Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej

Featured Replies

Napisano

Zbliza mi sie wymiana oleju pacjent to 1.9 tdi arl bez programu z przebiegiem jakies 166 tys km, niestety nie moge sie dopatrzyc jaki olej byl zalany wczesniej frown.gif . Jakim olejem go zalac bo co forum to inne odpowiedzi, robie jakies 30 tys km rocznie. Pomoze ktos smile.gif ?

Napisano

> Zbliza mi sie wymiana oleju pacjent to 1.9 tdi arl bez programu z przebiegiem jakies 166 tys km,

> niestety nie moge sie dopatrzyc jaki olej byl zalany wczesniej . Jakim olejem go zalac bo co

> forum to inne odpowiedzi, robie jakies 30 tys km rocznie. Pomoze ktos ?

chodzi Ci o klasę lepkości czy o producenta (markę)

hmm.gif

Napisano
  • Autor

> chodzi Ci o klasę lepkości czy o producenta (markę)

o klase lepkosci ( chyba 10w40) i producenta rowniez

Napisano

> o klase lepkosci ( chyba 10w40) i producenta rowniez

Raczej patrz aby spelnial norme VW dla twojego silnika.

Napisano
  • Autor

> Raczej patrz aby spelnial norme VW dla twojego silnika.

rozumiem ze producent nie ma az takiego znaczenia, a norme jaka ma spelniac juz sprawdzilem - w takim razie taki kupie smile.gif

Napisano

> o klase lepkosci ( chyba 10w40) i producenta rowniez

sprawdź jaki ten kod silnika potrzebuje normy VW i taki kup

Co do marki to jak odpowie Ci 10 osób to każda z nich poleci innego producenta

Ja osobiście przez długi czas jeździłem na 10W40 Castrol Magnatec i silnik dożył 240tys i się nie pocił (tylko że to było daewoo a wiadomo vw... to 1005482x lepsze wink.gif )

Pewnie jak skończy mi się gwarancja i nie będę musiał lać tego co wymyśli sobie producent i aso to też zaleje Castrol (może EDEG) niewiem.gif albo takim na który mnie będzie stać

Napisano
  • Autor

> sprawdź jaki ten kod silnika potrzebuje normy VW i taki kup

> Co do marki to jak odpowie Ci 10 osób to każda z nich poleci innego producenta

> Ja osobiście przez długi czas jeździłem na 10W40 Castrol Magnatec i silnik dożył 240tys i się nie

> pocił (tylko że to było daewoo a wiadomo vw... to 1005482x lepsze )

> Pewnie jak skończy mi się gwarancja i nie będę musiał lać tego co wymyśli sobie producent i aso to

> też zaleje Castrol (może EDEG) albo takim na który mnie będzie stać

no to zglupialem, bo norma jaka zaleca VW to 505.01 ale czytajac leonclub i ich przepastny temat nt. olejow znalazlem 5w-40 ale kazdy sklep (w uk) sprzedaje 10w-40 do tych silnikow i juz kurna nie wiem co zrobic .... ale chyba zakupie ten 5w-40 jednak o ile go znajde, jeszcze zeby sie upewnic zerkne do ksiazki serwisowej.

Napisano

> no to zglupialem, bo norma jaka zaleca VW to 505.01 ale czytajac leonclub i ich przepastny temat

> nt. olejow znalazlem 5w-40 ale kazdy sklep (w uk) sprzedaje 10w-40 do tych silnikow i juz

> kurna nie wiem co zrobic .... ale chyba zakupie ten 5w-40 jednak o ile go znajde, jeszcze zeby

> sie upewnic zerkne do ksiazki serwisowej.

wez 5w-40 to wg mnie lepszy olej do tego silnika oczywiscie z odpowiednia norma VW.

Napisano

Mam taki sam silnik w swoim aucie i przez pierwszego właściciela zalewany był Motulem 505.01 5W-40. Ja osobiście postanowiłem nic nie zmieniać i nadal leję tenże olej.

Napisano
  • Autor

> Mam taki sam silnik w swoim aucie i przez pierwszego właściciela zalewany był Motulem 505.01 5W-40.

> Ja osobiście postanowiłem nic nie zmieniać i nadal leję tenże olej.

nie mialem nigdzie dostepnego Motula wiec zalalem Valvoline 505.01 5W-40 i zobacze jak sie sprawuje

Napisano

> nie mialem nigdzie dostepnego Motula wiec zalalem Valvoline 505.01 5W-40 i zobacze jak sie sprawuje

lej zgodnie ze specyfikacja VW czyli najlepiej 505.01 badz 507.00

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.