Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,8 TDCi zimny silnik

Featured Replies

Napisano

Jak długo Wam się grzeją dieselki 1,8? Gdy rano jadę do pracy około 8 km ( tem. -15 st. C) wskazówka temperatury nawet nie drgnie. Czy to normalne?

Napisano

niestety tak kolego zlosnik.gif no moze powinna lekko drgnąć, ale zagrzac sie nie ma szans

Napisano
  • Autor

> niestety tak kolego no moze powinna lekko drgnąć, ale zagrzac sie nie ma szans

Gdzie jest termostat w tym motorze? Wymiana jest skomplikowana i kosztowna?

Napisano

> Gdzie jest termostat w tym motorze? Wymiana jest skomplikowana i kosztowna?

powiem tak - za oknem temperatury są takie jakie są. zawsze w takie temp jest wysyp wątków właścicieli diesli o zagrzewaniu i potem wielu z nich niepotrzebnie wymienia termostaty.

miałem też takiego focusa jak ty i też mi sie kompletnie nie grzał. wskazówka moze sie bardziej na tej pierwszej kresce ukazała (tej od 50 stopni), ale w górę nie szła...

Napisano
  • Autor

> powiem tak - za oknem temperatury są takie jakie są. zawsze w takie temp jest wysyp wątków

> właścicieli diesli o zagrzewaniu i potem wielu z nich niepotrzebnie wymienia termostaty.

> miałem też takiego focusa jak ty i też mi sie kompletnie nie grzał. wskazówka moze sie bardziej na

> tej pierwszej kresce ukazała (tej od 50 stopni), ale w górę nie szła...

Czyli co? termostaty w tych motorach wcale nie padają?

Napisano

> Czyli co? termostaty w tych motorach wcale nie padają?

w kazdym padają. tylko ja uwazam ze to wina mrozu... gdzie jest termostat nie wiem ok.gif

Napisano
  • Autor

> w kazdym padają. tylko ja uwazam ze to wina mrozu... gdzie jest termostat nie wiem

No to w takim razie pytanie do tych co wymienili termostat: czy po wymianie silnik szybciej się nagrzewał?

Napisano

> Jak długo Wam się grzeją dieselki 1,8? Gdy rano jadę do pracy około 8 km ( tem. -15 st. C)

> wskazówka temperatury nawet nie drgnie. Czy to normalne?

Normalne. 2.0 TDCi tak samo. 270751858-jezyk.gif

Napisano

a czy w tych sadzomiotaczach nie ma czasem dwoch termostatow, jeden z nich nagminnie pada hmm.gif

Napisano

> a czy w tych sadzomiotaczach nie ma czasem dwoch termostatow, jeden z nich nagminnie pada

Być może, ale do niedawna większość floty w mojej fabryce była spod znaku tdci i każdy to potwierdzał. grinser006.gif

Napisano

> niech cieplo bedzie z Wami

Pozostaje jeszcze kwestia spalania - przy niesprawnym termostacie chyba by wzrosło? hmm.gif

Napisano

> No to w takim razie pytanie do tych co wymienili termostat: czy po wymianie silnik szybciej się

> nagrzewał?

Wymieniałem w 2,0TDCI, nic nie dało, w 2,2TDCI jest tak samo.

Ale jest sposób, możesz jeździć na IIgim biegu powyżej 60km/h to sie szybciej zagrzeje hehe.gif

Napisano

> Jak długo Wam się grzeją dieselki 1,8? Gdy rano jadę do pracy około 8 km ( tem. -15 st. C)

> wskazówka temperatury nawet nie drgnie. Czy to normalne?

TTTM

U mnie termostat wymieniony i jesttak samo.

Pomimo nie drgnięcia wskazówki leci ciepłe powietrze?? Jesli tak to wszystko jest ok.

Napisano

> niestety tak kolego no moze powinna lekko drgnąć, ale zagrzac sie nie ma szans

Znaczy mój parch potwierdza regułę. Wyjątek?

Po przejechaniu na takim mrozie ok. 3-4 km. leci ewidentnie ciepłe powietrze do środka, a mocne grzanie mam po ok. 10-12 km spokojnej jazdy.

Temperaturę ogrzewania ustawioną mam na 22*C i jak dojeżdżam do pracy tzn. 20 kilometr, powietrze leci już tylko ciepłe, a nie gorące jak podczas nagrzewania wnętrza. Wskazówka temp. silnika stoi odrobinę poniżej połowy, coś o grubość wskazówki.

W czasie mrozu -10 -15, jak odpalę zimny silnik na postoju, to po ok. 5 minutach zaczyna lecieć ciepło, a po 10 robi się w środku wyraźnie ciepło. Wskazówka coś dyga, ale nie za dużo. Cały czas bieg jałowy.

Tankuję zwykle co 400-500 km i faktyczne zużycie paliwa, z dwoma, trzema grzaniami dupy na postoju po pół godziny, wynosi 7.5 l/100 km.

Trasa dzień w dzień ta sama, prze całe miasto ze wschodu na zachód, rano przez Centrum, czyli 100% miasto.

Termostat nie wymieniany od nowości. Przebieg 210 kkm.

Napisano

> Znaczy mój parch potwierdza regułę. Wyjątek?

> Po przejechaniu na takim mrozie ok. 3-4 km. leci ewidentnie ciepłe powietrze do środka, a mocne

> grzanie mam po ok. 10-12 km spokojnej jazdy.

co innego cieple powietrze, a co innego nagrzanie sie silnika.

U mnie cieple powietrze zaczyna leciec juz po ok 3km, ale wskazowka od temperatury rusza sie dopiero po jakichs 8-10km, albo i wiecej (to bardzo zalezy od drogi, ktora jade)

Napisano

> co innego cieple powietrze, a co innego nagrzanie sie silnika.

> U mnie cieple powietrze zaczyna leciec juz po ok 3km, ale wskazowka od temperatury rusza sie

> dopiero po jakichs 8-10km, albo i wiecej (to bardzo zalezy od drogi, ktora jade)

no dokladnie ok.gif

Napisano

Zakończę temat słowem:

żeliwo zlosnik.gif

Napisano

> co innego cieple powietrze, a co innego nagrzanie sie silnika.

Fakt. Widać czagoś nie doczytałem.

> U mnie cieple powietrze zaczyna leciec juz po ok 3km, ale wskazowka od temperatury rusza sie

> dopiero po jakichs 8-10km, albo i wiecej (to bardzo zalezy od drogi, ktora jade)

Dzisiaj rano sprawdzałem przy -14*C.

Wskazówka dygnęła z miejsca po 3 - 3.5 km. Na to szerokie pole wlazła po ok. 5-6 k.

Swoje miejsce (przy tym mrozie jest to prawie środek) osiągnęła dopiero po 18-20 km.

Napisano

> Fakt. Widać czagoś nie doczytałem.

> Dzisiaj rano sprawdzałem przy -14*C.

> Wskazówka dygnęła z miejsca po 3 - 3.5 km. Na to szerokie pole wlazła po ok. 5-6 k.

> Swoje miejsce (przy tym mrozie jest to prawie środek) osiągnęła dopiero po 18-20 km.

no jakos tak to jest, ale przy płynnnej jeździe.

jak stoisz w korkach to grzanie trwa o wieeeeele dłużej...

Napisano

> jak stoisz w korkach to grzanie trwa o wieeeeele dłużej...

Podczas postoju, na biegu jałowym, ze względu na sprawność cieplną, diesla nie da się w pełni nagrzać.

Napisano

Dzisiaj rano, jsdąc do roboty, zrobiłem pomiary.

Start przy temp. zewnętrznej -8*C.

Po przejechaniu dystansu:

1 km - temp. płynu -> 30*C

5 km -> 70*C

8 km - 80*C

11 km -> 90*C

Ogrzewanie

Przy temp. płynu chłodniczego 50*C - powietrze wyraznie ciepłe

70*C - gorące

80*c - bardzo gorące, zaczyna przeszkadzać, jeśli nie ustawi się temp. ogrzewania na np. 20*C.

Przy okazji sprawdziłem parametry doładowania.

Temp. powietrza w kolektorze waha się w granicach 0 -> + 7*C

ciśnienie doładowania na biegu jałowym 105-106 kPa,

przy spokojnym przyspieszaniu - 140-160 kPa,

przy bardziej dynamicznym - 190-200 kPa,

maksymalne zaobserwowałem 260 kPa.

To chyba tyle w temacie.

Napisano
  • Autor

Kilka pytań:

1. Czym mierzyłeś temp. płynu ?

2. Klime masz manualną czy automatyczną?

3. Ogrzewanie w czasie jazdy miałeś włączone czy wyłączone ?

Napisano

> Kilka pytań:

> 1. Czym mierzyłeś temp. płynu ?

Czymś takim: KLIK >>

Jest o tym wątek na MK

> 2. Klime masz manualną czy automatyczną?

Automatyczną. Ustawiona była na 22*C.

> 3. Ogrzewanie w czasie jazdy miałeś włączone czy wyłączone ?

j.w. Praktyczni ustawiona jest cały czas na taką temperaturę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.