Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AC 9100 RTEG...

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam pytanie o wynalazek jak w temacie - moja mulher.gif ma coś takiego w swoim Lanosie. Niestety samochód ostatnio sporo pali i do tego pojawiły się problemy ze strzałami lpg w kolektor (świece i kable wymienione na NGK + Bosch, filtr pow. nowy, gniazda świec bez oleju). Byłem u jednego gazownika, ale coś pomarudził i stwierdził, że nie da się tego wyregulować... Więc pytanie - czy miał rację i co to za cudo ten sterownik? Instalacja była zakładana "fabrycznie" (czyli pewnie przez dealera) i składała się właśnie z w/w sterownika, parownika Bedini - wymieniony po 130 kkm na BRC - i emulatora OBD2 Autronic. Czy ten sterownik to jakaś pochodna Autronica czy no-name'owy wynalazek? Informacji w necie jest na ten temat niewiele...

Napisano

To jest Lanos z OBD2?

Po krótkiej, acz intensywnej analizie tematu ze swojej storny mogę dodać, że najlepiej będzie ten sterownik zastąpić czymś, co da się regulować bez większych szachów z poziomu laptopa.

Napisano
  • Autor

Tak, to jest 1.6 z 2003 r. z OBD2. Niestety jest też problem, że poprzedni parownik miał miejsce na czujnik temperatury, a obecny BRC (chyba AT90E czy albo Tecno 100kW, teraz nie pamiętam) nie posiada takiego miejsca. Czujnik więc został "doklejony" przez gazowników do obudowy parownika i w zimne dni instalacja przełącza się z noPb na lpg dopiero po 5-6 km oslabiony.gif Gdzie ew. można przenieść czujnik temp. aby działał on prawidłowo?

Ew. czy sterownik Autronica, np. AL-700 będzie w miarę dobrym rozwiązaniem?

Napisano

>Gdzie ew. można

> przenieść czujnik temp. aby działał on prawidłowo?

Najlepiej byłoby go wstawić w przestrzeń wodną reduktora, jak w oryginale. AT90E (tecno pewnie też) ma odkręcaną pokrywę przedziału wodnego, więc taka operacja nie byłaby pewnie jakimś większym halo dla posiadacza wiertarki stołowej i odpowiedniego kompletu gwintowników.

> Ew. czy sterownik Autronica, np. AL-700 będzie w miarę dobrym rozwiązaniem?

Jak takowy masz, to ok, jak masz kupić to osobiście celowałbym w Bingo lub Staga. Wersja zależna od tego, jaki obecnie jest emulator wtryskiwaczy.

Najkorzystniej byłoby założyć sekwencję do takiego pojazdu...

W zasadzie mogę zagwarantować, żę stag4+ zavoli+Valtek34 wystarczyłby w zupełności.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź i pomysł z reduktorem smile.gifok.gif Mam namiar na jeszcze jeden warsztat lpg, do którego uderzę w poniedziałek. Jeżeli gazownik nie poradzi sobie z tym sterownikiem, to faktycznie chyba pobawię się w wymianę sterownika... Dzięki, pozdrawiam 20.GIF

Napisano
  • Autor

Byłem w końcu u gazownika z prawdziwego zdarzenia, który szybko "rozszyfrował" sterownik instalacji. Okazało się, że AC 9100 RTEG to inaczej po prostu Autronic AL-700 icon_eek.gif tylko w innej obudowie. Tak więc udało się sterownik podłączyć pod kompa i wykonać kilka niezbędnych operacji łącznie z regulacją.

Jeszcze pytanie w tym temacie - czy AL-700 używa czujnika temperatury również do regulacji składu mieszanki (gdzieś znalazłem taką informację spineyes.gif), czy tylko do przełączania z noPb na lpg?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.