Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z termostatem "chyba"

Featured Replies

Napisano

Witam mam problem z moim toledo 1.9 TD 1993 rok. A więc zacznę od początku. Podczas powrotu z Rzeszowa nagle padło mi ogrzewanie w środku i nagle wskazówka od temperatury doszła do czerwonego pola, i wywaliło mi gdzies cały plyn chłodniczy (G11 chyba). (do domu przycholował mnie ojciec prawie 70 km) W domu gdy silnik

był już ostygniety po jego odpaleniu strasznie wolno sie nagrzewał (zamaist płynu dolałem mu wody) gdzy wskazówka doszła do (po ok 40 minutach)ok 1/3 skali (nie wiem ile to stopni) nagle zaczeła gdzieś lecieć para tylko nie wiadomo skąd a woda nie wyciekała. Zabardzo nie mam pojecia co moze być tego przyczyną możę termostat. bardzo prosze o pomoc

Napisano

Myślę, że może to być po prostu wyciek. Zlokalizuj dokładnie skąd wydobywa się para. Pomacaj wszystkie węże. Poszukaj zielonego osadu na wężach i elementach silnika.

Jeżeli termostat jest cały czas otwarty to przy temperaturze na wskaźniku ok 70* chłodnica będzi ciepła. Najlepiej sprawdź czy górny wąż od chłodnicy jest ciepły.

Jeżeli to byłby termostat to raczej by się silnik nie przegrzał, chyba, że "zaciął" się w pozycji zamkniętej, ale wówczas auto nie nagrzewałoby się tak długo.

Sprawdź jeszcze czy węże nie puchną.

I jeszcze coś. Taki objaw może spowodować zepsuty korek zbiorniczka wyrównawczego. Nie trzyma ciśnienia przez co płyn może się zagotować i może go wywalić.

Napisano

rozumiem, że dolałeś wody demineralizowanej?

posprawdzaj czy nie masz wycieków, układ miałeś odpowietrzony? Sprawdź też wszystkie przewody, czy aby na pewno są dobrze dociśnięte i nie dostaje się gdzieś jakieś powietrze etc

Napisano
  • Autor

Właśnie wymieniłem termostat oraz kupiłem i uzupełniłem płyn chłodniczy. zapaliłem silnik i szukałem przez jakiś czas wycieku i nie ma żadnego. zauważyłem że dalej nie ma ogrzewania, więc zostawiłem je włącząne po czym po chwili włączył sie wentylator na chłodnicy gdy wyłączyłem "ogrzewanie" (oczywiscie nadal zimne) wyłączył sie wentylator po czym wskazówka od temperatury szybko opadła do połowy. czy ktoś może miał podobny problem ???

Aha czy przyczyna może być zapowietrzony układ ?? jeśli tak to jak się go odpowietrza??

Napisano

> Aha czy przyczyna może być zapowietrzony układ ?? jeśli tak to jak się go odpowietrza??

Odkręcasz - na włączonym silniku - zbiorniczek wyrównawczy i kontrolujesz poziom płynu chłodniczego. Jeśli układ jest zapowietrzony, płynu będzie ubywało, wiec trzeba go uzupełniać.

Napisano
  • Autor

Na to wychodzi że sie jakos odpowietrzył smile.gif wszystko teraz działa smile.gif Dziękuje wszystkim za pomoc smile.gif temat do zamknięcia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.