Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Clio II vs Clio III - czym się różnią?

Featured Replies

Napisano

Cześć!

Mocno przymierzam się do zakupu małego miejskiego Clio z silnikiem 1.5 dCi. Okazuje się, że stać mnie na coś z pogranicza Clio II i Clio III. Tylko nie wiem, czy warto.

Czy możecie mi napisać, czy Clio III to jakaś rewolucja (typu nowa płyta podwoziowa + nowe zawieszenie), czy tylko dalej idący facelifting wersji Clio II? Czy w ogóle warto dopłacać za nowszą wersję, czy lepiej poszukać dobrze wyposażonej "dwójki"?

Opinie użytkowników Clio z silnikiem 1.5D bardzo mile widziane.

Jak z (bez)awaryjnością?

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Cześć!

> Mocno przymierzam się do zakupu małego miejskiego Clio z silnikiem 1.5 dCi. Okazuje się, że stać

> mnie na coś z pogranicza Clio II i Clio III. Tylko nie wiem, czy warto.

> Czy możecie mi napisać, czy Clio III to jakaś rewolucja (typu nowa płyta podwoziowa + nowe

> zawieszenie), czy tylko dalej idący facelifting wersji Clio II? Czy w ogóle warto dopłacać za

> nowszą wersję, czy lepiej poszukać dobrze wyposażonej "dwójki"?

> Opinie użytkowników Clio z silnikiem 1.5D bardzo mile widziane.

> Jak z (bez)awaryjnością?

> Pozdrawiam

> Bartek

te samochody dzieli przepaść, CIII jest zbudowane na płycie podłogowej megane !! i bliżej mu konstukcyjnie do Mii niż do poprzedniego cilo (rozmiarowo też)

Napisano

> te samochody dzieli przepaść, CIII jest zbudowane na płycie podłogowej megane !! i bliżej mu

> konstukcyjnie do Mii niż do poprzedniego cilo (rozmiarowo też)

Eee, Clio nie jest zbudowane na płycie Megane. To wspólna platforma dla Renault (Modus/Clio) i Nissana (Note/Micra). Nissan-Renault wink.gif

Napisano

Mam Clio III z silnikiem 1.5Dci - ten z najmniejszą mocą. Bodajże jest to 65 koni - auto mam 136tys.km i nie ma z nim najmniejszego problemu. A trzeba przyznać, że nie ma lekko ba jeździ na nauce jazdy. Ogólnie jeśli chodzi o awaryjność ok.gif

Drugie Clio III mam z nalotem 70tys. i też wszystko w jak najlepszym porządku.

Napisano

> Cześć!

> Mocno przymierzam się do zakupu małego miejskiego Clio z silnikiem 1.5 dCi. Okazuje się, że stać

> mnie na coś z pogranicza Clio II i Clio III. Tylko nie wiem, czy warto.

> Czy możecie mi napisać, czy Clio III to jakaś rewolucja (typu nowa płyta podwoziowa + nowe

Ja powiem tylko tyle, ze Clio 3 jest duuuużo przestronniejsze niż Clio 2. Miałem kiedyś clio 2 przez 1,5 roku, ostatnio ojciec szukał nowego auta z oferty wyprzedazowej 2010 i wybór padł na Clio 3 to jestem w szoku jak urosło to auto. Clio 2 było stosunkowo małe w swojej klasie a clio 3 jest największe w tej klasie, jeśli ktoś tego oczekuje to jest to argument. Bagażnik jak w kompakcie, ogólnie zwróciłem uwagę, iż te clio 3 jest na długość takie samo jak stara astra 1 hatchback yikes.gif

Napisano

> Eee, Clio nie jest zbudowane na płycie Megane. To wspólna platforma dla Renault (Modus/Clio) i

> Nissana (Note/Micra). Nissan-Renault

sorki i dzięki za korektę, w błąd wprowadzili mnie sprzedawcy z renault... old.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Mam Clio III z silnikiem 1.5Dci - ten z najmniejszą mocą. Bodajże jest to 65 koni - auto mam

> 136tys.km i nie ma z nim najmniejszego problemu. A trzeba przyznać, że nie ma lekko ba jeździ

> na nauce jazdy. Ogólnie jeśli chodzi o awaryjność

> Drugie Clio III mam z nalotem 70tys. i też wszystko w jak najlepszym porządku.

Rozumiem, że silnik OK. A jak z pozostałymi tematami? Zawieszenie, elektryka, osprzęt silnika, hamulce, wydech/katalizator/DPF oraz inne denerwujące duperele?

Po ilu tys km wymienia się w nim K2M?

Jak się trzymają wtryskiwacze?

Przymierzałem się do Clio III i potwierdzam - jest zaskakująco przestronne. I coraz bardziej mi się podoba.

Jak jest z wyposażeniem - która to jest wersja najsłabsza a która najwyższa?

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Rozumiem, że silnik OK.

Tak silniki ok, nic się nie dzieje.

>A jak z pozostałymi tematami? Zawieszenie, elektryka, osprzęt silnika,

> hamulce, wydech/katalizator/DPF oraz inne denerwujące duperele?

Jeśli chodzi o rzeczy eksploatacyjne oprócz filtrów i oleju wymieniałem klocki hamulcowe. Przy 100tys. wymieniałem rozrząd - nie ma problemów, nie zastosowali żadnych fikuśnych kluczy. Tej zimy poleciały mi końcówki drążków. Teraz przebieg 137tys. W tym 2 jeszcze z rozrządem czekam, tam tylko klocki oraz filtry i olej wymieniam. W obu jeszcze seryjne sprzęgło jest !

Fakt w tym z większym przebiegiem to już prawie końcówka.

Żadne duperele się nie popsuły - szok. Raz tylko zimą radio nie wystartowało. Ale na mrozie to normalne czytałem, odłączenie na chwilę aku pomogło. A i trochę tych żarówek H7 się spaliło.

> Po ilu tys km wymienia się w nim K2M?

co to ?

> Jak się trzymają wtryskiwacze?

Wszystko ok, nic się nie dzieje a tankowane na różnych stacjach są te renówki. Nie zawsze na markowych. Spalanie w mieście pod nogą kursanta to 6l/100 z klima w lecie 6.5/100.

> Przymierzałem się do Clio III i potwierdzam - jest zaskakująco przestronne. I coraz bardziej mi się

> podoba.

> Jak jest z wyposażeniem - która to jest wersja najsłabsza a która najwyższa?

Ja mam z elektrycznymi szybami, klimą oraz fabrycznym radiem ze sterowaniem przy kierownicy. Liczniki te proste (bez srebnych ramek - wskaźnik temp i paliwa cyfrowy). Przy czym jeden z czarną tapicerką i deską czarno-szarą. Drugi natomiast z kremową tapicerką i deską kremowo-czarną.

Najprostsza wersja to chyba autentiq ? W golasie nie ma radia, a szyby są na korbę.

> Pozdrawiam

Pozdrawiam jak coś to pytaj.

Napisano
  • Autor

> Tak silniki ok, nic się nie dzieje.

> Jeśli chodzi o rzeczy eksploatacyjne oprócz filtrów i oleju wymieniałem klocki hamulcowe. Przy

> 100tys. wymieniałem rozrząd - nie ma problemów, nie zastosowali żadnych fikuśnych kluczy. Tej

> zimy poleciały mi końcówki drążków. Teraz przebieg 137tys. W tym 2 jeszcze z rozrządem czekam,

> tam tylko klocki oraz filtry i olej wymieniam. W obu jeszcze seryjne sprzęgło jest !

> Fakt w tym z większym przebiegiem to już prawie końcówka.

Jeśli mówimy o samochodach typu nauka jazdy, to sie nie ma co dziwić. Przy normalnej eksploatacji spodziewał bym się, że sprzęgło wytrzyma circa 150-200 tys km.

Klocki, tarcze czy końcówki drążków to typowa eksploatacja. Dziwi mnie natomiast, że nie wspominasz o zawieszeniu - czyżby bylo aż tak trwałe?

> > Po ilu tys km wymienia się w nim K2M?

> co to ?

Koło dwumasowe. Założę się, że Clio tez to ma. Na ogół jego wymiana to spory wydatek.

> Wszystko ok, nic się nie dzieje a tankowane na różnych stacjach są te renówki. Nie zawsze na

> markowych. Spalanie w mieście pod nogą kursanta to 6l/100 z klima w lecie 6.5/100.

A orientujesz się, z jakim wariantem silnika występowała 6b skrzynia manualna? W ogłoszeniach czasami takowe się pokazują. Zastanawiam się, czy ten 6. bieg to typowy nadbieg do oszczędzania paliwa dodany do skrzyni 5b, czy wszystkie przełożenia zostały "przeliczone". Będę musiał znaleźć dane techniczne obu wersji.

> Najprostsza wersja to chyba autentiq ? W golasie nie ma radia, a szyby są na korbę.

Ja prawdopodobnie będę szukał wersji możliwie najbogatszej, czyli z klimą auto, jak się uda to z ksenonami oraz jakąś fajną tapicerką. Zdaje się, ze to bliżej wersji Priviledge.

Szkoda też, że nie ma w Clio automatów, ale chyba bym się bał automatu od Renault.

Czy orientujesz się, ile powinna wynosić cena Clio III z rocznika 2006-2007 - chodzi mi o zadbany egzemplarz. Na alledrogo różnice są spore a porównanie z mobile.de czy portalami francuskimi jest szokujące - tam ceny bywają o 50% wyższe od tych allgrowych. Obawiam się, że to bardzo źle świadczy o stanie aut przyprowadzanych do PL.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Jeśli mówimy o samochodach typu nauka jazdy, to sie nie ma co dziwić. Przy normalnej eksploatacji

> spodziewał bym się, że sprzęgło wytrzyma circa 150-200 tys km.

Nom, zgadza się. Twierdzę, że i tak długo wytrzymało. W Pandzie do 110tys dojechało.

> Klocki, tarcze czy końcówki drążków to typowa eksploatacja. Dziwi mnie natomiast, że nie wspominasz

> o zawieszeniu - czyżby bylo aż tak trwałe?

Nic się nie dzieje, nie ma żadnych luzów i stuków. Wszystko ok. Może jeszcze ktoś się wypowie.

> Koło dwumasowe. Założę się, że Clio tez to ma. Na ogół jego wymiana to spory wydatek.

Możliwe, na razie żadnych objawów nie pożądanych nie ma.

> A orientujesz się, z jakim wariantem silnika występowała 6b skrzynia manualna? W ogłoszeniach

> czasami takowe się pokazują. Zastanawiam się, czy ten 6. bieg to typowy nadbieg do

> oszczędzania paliwa dodany do skrzyni 5b, czy wszystkie przełożenia zostały "przeliczone".

Tego nie wiem.

> Będę musiał znaleźć dane techniczne obu wersji.

> Ja prawdopodobnie będę szukał wersji możliwie najbogatszej, czyli z klimą auto, jak się uda to z

> ksenonami oraz jakąś fajną tapicerką. Zdaje się, ze to bliżej wersji Priviledge.

> Szkoda też, że nie ma w Clio automatów, ale chyba bym się bał automatu od Renault.

Są z automatycznymi skrzyniami. Nawet u mnie we Wrocku na "L" ktoś ma automat.

> Czy orientujesz się, ile powinna wynosić cena Clio III z rocznika 2006-2007 - chodzi mi o zadbany

> egzemplarz. Na alledrogo różnice są spore a porównanie z mobile.de czy portalami francuskimi

> jest szokujące - tam ceny bywają o 50% wyższe od tych allgrowych. Obawiam się, że to bardzo

> źle świadczy o stanie aut przyprowadzanych do PL.

> Pozdrawiam

Powiem tak mój znajomy ściąga z Francji clio, megane co leci. I ceny tego lekko stukniętych to od 2 do 4 tys. euro. Mówimy tu o dieslach z 1.5 (clio) 1.9 (megane). Roczniki różne 2007-2009 jak leci. Tak, więc jest to tam tanie. Ostatnio oglądałem poleasingowe clio z Wrocławia też z "L" z 2009r z przebiegiem 25 czy 29tys. w cenie 19tys netto. W ogóle nie było zniszczone przy czym silnik 1.2 benzyna.

Napisano
  • Autor

> Są z automatycznymi skrzyniami. Nawet u mnie we Wrocku na "L" ktoś ma automat.

Nie odważyłbym się. Nie w takim małym autku.

Jak będę sobie kupował następcę MPV, to zadbam o to,żeby miał skrzynię automat.

Teraz szukam samochodu do dojazdów do pracy, żeby oszczędzić Mazdę.

> Powiem tak mój znajomy ściąga z Francji clio, megane co leci. I ceny tego lekko stukniętych to od

> 2 do 4 tys. euro. Mówimy tu o dieslach z 1.5 (clio) 1.9 (megane). Roczniki różne 2007-2009 jak

> leci. Tak, więc jest to tam tanie. Ostatnio oglądałem poleasingowe clio z Wrocławia też z "L"

> z 2009r z przebiegiem 25 czy 29tys. w cenie 19tys netto. W ogóle nie było zniszczone przy czym

> silnik 1.2 benzyna.

Daj mi namiar na tego znajomego, może być na priv. Chciałbym z nim pogadac oraz zobaczyć zdjęcia tych "lekkich stuknięć".

Pozdrawiam

Bartek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.