Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie o elektrolit??

Featured Replies

Napisano

Witam. Czy ktoś orientuje się ile mniej więcej wchodzi elektrolitu do aku o standardowej wielkości do Punta?? Pozdrawiam

Napisano

Bardzo dziwne pytanie zadajesz

czyżbyś wpadł na pomysł wymiany elektrolitu?

Jeśli tak to wymiana samego elektrolitu nic nie da bo akumulator samochodowy to ogniwo zn||H2SO4||pb

( Poprawiam: jednak to nie ogniwo Zn-Pb a Pb-Pb02 czyli Pb||H2SO4||Pb02 teraz powinno być dobrze smile.gif )

czyli cynkowo-ołowiowe z elektrolitem w postaci kwasu siarkowego.

Gdy takie ogniwo się rozładuje poniżej jakiegoś tam napięcia to z kwaru siarkowego wytrąca się na elektrodzie siarka w postaci pierwiastkowej i jest to proces nieodwracalny niestety.

Z siarką na elektrodzie wydajność akumulatora bardzo spada.

Dlatego nie należy dopuszczać do rozładowania aku całkowitego lub prawie całkowitego.

Musiał byś wymienić też elektrodę ale wtedy to łatwiej i na pewno taniej kupić nowy smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

<tniemy cytaty>

Witam. Dzieki za odpowiedź. Mnie chodzi o wyczyszczenie aku z dziwnego zabarwienia elektrolitu. Akumulator rozładował się i podczas dolewania wody destylowanej zauważyłem "brudny" elektrolit... taki kolor brunatny. Pamiętam że kiedyś podczas dokręcania klem zrobiłem kluczem lekkie spięcie i to może być przyczyna tego zabarwienia... chciałem go po prostu przepłukać woda destylowaną i zalać nowym elektrolitem i naładować... Odradzasz takiego zabiegu?? Dodam że aku generalnie trzyma prąd nawet podczas tych obecnych mrozów...

Napisano

> Dodam

> że aku generalnie trzyma prąd nawet podczas tych obecnych mrozów...

Więc po jakiego czorta babrac się z kwasem hmm.gif uzupełniłeś poziom elektrolitu ?? wszystki płyty sa zakryte ?? Jesli tak to nie dotykac wink.gif

Napisano
  • Autor

> Więc po jakiego czorta babrac się z kwasem uzupełniłeś poziom elektrolitu ?? wszystki płyty sa

> zakryte ?? Jesli tak to nie dotykac

Poziom uzupełniłem wodą destylowaną... czy taka wymiana moze zaszkodzić??

Napisano

> Poziom uzupełniłem wodą destylowaną... czy taka wymiana moze zaszkodzić??

Ja ci powiem tak... Ja się nie znam ale mi mówiono że jak się wymieni elektrolit to tylko jeszcze bardziej mozna zasiarczyć akumulator, kwas nie odparowuje tylko woda destylowana. Mój "mądry" kumpel lubił sie bawić w takie roboty zmieniał elektrolit w niejednym aku i jakos nic to nie dawało albo on taki zdolny.

Ja ci radze jak akumulator da rade kręcić w takie mrozy to go nie dotykaj wink.gif

Napisano

> Poziom uzupełniłem wodą destylowaną... czy taka wymiana moze zaszkodzić??

Jeśli działa to nie dotykaj. Takie płukanki i wymianę elektrolitu robiło się kiedyś tam w ramach odsiarczania akumulatorów, efekt zwykle był mizerny. BTW, pierwsze słyszę że akumulator to ogniwo cynkowo-ołowiowe, czego to ludzie nie wymyślą, nie bierz tego na serio.

Napisano

ok mój błąd akumulator to nie ogniwo cynkowo-ołowiowe.

W akumulatorze jedna elektroda jest ołowiana a druga to tlenek ołowiu.

w każdym razie zasada zasiarczania jest ta sama.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.