Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MiTo + TCT - opinie potrzebuję

Featured Replies

Napisano

Witam koleżeństwo,

Postanowiłem zająć drugie miejsce garażowe fajnym samochodzikiem do miasta (koniecznie z automatem) i w tym momencie najbardziej mi smaczy MiTo TCT. Czy ktoś z obecnych posiada takowe i podzieliłby się opinią? Głównie interesuje mnie skrzynia - kultura jazdy, bo o MiTo można poczytać tu i ówdzie. Ekspertem od skrzyń nie jestem, ale miałem okazje używać paru automatów hamerykańskich jak w Nissanie Muranów, Dodge'u Avenger czy Toyocie Rav4 (wolno zmieniają biegi, ale nie szarpią), oraz dwóch zautomatyzowanych manauli: Toyota Yaris (Multimode - paskudztwo, obrzydlistwo, szarpie koszmarnie), Fiat Nuova Cinquecento (Dualogic - lekko szarpie, zmienia w miarę szybko, nie szarpie w ogóle jak się zdejmie gaz w momencie zmiany biegu).

Najłatwiej byłoby się umówić na jazdę próbną u Dealera, ale jak na razie mi to nie wyszło z powodu braku egzemplarza do testów z TCT.

Dzięki 20.GIF

Napisano

> Najłatwiej byłoby się umówić na jazdę próbną u Dealera, ale jak na razie mi to nie wyszło z powodu

> braku egzemplarza do testów z TCT.

Dalej próbuj u dealerów, bo to jest taka nowość, że na razie na pewno nikt się nią nie pochwali.

TCT swoją ideą jest pokrewne DSG z VW, to nie jest automat w stylu 'amerykańskim' z przekładnią hydrokinetyczną,

a zobudowana skrzynia klasyczna.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Witam koleżeństwo,

> Postanowiłem zająć drugie miejsce garażowe fajnym samochodzikiem do miasta (koniecznie z automatem)

> i w tym momencie najbardziej mi smaczy MiTo TCT. Czy ktoś z obecnych posiada takowe i

> podzieliłby się opinią? Głównie interesuje mnie skrzynia - kultura jazdy, bo o MiTo można

> poczytać tu i ówdzie. Ekspertem od skrzyń nie jestem, ale miałem okazje używać paru automatów

> hamerykańskich jak w Nissanie Muranów, Dodge'u Avenger czy Toyocie Rav4 (wolno zmieniają

> biegi, ale nie szarpią), oraz dwóch zautomatyzowanych manauli: Toyota Yaris (Multimode -

> paskudztwo, obrzydlistwo, szarpie koszmarnie), Fiat Nuova Cinquecento (Dualogic - lekko

> szarpie, zmienia w miarę szybko, nie szarpie w ogóle jak się zdejmie gaz w momencie zmiany

> biegu).

> Najłatwiej byłoby się umówić na jazdę próbną u Dealera, ale jak na razie mi to nie wyszło z powodu

> braku egzemplarza do testów z TCT.

> Dzięki

Bież Julke prowadzi się o niebo lepiej niż bravo.

Napisano

> Bież Julke prowadzi się o niebo lepiej niż bravo.

Żeby jeszcze były jakkolwiek porównywalne cenowo zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Żeby jeszcze były jakkolwiek porównywalne cenowo

Porządny podłokietnik kosztuje hehe.gif

Napisano

> Porządny podłokietnik kosztuje

Mowisz o tym w julce ? Żeby to moja mulher.gif uslyszala hehe.gif

Napisano

> Mowisz o tym w julce ? Żeby to moja uslyszala

Tak, umocowany do fotela, więc wielkość kierowcy nie ma znaczenia.

Napisano

> Tak, umocowany do fotela, więc wielkość kierowcy nie ma znaczenia.

I tu sie bardzo ale to bardzo grubo mylisz no.gif nizszym osobom bardzo przeszkadza w przerzucaniu biegow no.gif

Napisano

> I tu sie bardzo ale to bardzo grubo mylisz nizszym osobom bardzo przeszkadza w przerzucaniu biegow

hmm no ja tam za wielki nie jestm i w bravo podłokietnik zostaje za fotelem, a w julce jest ok.

Napisano

> hmm no ja tam za wielki nie jestm i w bravo podłokietnik zostaje za fotelem, a w julce jest ok.

Masz julke czy siedziales raz w salonie ?

Wiem co mowie nizszej osobie ,ktora przysunie fotel blizej kierownicy podlokietnik przeszkadza w zmianie biegow.

Sprawdzone w ten weekend.

Generalnie do julki trzeba miec minimum 170cm wzrostu bo innaczej fotel jest za nisko i jest marna widocznosc a do tego beznadziejna pozycja za kierownica .Glowa kierowcy ledwo siega podstawy zaglowka.

Napisano

> Masz julke czy siedziales raz w salonie ?

> Wiem co mowie nizszej osobie ,ktora przysunie fotel blizej kierownicy podlokietnik przeszkadza w

> zmianie biegow.

> Sprawdzone w ten weekend.

> Generalnie do julki trzeba miec minimum 170cm wzrostu bo innaczej fotel jest za nisko i jest marna

> widocznosc a do tego beznadziejna pozycja za kierownica .Glowa kierowcy ledwo siega podstawy

> zaglowka.

Śmigałem po krakowie na jeździe próbnej.

Napisano
  • Autor

> Śmigałem po krakowie na jeździe próbnej.

O SDSS, Ty tu? 270635636-JUMP2.gif

Alfa mnie nieco olala, wiec ja olalem nieco Alfe.

Aktualnie zapatruje sie na DSG. Jezdzilem Superbem Combi z DSG. Cudenko. Bardzo mi zasmaczyla ta skrzynia. Superb jest za duzy na moje dwuosobowe potrzeby, wiec aktualnie walcze o dobre ceny na Leona FR 2.0 TDI 170KM z DSG oraz Yeti 2.0 TDI 140KM 4x4 z DSG. Yeti mi bardziej sie podoba, bo na bezdrozach miasta stolecznego bedzie praktyczniejszy i na Islandie sie przyda zlosnik.gif Cena dosc podobna...

Aktualnie tluke dealerow o lepsze ceny zlosnik.gif 5k znizki mnie nie bawi grinser006.gif Jak dostane fajna cene to na koniec kwietnia zamawiam waytogo.gif Wolalbym Yeti, ale Seat na razie duzo fajniejsze znizki daje....

Mam nadzieje ze mi przodkowie wybacza podpisywanie volkslisty i kupowanie wozu z VAG... old.gif

Napisano

> O SDSS, Ty tu?

> Alfa mnie nieco olala, wiec ja olalem nieco Alfe.

> Aktualnie zapatruje sie na DSG. Jezdzilem Superbem Combi z DSG. Cudenko. Bardzo mi zasmaczyla ta

> skrzynia. Superb jest za duzy na moje dwuosobowe potrzeby, wiec aktualnie walcze o dobre ceny

> na Leona FR 2.0 TDI 170KM z DSG oraz Yeti 2.0 TDI 140KM 4x4 z DSG. Yeti mi bardziej sie

> podoba, bo na bezdrozach miasta stolecznego bedzie praktyczniejszy i na Islandie sie przyda

> Cena dosc podobna...

> Aktualnie tluke dealerow o lepsze ceny 5k znizki mnie nie bawi Jak dostane fajna cene to na

> koniec kwietnia zamawiam Wolalbym Yeti, ale Seat na razie duzo fajniejsze znizki daje....

> Mam nadzieje ze mi przodkowie wybacza podpisywanie volkslisty i kupowanie wozu z VAG...

Jak by Julka pokazała się wczesniej to kto wie może śmigałbym julka, a tak jest Yeti smile.gif Zadzwon do Skody w Minsku Mazowieckim albo Kraków Inter Auto Kocmyrzowska ewentualnie Emida daja niezłe ceny. Uruchom priv to Ci przesle nr na konkretnych sprzedawców.

Napisano

> O SDSS, Ty tu?

[ciach!]

volkslisty i kupowanie wozu z VAG...

z ciekawosci jakie zniżki oferuje Seat?

Napisano
  • Autor

> Jak by Julka pokazała się wczesniej to kto wie może śmigałbym julka, a tak jest Yeti

Nie grozi mnie to raczej... Alfa ma TCT tylko na kartce, a ja chce samochod z dobrym automatem. Bez automatu to zostaje przy tym co mam, bo bez automatu moje Grande jest lepsze od wiekszosci tego co aktualnie sie sprzedaje (nie ma DPF, lepsze wyposazenie i do tego moje grinser006.gif )

> Zadzwon do

> Skody w Minsku Mazowieckim albo Kraków Inter Auto Kocmyrzowska ewentualnie Emida daja niezłe

> ceny. Uruchom priv to Ci przesle nr na konkretnych sprzedawców.

Wyslane 20.GIF

Cinos: aktualnie 8%.

Napisano

> Nie grozi mnie to raczej... Alfa ma TCT tylko na kartce, a ja chce samochod z dobrym automatem. Bez

> automatu to zostaje przy tym co mam, bo bez automatu moje Grande jest lepsze od wiekszosci

> tego co aktualnie sie sprzedaje (nie ma DPF, lepsze wyposazenie i do tego moje )

> Wyslane

> Cinos: aktualnie 8%.

Odblokuj priv bo wyskakuje mi "TEN UŻYTKOWNIK ZABOKOWAL PRIV" .

Napisano
  • Autor

> Odblokuj priv bo wyskakuje mi "TEN UŻYTKOWNIK ZABOKOWAL PRIV" .

Ehh... Nawet nie wiedzialem ze to sie da zablokowac icon_eek.gif Powinno byc ok ok.gif

Napisano
  • Autor

Uzupelnienie tematu. Bede mial na sobote MiTo TCT na pare godzin grinser006.gif Oczywiscie podziele sie wrazeniami waytogo.gif

Napisano

> Uzupelnienie tematu. Bede mial na sobote MiTo TCT na pare godzin Oczywiscie podziele sie

> wrazeniami

i foty grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Chyba czas powiedziec pare slow na temat MiTo TCT. Z paru godzin zrobilo sie pare dni grinser006.gif

Prowadzenie samochodu po W-wie znow jest przyjemne waytogo.gif Jestem zadowolony z TCT. Nie specjalnie czuc moment zmiany biegow (minmalnie moze przy hamowaniu, kiedy sie trzyma noge na hamulcu a skrzynia schodzi pare biegow w dol). W trybie Normal auto sie zachowuje jakby wogole Turbina nie byla uzywana, skrzynia trzyma nawyzszy mozliwy bieg - jazda spokojna, miejska. W trybie Dynamik skrzynia trzyma bieg nizej tak aby mozna bylo przyspieszyc. Oczywiscie przelaczylem sie chetniej na manetki zmiany biegow bo wtedy ja decyduje palacz.gif Przy bardzo dynamicznej jezdzie zmiany biegow nie czuc, jedynie slychac po dzwieku z silnika. Testy spalania: przejechalem prawie powyzej 500km po W-wie i okolicach, wliczajac krecenie sie po W-wie w piatek od 14 (mega korasy, bardzo duzy ruch na wyjazdach z W-wy) do praktycznie 23, sobota tez, spore korki na Pulawskiej i w Piasecznie - spalanie realne 7.5l. Test mojej jazdy codziennej - trasa z domu do pracy i z powrotem (70km): ~7l. Tryb Dynamik uzywany jedynie do wyprzedzania i to wtedy kiedy trzeba bylo bardzo szybko przyspieszyc. Gdybym mial jechac w samych W-wskich korkach to mysle ze spalanie by bylo w okolicach 9-9.5l. Bez szczytowych korkow mysle ze literek mniej bez problemu bylby. Jednak "synchronizacja" swiatel powoduje, ze sie w miescie co chwila staje. Samochodzik ma ok 2.5k przebiegu.

Jazdy z przytupem z uzyciem tylko trybu Dynamik nie wliczam. Bo spalanie sie staje 2 cyfrowe zlosnik2.gif

Teraz pare slow o tym jak odbieram MiTo. Wlasciwie MiTo to ulepszone Grande Punto Sport (podreslam: Sport, nie zwykle GP). Dla mnie to zaleta. Troche sie lepiej prowadzi na zakretach. Lepiej wykonane w srodku (a moze po prostu nowsze) - napewno Blue&Me szybciej, pewniej dziala w MiTo niz w moim GP. Jakosc materialow bez brawury, ale tez nie tandeta jak w Leonie. Od Leona to nawet moje GP ma lepsze materialy.

Bardzo sympatyczne naglosnienie BOSE aczkolwiek nie jest to PRO bo raczej sympatyzuje ono z muzyka typu spoko-umcyk, dobrze opalonych panow z lancuchami na szyji i inna siekana. Troche brak srodka. Musze posluchac naglosnienia standardowego w MiTo - bo moja muzyka opierajaca sie glownie na gitarach brzmi na tyle dobrze na tych glosnikach, ze chyba doplace waytogo.gif - calkiem milszy basik w miejscu kola zapasowego.

Start&Stop dziala niezle, nie trzesie buda i juz go polubilem. Szkoda, ze wylaczanie tego ustrojstwa nie ma po prawej stronie w konsoli (tak jak w Bravo), albo w kierownicy. Jest w zestawie przelacznikow ktore jest w MiTo/GP po lewej stronie. Lepiej by bylo blizej rak kierowcy, zeby to cos kontrolowac. Czasem trzeba wylaczac, szczegolnie stojac na wjezdzie na rondo kiedy trzeba bardzo szybko przyspieszyc by sie zmiescic.

Oswietlenie automaczyne sie sprawdza, DRM jest "nawet widoczny" ale bez brawury wink.gif Xenony swieca w/g mnie za nisko - moze to ten egzemplarz. Drogowe swiatla swieca rewelacyjnie.

Lusterko elektrochromatyczne moglo by byc nieco lepsiejsze (bardziej zaciemniac w nocy kiedy jakis... facepalm.gif za mna ma xenony z allegro).

Ogolnie samochodzik bardzo dobry, jak na moje potrzeby. Oczywiscie moglby byc tanszy, bo cena z dodatkami niebezpiecznie mi sie zbliza do Giulietty boje_sie.gif

Ogolnie serduszka.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.