Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

megane

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie.Renault Megane 1.4+gaz rok 1996,na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie?Czy trwały silnik,jak z blachą z tego roku,zawieszenie,mankamenty,sprzęgło i takie tam rzeczy.Nigdy nie miałem francuskiego auta i praktycznie nic nie wiem o nich:(Za wszystkie rady serdeczne dzięki 20.GIF

Napisano

W tym wieku ,to chyba na wszystko kolego.Kumpel ma 98r 1,6 75KM chyba ,jeżdzi ,cos tam z pompa paliwa miał kiedys.To sa proste auta i mozna sporo kasy wtopic jak bedzie szrot.

Napisano

> Witam serdecznie.Renault Megane 1.4+gaz rok 1996,na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie?Czy

> trwały silnik,jak z blachą z tego roku,zawieszenie,mankamenty,sprzęgło i takie tam

> rzeczy.Nigdy nie miałem francuskiego auta i praktycznie nic nie wiem o nich:(Za wszystkie rady

> serdeczne dzięki

jak nie miał jeszcze wymienianych progów to z pewnością pod tylnymi drzwiami będzie albo sito albo dziury na wylot.

Jeździłem takim 7 lat. Jak dla mnie auto wygodne i trwałe (wbrew temu co sie mówi o autach francuskich).

JAk silnik będzie rozgrzany, to wdepnij mu gaz do odcinki i potrzymaj ze 3 sekundy.

jeśłi nie bedzie niebieskiego dymu, to silnik ok.

Napisano

Witaj

Tak jak kolega Arek pisał rzeczywiście musisz zwrócić uwagę na wszystko. Jeżeli cena jest mocno okazyjna to można zaryzykować natomiast w aucie lubią psuć się tzw. pierdoły - wybijają się gumy stabilizatora, szybko koroduje tłumik środkowy, przepala się podświetlenie zegarów, mogą być problemy z centralnym, klamki wewnętrzne lubią się poluzować, tzn. puszczają śruby, fotele są nietrwałe - mogą się już kiwać i mieć popękaną gąbkę, tylne amortyzatory lubią się szybko wybić. Polecałbym Ci sprawdzić auto w jakimś zaprzyjaźnionym warsztacie. Zwróć uwagę na silnik, podobno dobrze znosi gaz, ale nie wiem jaki ma przebieg - zobacz przede wszystkim czy nie dymi, jak dymi wiadomo - bierze olej i wtedy nie jest już różowo. Aha - zdarza się, że tylne szczęki nie odbijają - objaw - auto wydaje się lekko przyhamowywać, jak nie wrócą na swoją pozycje to wtedy blokuje się koło. To tak z grubsza, jak coś pytaj ok.gif

Blacha - bardzo dobra, u mnie w 97 nie ma ani pół ogniska rudej

Sprzęgło - trwałe i bardzo wytrzymałe

Zawieszenie - średnio trwałe, gumy stabil., amortyzatory, czasami ogólne ciężkie do zlokalizowania stuki, puki, które na przykład zanikają hehe.gif

Silnik - nie wypowiadam się bo mam trochę namieszane pod maską zlosnik.gif natomiast jest cholernie głośny, opinie na jakimś portalu typu moje auto głoszą, że silnik średnio trwały

Napisano

> szybko koroduje tłumik środkowy,

jak na badziewny wymieniłes to sie nie dziw, że szybko koroduje. Ja przez niemal 200kkm z moją meganą tłumiki wymieniałem raz

>przepala się podświetlenie zegarów,

nie częściej niż w innych autach.

> fotele są nietrwałe - mogą się już kiwać i mieć popękaną gąbkę,

Absolutnie sie nie zgodze.

moja megana ma teraz coś koło 340kkm i jeszcze nawet poszycie nie jest podarte. Nic sie też nie kiwa.

> Aha - zdarza się, że

> tylne szczęki nie odbijają - objaw - auto wydaje się lekko przyhamowywać, jak nie wrócą na

> swoją pozycje to wtedy blokuje się koło.

nigdy nie doświadczyłem.

> Blacha - bardzo dobra, u mnie w 97 nie ma ani pół ogniska rudej

hehehe

popatrz na moja wiadomość sprzed kilku lat

Auto miało wtedy 11 lat.

> Sprzęgło - trwałe i bardzo wytrzymałe

racja

> Zawieszenie - średnio trwałe, gumy stabil., amortyzatory, czasami ogólne ciężkie do zlokalizowania

> stuki, puki, które na przykład zanikają

niemniej bardzo wygodne. Obecna 9 lat młodsza almera nie daje nawet połowy tego komfortu podróży, który zwykła mi dawac megana.

> Silnik - nie wypowiadam się bo mam trochę namieszane pod maską natomiast jest cholernie głośny,

U mnie przetrwał 320kkm i gdyby nie przegrzanie pewnie pracowałby dalej. Prawie cały swój przebieg zrobił na gazie I gen. Wiec złego słowa nie powiem.

Napisano

> jak na badziewny wymieniłes to sie nie dziw, że szybko koroduje. Ja przez niemal 200kkm z moją

> meganą tłumiki wymieniałem raz

> nie częściej niż w innych autach.

mam teraz całkiem inny wydech natomiast wcześniej oryginał a później zamiennik długo nie przetrwały, ale nie jest to jakaś ważąca rzecz

> Absolutnie sie nie zgodze.

> moja megana ma teraz coś koło 340kkm i jeszcze nawet poszycie nie jest podarte. Nic sie też nie

> kiwa.

> nigdy nie doświadczyłem.

no widzisz, a ja doświadczyłem, fotele po 150kkm nadawały się do wyrzucenia, fotel kierowcy miał pęknięty stelaż, u Ciebie tak, u mnie inaczej, może warto byłoby spytać 100 właścicieli Megane i wtedy można wydać werdykt

> hehehe

> popatrz na moja wiadomość sprzed kilku lat

> Auto miało wtedy 11 lat.

nie mam absolutnie żadnego ogniska rdzy, chcesz przyjedź i zobacz, nic na to nie poradzę, że nie chce rdzewieć hehe.gif

> racja

> niemniej bardzo wygodne. Obecna 9 lat młodsza almera nie daje nawet połowy tego komfortu podróży,

> który zwykła mi dawac megana.

Tu się zgadzam w całej rozciągłości, mimo twardszych amorków komfort jazdy jest zacny jak na auto tej klasy ok.gif

> U mnie przetrwał 320kkm i gdyby nie przegrzanie pewnie pracowałby dalej. Prawie cały swój przebieg

> zrobił na gazie I gen. Wiec złego słowa nie powiem.

a u mnie nie dotrwał do 150kkm biedak zlosnik.gif na niekorzyść tego faktu mógłbym zaliczyć to, że swego czasu auto traktowałem jako żuka biglaugh.gif i chyba kilka razy przegiąłem z dopuszczalną ładownością więc może i to miało swój wpływ. Dziwi mnie tylko, że jeżdżąc cc 1.1 w podobny sposób silnik w momencie odsprzedaży miał b.dobrą kompresję i praktycznie nie brał oleju. Może dobry egzemplarz był. Poza tym silniki 1.4 i 1.6 mają niską kulturę pracy oraz są głośne i tą opinie myślę, że potwierdzi 90% procent użytkowników a jak ktoś się zakochany w swoim aucie zawsze będzie zaprzeczał crazy.gif

Napisano

> Poza tym silniki 1.4 i 1.6 mają niską kulturę pracy oraz są głośne i tą opinie myślę, że

> potwierdzi 90% procent użytkowników a jak ktoś się zakochany w swoim aucie zawsze będzie

> zaprzeczał

Jako użytkownik muszę potwierdzić zlosnik.gif .Do 3 tyś jest cicho ale powyżej strasznie hałasuje. frown.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za porady.Auta nie kupiłem,w sumie to spodobało mi sie i bylem zdecydowany kupić,ale ruda pojawiająca się na progach i nadkolach tylnych zniechęciła mnie do kupna:(...no i szukamy dalej.

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Dzięki wszystkim za porady.Auta nie kupiłem,w sumie to spodobało mi sie i bylem zdecydowany

> kupić,ale ruda pojawiająca się na progach i nadkolach tylnych zniechęciła mnie do kupna:(...no

> i szukamy dalej.

> Pozdrawiam

Szukaj po Fl juz1,6 16v devil.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.