Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wahania temperatury silnika

Featured Replies

Napisano

Moje problemy z temperaturą silnika, samochód Volkswagen Passat B5 silnik 1,9 TDI 115KM. Problemy bo jest ich kilka, wymienię po kolei.

1. Silnik osiąga temperaturę około 30'C po przejechaniu około 5km temperatura powietrza w granicach -5'C.

2. Temperatura podczas jazdy 90'C po zatrzymaniu się na światłach lub przed wjazdem do garażu spada do 50 - 70'C

3.Temperatura silnika 90'C nagle spada na wskaźniku do 0'C, po czym spokojnie powraca na 90'C ( to zjawisko występowało również w lecie podczas podróży na wakacje po czym zanikło)

Dodam że samochód był podpinany pod komputer który nie wykazał żadnego uszkodzenia. Z góry dziękuję za jakieś konkretne podpowiedzi co to i jak to usunąć (naprawić).

Napisano

> Moje problemy z temperaturą silnika, samochód Volkswagen Passat B5 silnik 1,9 TDI 115KM. Problemy

> bo jest ich kilka, wymienię po kolei.

> 1. Silnik osiąga temperaturę około 30'C po przejechaniu około 5km temperatura powietrza w granicach

> -5'C.

> 2. Temperatura podczas jazdy 90'C po zatrzymaniu się na światłach lub przed wjazdem do garażu spada

> do 50 - 70'C

Witamy wśród posiadaczy diesli zlosnik.gif te silniki mają dużą sprawność - czyli mniej energii jest marnowane w postaci ciepła - czyli jeździmy w czapce. no chyba ze sie ma webasto albo inną elektryczną nagrzewnicę zlosnik.gif

> 3.Temperatura silnika 90'C nagle spada na wskaźniku do 0'C, po czym spokojnie powraca na 90'C ( to

> zjawisko występowało również w lecie podczas podróży na wakacje po czym zanikło)

słaba masa na którymś punkcie masowym? albo czujka temp do wymiany hmm.gif

> Dodam że samochód był podpinany pod komputer który nie wykazał żadnego uszkodzenia. Z góry dziękuję

> za jakieś konkretne podpowiedzi co to i jak to usunąć (naprawić).

Napisano

> 3.Temperatura silnika 90'C nagle spada na wskaźniku do 0'C, po czym spokojnie powraca na 90'C ( to

> zjawisko występowało również w lecie podczas podróży na wakacje po czym zanikło)

wymien czujnik temperatury

Napisano

> Moje problemy z temperaturą silnika, samochód Volkswagen Passat B5 silnik 1,9 TDI 115KM. Problemy

> bo jest ich kilka, wymienię po kolei.

> 1. Silnik osiąga temperaturę około 30'C po przejechaniu około 5km temperatura powietrza w granicach

> -5'C.

diesel tak ma

> 2. Temperatura podczas jazdy 90'C po zatrzymaniu się na światłach lub przed wjazdem do garażu spada

> do 50 - 70'C

diesel tak ma sprawnosc cieplna

do wymiany czujnik temperatury lub zimne luty w licznikach, mialem podobnie w octavii zmienilem czujnik i jest git

> Dodam że samochód był podpinany pod komputer który nie wykazał żadnego uszkodzenia. Z góry dziękuję

> za jakieś konkretne podpowiedzi co to i jak to usunąć (naprawić).

Napisano

> Czujnik temperatury do wymiany.

Z 90 stopni przy włączonum ogrzewniu na maxa u mnie spada przy zjeździe z górki na luzie/postoju co najwyżej do 70 st.

Więc pewnie wahania jak u Ciebie są kwestią czujnika.

Napisano

Na szybko mozesz sprawdzić sobie termostat,jeżeli po przejechaniu krótkiego odcinka rura górna i dolna od chłodnicy jest letnia to znaczy ze termostat jest zawieszony w pozycji otwartej i całe ciepło które powinno iść na dogrzanie silnika ucieka na chłodnice.

A w kabinie grzeje ci normalnie ?

Napisano

> Na szybko mozesz sprawdzić sobie termostat,jeżeli po przejechaniu krótkiego odcinka rura górna i

> dolna od chłodnicy jest letnia to znaczy ze termostat jest zawieszony w pozycji otwartej i

> całe ciepło które powinno iść na dogrzanie silnika ucieka na chłodnice.

> A w kabinie grzeje ci normalnie ?

z tym sprawdzaaniem termostatu w dieslach to nie do końca

wymieniałem termostat w tym roku i nawet jak mam 90 st. na blacie to górna rura idąca do chłodnicy jest ciepla, a wychodząca z bloku silnika za termostatem jest prawie zimna (bardzo letnia)

lepiej podłączyć VAG i wtedy wszystko jasne przy jakiej temperaturze otwiera sie termostat

u mnie Wahler otwiera sie przy 87,9 st. C czy jakoś tak ok.gif

przy starym dochodził do 83 st. (był lekko otwarty)

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi smile.gif, mam teraz 2 dnii wolne spróbuję coś podziałać przy autku

Napisano
  • Autor

> A w kabinie grzeje ci normalnie ?

Ogrzewanie bez problemów,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.