Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stuaknie przy hamowaniu na sliskim

Featured Replies

Napisano

Witam

Nie wiem czy to normalne ale chyba nie ze zawsze jak hamuje gdzies na sliskiej nawierzchni to autko prawie wogole nie hamuje a do tego cos mi co chwile stuka w pedał tak zebym go nie mógł nacisnąć mocniej. Na suchej drodze nie ma takich problemow. Podejrzewam ze to ABS ale nie widziałem kontroli zeby sie włączył. Ostatnio prawie przez to miałem wypadek bo nie zdażyłbym zahamować. ABS nie działa czy tarcze do wymiany?

Napisano

>Podejrzewam ze to ABS ale nie

> widziałem kontroli zeby sie włączył. Ostatnio prawie przez to miałem wypadek bo nie zdażyłbym

> zahamować. ABS nie działa czy tarcze do wymiany?

to abs.

abs działający nie mruga zadną kontrolką. Poza tym abs nie jest do skracania drogi hamowania :d

Napisano
abs nie ma kontrolki, kontrolką abs'u jest "kopanie" po pedale hamulca i specyficzny dźwięk, wtedy wciska się hamulec jeszcze mocniej a nie popuszcza. A na lodzie czy bardzo śliskiej nawierzchni nie licz na to, że samochód z ABS zatrzyma się szybciej niż auto bez ABS'u
Napisano
  • Autor

zawsze myslalem ze jak ABS sie uruchamia ( na sliskim) to sie swieci kontrolka w momencie hamowania. U mnie jest tak ze nic sie nie swieci a hamulec na sliskim tak jakby wybija i stuka a jak tylko wroci przyczepnosc to momentalnie hamuje. czyli normalne to tak?

Napisano
  • Autor

takie cuda zeby.GIF nie wiem nigdy nie mialem w aucie absu nie wiem jak to wyglada jak sie uruchamia. No wlasnie ja sie balem ze cos jest nie tak z hamulcem i puszczałem a to mam mocniej naciskać... xD

Napisano

> zawsze myslalem ze jak ABS sie uruchamia ( na sliskim) to sie swieci kontrolka w momencie

> hamowania.

nie ma

> U mnie jest tak ze nic sie nie swieci a hamulec na sliskim tak jakby wybija i stuka

> a jak tylko wroci przyczepnosc to momentalnie hamuje. czyli normalne to tak?

tak. ABS jak sama nazwa wskazuje ma zapobiegać blokowaniu kół przy hamowaniu, co ma zapewnić kierowalność podczas gwałtownego hamowania. W uproszczeniu to działa tak, że w momencie utraty przyczepności hamulec jakby odpuszcza przywracając ruch obrotowy koła.

Jeśli masz suchą nawierzchnię to jest to praktycznie najskuteczniejsze hamowanie, bo na granicy przyczepności. Jeśli masz śliską nawierzchnię to ciągłe niedopuszczanie do zablokowania koła powoduje wydłużenie (czasem znaczne) drogi hamowania.

Napisano

> takie cuda nie wiem nigdy nie mialem w aucie absu nie wiem jak to wyglada jak sie uruchamia. No

> wlasnie ja sie balem ze cos jest nie tak z hamulcem i puszczałem a to mam mocniej naciskać...

> xD

albo przynajmniej nie odpuszczać, prawie każdy kto pierwszy raz jeździ z ABS'em jak poczuje kopanie hamulca to puszcza z niego nogę - taki odruch. wink.gif

Musisz zadziałać wbrew odruchowi - ja się nauczyłem wciskać jeszcze mocniej zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.