Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpowietrzanie ukladu chlodzenia - co jest nie tak?

Featured Replies

Napisano

Mam ci ja jakas stare brave 1.2 z 98 roku.

Auto praktycznie sie nadaje na zlom, ale myslalem ze przywroce jej jeszcze troche zycia i moze jeszcze troche przejedzie.

Byla walnieta pompa wody, wiec wymienilem.

Moze popelnilem blad nie oprozniajac ukladu calkowicie. Poprostu i tak juz malo bylo, bo wiekszosc sie wylalo podczas jazdy przez dziurawa pompe.

Ostatecznie jednak po wymianie pompy dolalem plynu do pelna i zaczalem odpowietrzac zgodnie z instrukcja ze smietnika.

Jednak za kazdym razem (bez wzgledu czy na zimnym silniku czy na cieplym) gdy odkrece korek od zbiorniczka z plynem, to plyn zostaje wywalany do gory.

Zato na cieplym silniku, jesli odkrece ktorys z odpowietrznikow (jest ich wsumie 3 - jeden na chlodnicy i dwa na przewodach do nagrzewnicy), to wsumie tylko z nich syczy i dmucha.

Wczoraj udalo mi sie osiagnac efekt ze z niby cos z tych odpowietrznikow sie polalo wody... Przejechalem sie kawalek, temperatura niby sie trzyma na polowie, ale niestety plyn zaczelo wywalac przez zakrecony korek od zbiorniczka. Tak duze musialo byc cisnienie...

Co jest nie tak?

Napisano

> Mam ci ja jakas stare brave 1.2 z 98 roku.

> Auto praktycznie sie nadaje na zlom, ale myslalem ze przywroce jej jeszcze troche zycia i moze

> jeszcze troche przejedzie.

> Byla walnieta pompa wody, wiec wymienilem.

> Moze popelnilem blad nie oprozniajac ukladu calkowicie. Poprostu i tak juz malo bylo, bo wiekszosc

> sie wylalo podczas jazdy przez dziurawa pompe.

> Ostatecznie jednak po wymianie pompy dolalem plynu do pelna i zaczalem odpowietrzac zgodnie z

> instrukcja ze smietnika.

> Jednak za kazdym razem (bez wzgledu czy na zimnym silniku czy na cieplym) gdy odkrece korek od

> zbiorniczka z plynem, to plyn zostaje wywalany do gory.

> Zato na cieplym silniku, jesli odkrece ktorys z odpowietrznikow (jest ich wsumie 3 - jeden na

> chlodnicy i dwa na przewodach do nagrzewnicy), to wsumie tylko z nich syczy i dmucha.

> Wczoraj udalo mi sie osiagnac efekt ze z niby cos z tych odpowietrznikow sie polalo wody...

> Przejechalem sie kawalek, temperatura niby sie trzyma na polowie, ale niestety plyn zaczelo

> wywalac przez zakrecony korek od zbiorniczka. Tak duze musialo byc cisnienie...

> Co jest nie tak?

duuuzo powietrza pewno. Ja w 1.6 odkrecilem odpowietrzniki na wylaczonym silniku, dolalem plynu pod korek i sciskajac gorny waz pompowalem wode do ukladu.. na odpalonym pozniej chwile tez. Po pewnym czasie zamiast syczec zaczal leciec plyn zlosnik.gif

Napisano

Za to u mnie po odpowietrzeniu strasznie wolno się złom nagrzewa. Z odpowietrzników leci płyn, wentylator się włącza moim zdaniem za późno, bo dopiero wtedy, gdy wskazówka dobije do 3/4 skali. W czasie jazdy wskazówka non stop wędruje od jakichś 3mm od połowy skali (zamknięcie termostatu) do 3mm za połową skali (otwarcie termostatu). Domyślam się, że wciąż w układzie jest powietrze ale... jakby było to czy nie powinno już uciec skoro z odpowietrzników leci płyn? furious.gif

Napisano

> Za to u mnie po odpowietrzeniu strasznie wolno się złom nagrzewa. Z odpowietrzników leci płyn,

> wentylator się włącza moim zdaniem za późno, bo dopiero wtedy, gdy wskazówka dobije do 3/4

> skali. W czasie jazdy wskazówka non stop wędruje od jakichś 3mm od połowy skali (zamknięcie

> termostatu) do 3mm za połową skali (otwarcie termostatu). Domyślam się, że wciąż w układzie

> jest powietrze ale... jakby było to czy nie powinno już uciec skoro z odpowietrzników leci

> płyn?

powtorz odpowietrzenie zlosnik.gif

Napisano

> powtorz odpowietrzenie

angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif

Kończy mi się cierpliwość... Jutro spróbuję icon_rolleyes.gif

Napisano

Odpowietrz dziada na zimno.

Następnie nalej 90% pojemności zbiorniczka wyrównawczego, zamknij zbiorniczek i NIE OTWIERAJ go na pracującym silniku, zawsze będzie Ci się podnosił poziom w zbiorniczku jak go otworzysz w czasie pracy silnika, po rozgrzaniu silnika otwórz odpowietrzniki(na zimno poluzuj ten na chłodnicy bo na ciepło będzie ciężej) i czekaj aż wyleci całe powietrze, następnie zamknij odpowietrzniki, niech chwilę pochodzi i powtórz odpowietrzanie.

Nie jestem pewien jak jest skonstruowana nagrzewnica w BBM(tzn. jestem prawie pewien, że zawsze przepływa płyn przez grzejnik nagrzewnicy a ogrzewanie realizowane jest w oparciu o klapę a nie o zawór), na wszelki wypadek pokrętło regulacji temperatury ogrzewania na max.

Jeśli układ jest sprawny to powinien się odpowietrzyć.

Możliwe usterki:

- uszkodzony termostat,

- uszkodzona pompa(w co wątpię),

- UPG.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Odpowietrz dziada na zimno.

> Następnie nalej 90% pojemności zbiorniczka wyrównawczego, zamknij zbiorniczek i NIE OTWIERAJ go na

> pracującym silniku, zawsze będzie Ci się podnosił poziom w zbiorniczku jak go otworzysz w

> czasie pracy silnika, po rozgrzaniu silnika otwórz odpowietrzniki(na zimno poluzuj ten na

> chłodnicy bo na ciepło będzie ciężej) i czekaj aż wyleci całe powietrze, następnie zamknij

> odpowietrzniki, niech chwilę pochodzi i powtórz odpowietrzanie.

> Nie jestem pewien jak jest skonstruowana nagrzewnica w BBM(tzn. jestem prawie pewien, że zawsze

> przepływa płyn przez grzejnik nagrzewnicy a ogrzewanie realizowane jest w oparciu o klapę a

> nie o zawór), na wszelki wypadek pokrętło regulacji temperatury ogrzewania na max.

> Jeśli układ jest sprawny to powinien się odpowietrzyć.

Dzieki za rady. Sprobuje tak zrobic.

> Możliwe usterki:

> - uszkodzony termostat,

A co to moze miec wspolnego z wywalaniem plynu przez zamkniety korek, lub tym ze uklad nie chce sie odpowietrzyc.

Bo rozumiem, ze jesli termostat bylby zapieczony w pozycji otwartej, to powinno byc wszystko OK, pozatym ze uklad by sie dlugo grzal. A jesli jest zapieczony w pozycji zamknietej? Rozumiem, ze wtedy wlasnie moga sie dziac takie jaja jak u mnie, maly uklad z oplywem przez silnik jest zamkniety i on sobie dziala osobno a duzy uklad z chlodnica osobno i wsumie wtedy nie ma prawa dac sie to odpowietrzyc.

> - uszkodzona pompa(w co wątpię),

Pompa jest nowa dopiero co zalozona. Nie bardzo widze mozliwosc uszkodzenia, bo albo jedyne uszkodzenia to albo by ciekla, albo poprostu jakby przestala dzialac to by zerwala pasek rozrzadu co bym zauwazyl raczej wink.gif

> - UPG.

To tez jest calkiem niewykluczone.

Napisano

> A co to moze miec wspolnego z wywalaniem plynu przez zamkniety korek, lub tym ze uklad nie chce sie

> odpowietrzyc.

> Bo rozumiem, ze jesli termostat bylby zapieczony w pozycji otwartej, to powinno byc wszystko OK,

> pozatym ze uklad by sie dlugo grzal. A jesli jest zapieczony w pozycji zamknietej? Rozumiem,

> ze wtedy wlasnie moga sie dziac takie jaja jak u mnie, maly uklad z oplywem przez silnik jest

> zamkniety i on sobie dziala osobno a duzy uklad z chlodnica osobno i wsumie wtedy nie ma prawa

> dac sie to odpowietrzyc.

Mówię o zamkniętym termostacie. Zwróć uwagę, że jak napełnisz układ (np. przy okazji wymiany płynu), zalejesz płynu do 90% zbiorniczka to poziom płynu gwałtownie Ci spadnie w zbiorniczku w chwili otwarcia termostatu.

> Pompa jest nowa dopiero co zalozona. Nie bardzo widze mozliwosc uszkodzenia, bo albo jedyne

> uszkodzenia to albo by ciekla, albo poprostu jakby przestala dzialac to by zerwala pasek

> rozrzadu co bym zauwazyl raczej

Jakoś przeoczyłem, że wymieniałeś pompę. W pompie może się urwać wirnik i wtedy wszystko wygląda OK a płyn nie krąży, ale skoro pompa nowa to wątpię, żeby padła(jak wiesz jest to dość prosta konstrukcja).

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.