Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dostęp do akumulatora

Featured Replies

Napisano

P.........ny akumulator. sick.gif Rozładował się i stilak po tygodniowym postoju na parkingu prawie nie kręcił rozrusznikiem. To znaczy kręcił i nawet odpalił, ale jakoś tak niemrawo. Patrzyłem czy failury jakieś sie pokażą, ale nic nie było. zlosnik.gif Dobre i to. grinser006.gif

Zajrzałem pod maskę i zamiast zielonej kropy zobaczyłem czarną dziurę. frown.gif Postanowiłem więc wyjąć akumulator i go podładować w domciu. zlosnik.gif

Żeby to było lato, to bym nie miał nic do pisania, ale że zima i ręce grabieją na mrozie, to k..na się wpieniłem. sick.gif Dostęp do akumulatora jest fatalny. Tyle tam jest jakichś kabli, kabelków, połączeń i innych pierdółek, że aż strach. A do tego idiotycznie skonstruowana obejma akumulatora. crazy.gif Kto wpadł na pomysł, żeby śrubę ją trzymającą umieścić prawie na samym dole baterii? screwy.gif Musiałem stosować klucz nasadowy i całą masę przedłużek, aby w ogóle tam sięgnąć. sick.gif A do tego te plątające się kable i skrzynka bezpieczników w pobliżu. sick.gifsick.gifsick.gif

Już wiem dlaczego stilaków w ASO nie lubią. zlosnik.gif

Dalszy ciąg bajki będzie jutro, bo w tej chwili akumulatorek Magnetti-Marelli się ładuje 270747800-sex.gif w domciu. Ciekawe czy po 24h ładowania prądem 2A zobaczę zielonego stworka alien.gif? Ciekawe jak mi pójdzie włożenie akumulatorka i podłączenie tych zwojów przewodów. confused.gifzlosnik.gif

Napisano

> P.........ny akumulator. Rozładował się i stilak po tygodniowym

> postoju na parkingu prawie nie kręcił rozrusznikiem.

Jak moj stal przez tydzien, to po przekreceniu kluczyka wygladalo jakby mu ktos akumulator wyjal, totalne zero. Jak widze nie byl to odosobniony przypadek. Stilaki chyba nie lubia dluzszych postojow.

Czarna dziura sie nie stresuj, u mnie tez tak jest, a kierownik aso Bielinski jezdzil z czrna kropa 1,5roku (w tym w zimie). Ponoc te oznaczenia nie do konca sa wyznacznikiem sprawnosci aku.

Pozdrawiam

Napisano

> postoju na parkingu prawie nie kręcił rozrusznikiem. To znaczy

> kręcił i nawet odpalił, ale jakoś tak niemrawo. Patrzyłem czy

> failury jakieś sie pokażą, ale nic nie było. Dobre i to.

Moj stal na parkingu przez 3 miesiace, jak do odpalilem wszystkie wskazniki chodzili jak pijane, wyskoczyl ABS Kaput, po doladowaniu aku wszystko bylo ok

> Zajrzałem pod maskę i zamiast zielonej kropy zobaczyłem czarną

> dziurę.

hmmm 1 raz otowrzyles maske 270751858-jezyk.gif

>Postanowiłem więc wyjąć akumulator i go podładować w

> domciu.

> Żeby to było lato, to bym nie miał nic do pisania, ale że zima i ręce

> grabieją na mrozie, to k..na się wpieniłem. Dostęp do

> akumulatora jest fatalny. Tyle tam jest jakichś kabli, kabelków,

> połączeń i innych pierdółek, że aż strach. A do tego idiotycznie

> skonstruowana obejma akumulatora. Kto wpadł na pomysł, żeby

> śrubę ją trzymającą umieścić prawie na samym dole baterii?

Inzynierowie

> Musiałem stosować klucz nasadowy i całą masę przedłużek, aby w

> ogóle tam sięgnąć.

co dostali w lape od producentow kluczy nasadowych 270751858-jezyk.gif

>A do tego te plątające się kable i skrzynka

> bezpieczników w pobliżu.

> Już wiem dlaczego stilaków w ASO nie lubią.

> Dalszy ciąg bajki będzie jutro, bo w tej chwili akumulatorek

> Magnetti-Marelli się ładuje w domciu. Ciekawe czy po 24h

> ładowania prądem 2A zobaczę zielonego stworka ? Ciekawe jak mi

> pójdzie włożenie akumulatorka i podłączenie tych zwojów

> przewodów.

Zaloz cienkie rekawiczki skorzane zlosnik.gif

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jak moj stal przez tydzien, to po przekreceniu kluczyka wygladalo jakby mu ktos akumulator wyjal, totalne zero. Jak widze nie byl to odosobniony przypadek. Stilaki chyba nie lubia dluzszych postojow.

Ale mój często stoi przez kilka dni nieruszany. A to zdarzyło się po raz pierwszy. zlosnik.gif A poza tym uruchomił za pierwszym razem, ale słabo kręcił. crazy.gif

> Czarna dziura sie nie stresuj, u mnie tez tak jest, a kierownik aso Bielinski jezdzil z czrna kropa 1,5roku (w tym w zimie). Ponoc te oznaczenia nie do konca sa wyznacznikiem sprawnosci aku.

No właśnie się zastanawiam. Bo po 12 godzinach ładowania nadal była czarna. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> hmmm 1 raz otowrzyles maske

Nie. Otwieram ją regularnie ze względu na rodzaj silnika. hehe.gif Pierwszy raz zobaczyłem czarną dziurę. wink.gif

> Inzynierowie

Włoscy. sick.gif

> Zaloz cienkie rekawiczki skorzane

W rękawiczkach do silnika? crazy.gif Do pocztu sztandarowego nosić flagę to można iść w rękawiczkach, ale nie do auta. zlosnik.gif

Napisano

> No właśnie się zastanawiam. Bo po 12 godzinach ładowania nadal była

> czarna.

Ja ładowałem swój parę dni temu prostownikiem samorogulującym przez około 12,5 H i po wyłączeniu (zakończeniu) też widziałem tylko czerń yikes.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Trzeba by może nim lekko stuknąć albo coś w tym stylu to może zieleń wyskoczy na wierzch oslabiony.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif . Co do obejmy to tą śrubę (przedłużkową - przy bezpiecznikach) bliższą szyby przykręcam leciutko i później tylko obejmę obracam dłonią zgodnie z ruchem wskazówek zegara i wyjmuję akumulator.

SPOKOJNIE TO NIE SYBERIA palacz.gif

Napisano

> postoju na parkingu prawie nie kręcił rozrusznikiem. To znaczy

> kręcił i nawet odpalił, ale jakoś tak niemrawo. Patrzyłem czy

> failury jakieś sie pokażą, ale nic nie było. Dobre i to.

> Zajrzałem pod maskę i zamiast zielonej kropy zobaczyłem czarną

> dziurę. Postanowiłem więc wyjąć akumulator i go podładować w

> domciu.

> Żeby to było lato, to bym nie miał nic do pisania, ale że zima i ręce

> grabieją na mrozie, to k..na się wpieniłem. Dostęp do

> akumulatora jest fatalny. Tyle tam jest jakichś kabli, kabelków,

> połączeń i innych pierdółek, że aż strach. A do tego idiotycznie

> skonstruowana obejma akumulatora. Kto wpadł na pomysł, żeby

> śrubę ją trzymającą umieścić prawie na samym dole baterii?

> Musiałem stosować klucz nasadowy i całą masę przedłużek, aby w

> ogóle tam sięgnąć. A do tego te plątające się kable i skrzynka

> bezpieczników w pobliżu.

> Już wiem dlaczego stilaków w ASO nie lubią.

> Dalszy ciąg bajki będzie jutro, bo w tej chwili akumulatorek

> Magnetti-Marelli się ładuje w domciu. Ciekawe czy po 24h

> ładowania prądem 2A zobaczę zielonego stworka ? Ciekawe jak mi

> pójdzie włożenie akumulatorka i podłączenie tych zwojów

> przewodów.

U mnie ciągle gra - ASR, ABS i EBD failur zlosnik.gif

Warto zainwestować w garaż wink.gif

Napisano

Witam. Jesteś niesamowity że na zimnie wyciągnąłeś swój akumulator. Co do dostępu to oczywiście jest nieco utrudniony, ale na marną pociechę powiem ci że przy naprawianiu xenonowego reflektora tydzień temu musieliśmy wyciągnąć aku żeby odkręcić jakąś śrubkę tam gdzie wy żarówkowcy macie zatrzask, i kolega poradził sobie śpiewająco. Było to w ciepłym garażu. Ten sam kolega 4 lata temu na zimnie nie potrafił odkręcić mojego aku w Punto. Myślę że jest to kwestia zimna że tak ci było trudno. smile.gif jeśli jeszcze nie założyłeś aku to przy okazji sprawdź elektrolit jego poziom. U mnie był sprawdzany i jest jak narazie dobry. pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Witam. Jesteś niesamowity że na zimnie wyciągnąłeś swój akumulator.

No wiesz, dwóch lewych rąk to ja nie mam. hehe.gif

> Co do dostępu to oczywiście jest nieco utrudniony, ale na marną pociechę powiem ci że przy naprawianiu xenonowego reflektora tydzień temu musieliśmy wyciągnąć aku żeby odkręcić jakąś śrubkę tam gdzie wy żarówkowcy macie zatrzask, i kolega poradził sobie śpiewająco. Było to w ciepłym garażu.

I tu jest pies pogrzebany. Na zimnie te wszystkie kable twardnieją i trudno cokolwiek zrobić. crazy.gif

> Ten sam kolega 4 lata temu na zimnie nie potrafił odkręcić mojego aku w Punto. Myślę że jest to kwestia zimna że tak ci było trudno.

Zdecydowanie. zlosnik.gif

> jeśli jeszcze nie założyłeś aku to przy okazji sprawdź elektrolit jego poziom. U mnie był sprawdzany i jest jak narazie dobry.

Sprawdziłem i wszystkie płyty wewnątrz były zalane, ale i tak dolałem z 5 milimetrów H2O do każdej z 6 celi. ok.gif

Napisano

> No wiesz, dwóch lewych rąk to ja nie mam.

>Ależ nawet tego nie podejżewałem. Co najwyżej 4 prawe. hehe.gif

.

> Zdecydowanie.

> Sprawdziłem i wszystkie płyty wewnątrz były zalane, ale i tak dolałem

> z 5 milimetrów H2O do każdej z 6 celi.

Z kranu, czy mazowszanki? zlosnik.gif A o wazelince nie zapomniałeś?( nie mylić z wazeliniarstwem w pupa.gif) Tak Poważnie przy robocie reflektora posmarowaliśmy już dokręcone klemy wazelinką techniczną. Dopiero się o tym dowiedziałem że nie smaruje się klem przed dokręceniem. czacha.gif

Napisano
  • Autor

> .

> Z kranu, czy mazowszanki?

Napisałem H2O, a nie H2O + CO2 + NaCl i inne zlosnik.gif

> A o wazelince nie zapomniałeś?( nie mylić z wazeliniarstwem w ) Tak Poważnie przy robocie reflektora posmarowaliśmy już dokręcone klemy wazelinką techniczną. Dopiero się o tym dowiedziałem że nie smaruje się klem przed dokręceniem.

Nie stosuję wazelinki. Walę prosto z mostu. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dalszy ciąg bajki będzie jutro, bo w tej chwili akumulatorek Magnetti-Marelli się ładuje w domciu.

Ładowanie zakończone zostało troszkę później niż po 24 godzinach.

> Ciekawe czy po 24h ładowania prądem 2A zobaczę zielonego stworka?

Zielona kropa alien.gif pojawiła się po około 40 godzinach ładowania akumulatora. food.gif Prądzik 2A. Ale ponieważ była ledwo widoczna postanowiłem ładować dalej. 270747800-sex.gif Po 48 godzinach ładowania kropa była widoczna tak samo jak przedtem, więc mnie to zastanowiło. hmm.gif Założyłem grubsze okulary cool.gif i obejrzałem sobie dokładniej to cudo. zlosnik.gif Zielona kropa to kulka unosząca się w roztworze elektrolitu. Okazuje się, że w moim przypadku już bardziej widoczna być nie mogła, bo pływała po samej powierzchni. zlosnik.gif Stwierdziłem, że akumulator jest w pełni naładowany. ok.gif

> Ciekawe jak mi pójdzie włożenie akumulatorka i podłączenie tych zwojów przewodów.

Ano tak samo jak wyjmowanie. sick.gif Przewody zimne, twarde i poplątane. Ale po krótkiej walce się udało. wpysk.gif Choć raz udało mi się wyprzedzić stilo myślą. hehe.gif

Pozakręcałem wszystkie śrubki (żadna nie została zlosnik.gif), wskoczyłem do auta, odpaliłem samochód i... Jak nowy. food.gif Rozrusznik kręci teraz nie silnikiem, ale całym samochodem zlosnik2.gif, radio nie przygasa podczas uruchamiania autka ok.gif, wszystko OK. ok.gif Kocham to auto. zlosnik.gif

Napisano

> Ładowanie zakończone zostało troszkę później niż po 24 godzinach.

> Zielona kropa pojawiła się po około 40 godzinach ładowania

mam wrazenia takie jak Ty, wyjac i wlozyc aku to tragedia

aku ladowalem tylko 15 godzin, wiecej czasu nie mialem, przy okazji zdjalem dekielek, w 3 celach trzeba bylo minimalnie uzupelnic elektrolit (2,5 roku)

zielonej kropki nie mam, myslalem, ze sprawa przepadla, a tu widze, ze trzeba na caly weekend zostawic w ladowaniu hehe.gif

Napisano

W kwestii znalezienia zielonej kropki to wszystko co zrobilem to przetarcie szkielka na deklu zlosnik.gifhehe.gif

Ani mi sie sni wyjmowac caly akumulator hehe.gif Jak padnie to sie wymieni zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> W kwestii znalezienia zielonej kropki to wszystko co zrobilem to

> przetarcie szkielka na deklu

> Ani mi sie sni wyjmowac caly akumulator Jak padnie to sie wymieni

ja bym chcial, zeby do 3 lat dociagnal

a widze, ze ciezko bedzie tongue.gif

Napisano
  • Autor

> ja bym chcial, zeby do 3 lat dociagnal

> a widze, ze ciezko bedzie

Podładuj go porządnie. Zobaczysz świat w zielonych barwach. zlosnik.gif

Napisano

> ja bym chcial, zeby do 3 lat dociagnal

> a widze, ze ciezko bedzie

Wlasnie sobie uswiadomilem, ze moj aku ma juz 3.5 roku zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Podładuj go porządnie. Zobaczysz świat w zielonych barwach.

jezeli za miesiac, lub przy wiekszych mrozach okaze sie, ze slabo kreci, mam w nosie ladowanie, wywale MagnetiMarelli i kupie prawdziwy akumulator, chocby Centre z pradem 2 razy wiekszym niz to wloskie badziewie cool.gif

Napisano
  • Autor

> jezeli za miesiac, lub przy wiekszych mrozach okaze sie, ze slabo kreci, mam w nosie ladowanie, wywale MagnetiMarelli i kupie prawdziwy akumulator,

Aleś Ty porywczy. zlosnik.gif

> chocby Centre z pradem 2 razy wiekszym niz to wloskie badziewie

A właśnie. idea.gif Gdzie w W-wie kupię Centrę? confused.gif Potrzebuję do innego samochodu. zlosnik.gif

Napisano

> Aleś Ty porywczy

wiem z doswiadczenia, ze to najwyzsza pora na wymiane, a nie na rzezbienie w g......

> A właśnie. Gdzie w W-wie kupię Centrę? Potrzebuję do innego

> samochodu.

znalazlem firme z Krakowa, sprzedaja na Allegro, wychodzi zdecydowanie taniej niz w jakimkolwiek sklepie. Z przesylka dodom zlosnik.gif

Napisano

> znalazlem firme z Krakowa, sprzedaja na Allegro, wychodzi

> zdecydowanie taniej niz w jakimkolwiek sklepie. Z przesylka

> dodom

Jesli rozpoznales temat to daj model aku Centry, cene, namiary na firme - sie przyda komus na pewno zlosnik.gif

No i zachowaj watek ofkors zlosnik.gifhehe.gifok.gif

Napisano

> Jesli rozpoznales temat to daj model aku Centry, cene, namiary na

> firme - sie przyda komus na pewno

> No i zachowaj watek ofkors

ja do diesla szukalem

Centra Futura 70 albo 75 Ah (nie pamietam), prad 720 Ah, dedykowany do Stilo JTD

ten facet, ta firma maja naprawde tanio uzytkownik na Alllegro

akumulator, o ktorym pisalem sprzedawali za 264 zl

Napisano

popraw mnie jeśli się mylę. Byłem na tej stronie i wszystko się zgadza. ok.gif tylko że w stilo J T D alternator ładuje tylko do 60 więc chyba nie ma większego sęsu kupowanie centry o pojemmności 70 lub 75 . hmm.gifniewiem.gif . po prostu w takim przypadku aku będzie wciąż niedoładowany. W bęzynowych wersjach zresztą jak znam życie siedzi taki sam alternator co w J T D. pozdrawiam. smile.gif

Napisano

> popraw mnie jeśli się mylę. Byłem na tej stronie i wszystko się

> zgadza. tylko że w stilo J T D alternator ładuje tylko do 60

> więc chyba nie ma większego sęsu kupowanie centry o pojemmności

> 70 lub 75 . . po prostu w takim przypadku aku będzie wciąż

> niedoładowany.

Tu znaczenie ma tylko bilans ok.gif - jeśli alternator wytwarza większy prąd niż to, co jest zużywane przez auto, to akumulator będzie naładowany. biglaugh.gif

Większa pojemność może się kiedyś przydać ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.