Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

'Nowy' Uniacz

Featured Replies

Napisano

Witam! Jest to moj pierwszy post na tej stronie wink.gif Jako że zakupiłem uniacza postanowiłem się dowiedzieć co nieco na jego temat wink.gif Zacznijmy od początku:

Zakupiłem Fiata Uno w komisie za niewielkie pieniądze. Jednak jest to mój pierwszy samochód (mam nadzieje że na długo, bo później zamierzam kupić już coś konkretnego). Jako że wiele nie zarabiam chciałem zakupić CC ale Uno bardziej komfortowe jest a cena była ta sama.

Mój Uniacz jest z 92 roku. Silnik ma 999cm pojemności. Na gaźniku (wiem, że były na wtryskach ale nie wiem jakie silniki). Oczywiście benzynka. Problem miałem od samego początku: nie chciał zapalać za każdym razem (mimo, że kręcił). Pomyślałem (i poczytałem na różnych forach) że to 'paluch'. Więc auto do znajomego mechanika z prośbą o naprawę i aby ogólnie samochód sprawdził. Skutek? Wymieniony paluch / kable / świece / prawy amortyzator / coś jeszcze. Ogólnie za naprawę zapłaciłem 1/3 ceny samochodu. Trudno się mówi: potem nie nawali i na jakiś czas będzie z głowy. Ale jest kilka rzeczy o które chciałem zapytać a mianowicie:

Czy przez to że mam dany licznik z innego samochodu (podejrzewam że z UNA ale diesla) może mi przekłamywać wskaźnik paliwa? Bo leje do niego i leje a on podnosi się ledwo ledwo. Jak spadnie poniżej zera to dalej spokojnie można jeździć wink.gif Nie jest to coś bardzo ważnego ale lubię jak działa wszystko (tym bardziej w moim pierwszym samochodzie).

Po drugie nie działa mi ogrzewanie tylniej szyby. Jak sprawdzić co się zepsuło i w jaki sposób to naprawić? W weekend zacznę od przeglądu wszyskich bezpieczników.

Po trzecie dziwna rzecz mi się dzieję z kierunkowskazami (migaczami). Czasami włączają się normalnie a czasami to migają 4 razy szybciej (w środku słyszę tykanie natomiast nie pali się że miga). Jest to trochę niebezpiecznie (nie wiem czy wtedy z zewnątrz działają czy nie).

Nie mam ciepłego powietrza: co zrobić i gdzie jest nagrzewnica?

Sprzęgło łapie baardzo wysoko. Czy to może oznaczać, że trzeba będzie je szybko wymienić czy wystarczy podregulować linkę?

Ciągle edytuję bo mi się przypominają wady wink.gif

Nie działa mi klakson. W którym miejscu co i jak zobaczyć?

Nie działa mi szyba boczna prawa (mam elektryczne). W 100% nie działa przycisk od pasażera (od kierowcy działają oba). Przycisk jest odłączony i czy przez to może szyba się nie podnosić/opuszczać? Czy od razu mam szykować kasiore na nowy silniczek? I przycisk. Ile orientacyjnie tak może mnie to kosztować? Silniczek + przycisk. W wakacje dopiero to będę robił bo narazie mamony brak i za zimno by okna otwierać wink.gif

Narazie chyba tyle wink.gif Z góry dziękuję za wszystkie porady wink.gif

Napisano

> Witam! Jest to moj pierwszy post na tej stronie Jako że zakupiłem uniacza postanowiłem się

> dowiedzieć co nieco na jego temat Zacznijmy od początku:

> Zakupiłem Fiata Uno w komisie za niewielkie pieniądze. Jednak jest to mój pierwszy samochód (mam

> nadzieje że na długo, bo później zamierzam kupić już coś konkretnego).

W imieniu kolegow klubowiczow i wlasnym witam serdecznie w naszym gronie i gratuluje wyboru samochodu roku 1984 grinser006.gif - super auto na pierwsza przygode z wlasnymi czterema kolkami waytogo.gif.

Postaram sie odpowiedziec na czesc pytan, na pozostale odpowiedza z pewnoscia inni koledzy.

> Mój Uniacz jest z 92 roku. Silnik ma 999cm pojemności. Na gaźniku (wiem, że były na wtryskach ale

> nie wiem jakie silniki).

Na gazniku byly silniki 903, 999, 1108, 1116 i 1301 cm3, wtrysk stosowano w jednostkach 899, 999, 1108, 1372, 1498 oraz oczywiscie 1301 turbo i 1372 turbo. Zasadniczo wtrysk zastapil gazniki w 1991 roku, ale na rynki "dalekowschodnie", czy jak kto woli rozwijajace sie - w tym nasz rodzimy - gaznikowce bez katalizatora trafialy do konca wloskiej produkcji. Sam mam wloskie Uno 1.0 z 1993 i rowniez jest na gazniku.

> Czy przez to że mam dany licznik z innego samochodu (podejrzewam że z UNA ale diesla) może mi

> przekłamywać wskaźnik paliwa? Bo leje do niego i leje a on podnosi się ledwo ledwo. Jak

> spadnie poniżej zera to dalej spokojnie można jeździć Nie jest to coś bardzo ważnego ale

> lubię jak działa wszystko (tym bardziej w moim pierwszym samochodzie).

A po czym wnosisz, ze licznik pochodzi z Uno D? Zasadniczo rozni sie on tylko obecnoscia oznakowanej kontrolki grzania swiec zarowych, poza tym nie ma miedzy nimi roznicy. Najlepiej sam wskaz ktory z ukazanych na tej stronie zestawow posiadasz. Wracajac do samej awarii - znow u mnie jest to samo. Pewnego dnia kilka miesiecy temu wskazowka po prostu opadla sobie do polowy skali, mimo ze zbiornik byl pelen, i tak juz zostalo. Wyglada jakby zakres jej ruchu zawezil sie o polowe. O dziwo kontrolka nadal dziala prawidlowo. Na dwoje babka wrozyla - moze byc to usterka plywaka w baku, a moze samego wskaznika. Jeszcze tej kwestii nie rozwiazalem - czekam wiosny.

Aha, jeszcze drobna uwaga, Uno (podobnie jak i wszystkie inne modele, ktorych nazwa konczy sie na litere "o") jest wyrazem nieodmiennym, zatem nie "z Una diesel", a "z Uno diesel". Natomiast calkowicie dopuszczalne sa pieszczotliwe formy dopelniaczowe "Uniaka", "Uniacza", "Unochoda" czy jak kto tam woli. To tak na przyszlosc skromny.gif.

> Po drugie nie działa mi ogrzewanie tylniej szyby. Jak sprawdzić co się zepsuło i w jaki sposób to

> naprawić?

Ogrzewanie tylnej szyby nie dziala - strzelam - w polowie aut. Ot po prostu TTTM (Ten Typ Tak Ma 270751858-jezyk.gif). W wiekszosci przypadkow jest to spowodowane przez nie do konca przemyslane rozwiazanie podlaczenia szyby. Znajduje sie ono w miejscu, w ktorym klapa bagaznika styka sie z tylna polka, w zwiazku z czym czesto ulega trudnym w naprawie lub nieodwracalnym uszkodzeniom. U mnie tez nie dziala, zdazylem sie juz pogodzic z mysla, ze konieczna bedzie wymiana calej szyby. Na szczescie uzywana szyba to koszt kilkudziesieciu zlotych. "Ale Ty to sprawdz", byc moze to tylko przepalony bezpiecznik albo cos z przyciskiem na tablicy.

> Po trzecie dziwna rzecz mi się dzieję z kierunkowskazami (migaczami). Czasami włączają się

> normalnie a czasami to migają 4 razy szybciej (w środku słyszę tykanie natomiast nie pali się

> że miga)

Sa dwie mozliwe przyczyny - 1) przepalona zarowka kierunkowskazu lub ew. slaby styk przy ktoryms z kierunkowskazow albo 2) uszkodzony impulsator sterujacy ich praca. Stawiam na pierwsza opcje.

> Nie działa mi klakson. W którym miejscu co i jak zobaczyć?

Chlopaku, zainteresuj sie tym w pierwszej kolejnosci bo konsekwencje tej usterki moga byc bardzo nieprzyjemne. Sam ignorowalem ta awarie przez przeszlo pol roku nie wiedzac, ze przyczyna jest nie usterka klaksonu, a brak doplywu pradu. Nie bylem tez swiadom, ze na tej samej linii jest tez podlaczony wentylator chlodnicy. Co sie stalo gdy zrobilo sie troche cieplej - dopowiedz sobie sam icon_rolleyes.gif.

Klakson znajduje sie z przodu pod zderzakiem. Mozna sie do niego dostac otwierajac maske.

To tyle na razie, niech inni sie wykaza przy sprzegle i innych drobiazgach zeby.GIF.

Napisano

Gratulacje, za moich czasów młodzież kupowała maluchy i duże fiaty(ja miałem 125 z '76 zlosnik.gif )

> Mój Uniacz jest z 92 roku. Silnik ma 999cm pojemności. Na gaźniku..

I bardzo dobrze że gaźnik-budowa i zasada działania prosta jak budowa cepa, kup sobie taką książkę, i sam wszystko zrobisz, części do uniaczy są bardzo tanie ok.gif

> Ogólnie za naprawę zapłaciłem 1/3 ceny samochodu. Trudno się mówi..

j.w.

> przekłamywać wskaźnik paliwa?

-sprawdź masę pływaka

> Sprzęgło łapie baardzo wysoko. Czy to może oznaczać, że trzeba będzie je szybko wymienić czy wystarczy podregulować linkę?

-tak, sprawź najpierw linkę

>nie działa mi ogrzewanie tylniej szyby

-wogóle niezawracaj tym sobie głowy-niedziała, trudno to bardzo prądożerne urządzenie więc większość osób i tak tego nieużywa wink.gif

-jak sam pisałeś pierwsze auto..hmm..aktualnie najważniejsze rzeczy w twoim aucie to sprawne hamulce, brak luzów na układzie kierowniczym i opony policial.gif

Napisano

> Nie mam ciepłego powietrza: co zrobić i gdzie jest nagrzewnica?

ale gdzie nie masz ciepłego powietrza, w Uno leci ono tylko na szybę i nogi, natomiast z kratek leci zawsze zimne, jeżeli nie grzeje Ci pomimo to, odpowietrz nagrzewnicę, manual znajdziesz na fiatuno.pl, i sprawdź przy okazji czy masz w ogóle płyn chłodniczy

> Nie działa mi klakson. W którym miejscu co i jak zobaczyć?

sprawdzić bezpiecznik, ale Uwaga... nie ten z symbolem trąbki tylko Servici, sprawdzić czy w skrzynce bezpieczników po lewej w górze jest włozona taka wygięta blaszka, oraz na początek sprawdzić sam klakson i styki przy nim, jest na dole za zderzakiem

> Nie działa mi szyba boczna prawa (mam elektryczne). W 100% nie działa przycisk od pasażera (od

> kierowcy działają oba). Przycisk jest odłączony i czy przez to może szyba się nie

> podnosić/opuszczać? Czy od razu mam szykować kasiore na nowy silniczek? I przycisk. Ile

> orientacyjnie tak może mnie to kosztować? Silniczek + przycisk. W wakacje dopiero to będę

> robił bo narazie mamony brak i za zimno by okna otwierać

w zależności od szczęścia mechanizm elektrycznych szyb do Uno to koszt od 50 do xxx zł (gdzie xxx to dowolna liczba trzycyfrowa) plus jakieś 30-50 zł za przycisk, oraz długie szukanie. Z szybami najlepiej zacząć od sprawdzenia wszystkiego, tj całej ich elektryki, no i przycisk musi być podpięty.

Ps. gdyby jednak silnik dawał się na wyrzucenie, to można założyć mechanizm z SC

Napisano
  • Autor

> A po czym wnosisz, ze licznik pochodzi z Uno D?

Jest taka kontrolka grzania świec (pod światło ją zauważyłem) wink.gif

Przeszkadza mi to bo nie wiem ile paliwa mam jeszcze a jako że wiele nie zarabiam chciałbym dojeżdżać na metry do stacji wink.gif Aaa i nie mam kontrolki rezerwy (ale rozumiem że ten typ tak ma)?

> Ogrzewanie tylnej szyby nie dziala - strzelam - w polowie aut. Ot po prostu TTTM (Ten Typ Tak Ma ). W wiekszosci przypadkow jest to spowodowane przez nie do konca przemyslane rozwiazanie podlaczenia szyby. Znajduje sie ono w miejscu, w ktorym klapa bagaznika styka sie z tylna polka, w zwiazku z czym czesto ulega trudnym w naprawie lub nieodwracalnym uszkodzeniom. U mnie tez nie dziala, zdazylem sie juz pogodzic z mysla, ze konieczna bedzie wymiana calej szyby. Na szczescie uzywana szyba to koszt kilkudziesieciu zlotych. "Ale Ty to sprawdz", byc moze to tylko przepalony bezpiecznik albo cos z przyciskiem na tablicy.

Jeśli jest mus wymiany całej szyby to sobie odpuszczę (bo i po co się męczyć). Zrobię jakieś obejście bo chciałem przez okres letni machnąć sobie podgrzewane (chodź jedno) lusterko ot tak dla wygody wink.gif może doświadczenie przy tym samochodzie przyda mi się w innym wink.gif

>Sa dwie mozliwe przyczyny - 1) przepalona zarowka kierunkowskazu lub ew. slaby styk przy ktoryms z kierunkowskazow albo 2) uszkodzony impulsator sterujacy ich praca. Stawiam na pierwsza opcje.

I dlatego raz świeci normalnie a raz miga jak szalone? Wystarczy sprawdzić z zewnątrz czy wszystkie się palą, tak?

>Chlopaku, zainteresuj sie tym w pierwszej kolejnosci bo konsekwencje tej usterki moga byc bardzo nieprzyjemne. Sam ignorowalem ta awarie przez przeszlo pol roku nie wiedzac, ze przyczyna jest nie usterka klaksonu, a brak doplywu pradu. Nie bylem tez swiadom, ze na tej samej linii jest tez podlaczony wentylator chlodnicy.

Wentylator chłodnicy działa - czasami słyszę jego działanie po wyjściu z samochodu wink.gif Więc o to bym się nie martwił i zerknę dopiero jak się zrobi cieplej wink.gif dużo cieplej wink.gif

>I bardzo dobrze że gaźnik-budowa i zasada działania prosta jak budowa cepa, kup sobie taką książkę, i sam wszystko zrobisz, części do uniaczy są bardzo tanie

Książka już u mnie jest, tyle że w formie elektronicznej wink.gif ahh ten XXI wiek wink.gif

>-sprawdź masę pływaka

Jak? Gdzie? Kiedy? Czym? i dlaczego? nigdy nie bawiłem się samochodem od strony mechanicznej/elektronicznej bo zawsze słyszałem że 'zepsuje'. A teraz jest moje i se mogę zepsuć wink.gif Chętnie sprawdzę tylko powiedzcie mi jak wink.gif

>-tak, sprawź najpierw linkę

j.w.

>-jak sam pisałeś pierwsze auto..hmm..aktualnie najważniejsze rzeczy w twoim aucie to sprawne hamulce, brak luzów na układzie kierowniczym i opony

Generalnie jeździ. I działają najważniejsze rzeczy wink.gif A co do opon to 'w zestawie' były szerokie opony letnie z alumami oO Jak nie będzie mi się podobać to sprzedam wink.gif ktoś chętny? I ogólnie w jakich cenach są aluminiowe felgi wraz z oponą? r14 (na 99%)

>ale gdzie nie masz ciepłego powietrza, w Uno leci ono tylko na szybę i nogi, natomiast z kratek leci zawsze zimne

A ja głupi myślałem, że to coś z ogrzewaniem mam nie tak wink.gif

Na szybę leci takie letnie sobie, w weekend to zobaczę wink.gif

>sprawdzić bezpiecznik, ale Uwaga... nie ten z symbolem trąbki tylko Servici, sprawdzić czy w skrzynce bezpieczników po lewej w górze jest włozona taka wygięta blaszka, oraz na początek sprawdzić sam klakson i styki przy nim, jest na dole za zderzakiem

Ok, tylko co ta blaszka robi? W jakim celu ona tam jest? Pytam z czystej ciekawości wink.gif

>w zależności od szczęścia mechanizm elektrycznych szyb do Uno to koszt od 50 do xxx zł (gdzie xxx to dowolna liczba trzycyfrowa) plus jakieś 30-50 zł za przycisk, oraz długie szukanie. Z szybami najlepiej zacząć od sprawdzenia wszystkiego, tj całej ich elektryki, no i przycisk musi być podpięty.

Ps. gdyby jednak silnik dawał się na wyrzucenie, to można założyć mechanizm z SC

Przeraziłem się trochę wink.gif Przycisk poszukam na allegro przycisku samego, podepnę go i zobaczymy wink.gif

Co do mojego Uniacza to mam pytanie w sprawie podsufitki - opada i chciałbym ją przymocować do dachu - w jaki sposób najlepiej? Myślałem o kleju na ciepło ale może być nieciekawie (nie wiem dlaczego tak pomyślałem, warto się zapytać przed próbami). No i nie działa mi oświetlenie wewnętrzne. Lampka się pali przy otwartych drzwiach ale nie działa jeśli chcę oświecić sobie poprzez naciśnięcie jej - nowa lampka potrzebna?

I gdzie się znajduje 'centralka'? Bo chciałbym sobie wszystko poodłączać i zostawić tylko centralny z pilota... Teraz mi raz łapie raz nie, kierunkowskazy szaleją (przy zabawie pilotem). I przy włożonym kluczyki i przekręconym (nie musi być samochód zapalony) gdy otworze drzwi też mi migają awaryjne - wszystko OFF zostawić sam centralny. Gdzie mogę się z tym pobawić?

Jeszcze została zabawa z bagażnikiem. Nie mam go jak zamknąć. Żaden z otrzymanych kluczyków nie działa (w nim) a przy zamknięciu centralnego on się nie zamyka... Da się to uleczyć tak, by mi nikt w nocy nie spał w aucie?

PS. Unomaniacy, macie przechlapane wink.gif teraz będę Was męczył banalnymi pytaniami wink.gif

Napisano

> Jest taka kontrolka grzania świec (pod światło ją zauważyłem)

Piktogram jest w każdych zegarach, jego obecność nie dowodzi, że zegary są od diesla

> Przeszkadza mi to bo nie wiem ile paliwa mam jeszcze a jako że wiele nie zarabiam chciałbym

> dojeżdżać na metry do stacji Aaa i nie mam kontrolki rezerwy (ale rozumiem że ten typ tak

> ma)?

Ten typ tak nie ma. Prawdopodobnie masz uszkodzony czujnik w zbiorniku.

> I dlatego raz świeci normalnie a raz miga jak szalone?

Tak właśnie. W każdym samochodzie, nie tylko w Uno, przepalenie jednej żarówki kierunkowskazu jest sygnalizowane zwiększoną szybkością migania.

> Wystarczy sprawdzić z zewnątrz czy wszystkie się palą, tak?

Nie. Trzeba znaleźć i usunąć przyczynę okresowo pojawiającego się niekontaktu. Nawet, gdyby trzeba było w tym celu wymienić całą lampę kierunkowskazu. To zbyt ważne, żeby pozwalać sobie na jazdę z usterką.

Napisano
  • Autor

> Piktogram jest w każdych zegarach, jego obecność nie dowodzi, że zegary są od diesla

A już się bałem, że było tak poważnie pierdyknięte że aż trzeba było wymieniać licznik wink.gif

> Ten typ tak nie ma. Prawdopodobnie masz uszkodzony czujnik w zbiorniku.

Możesz mi powiedzieć w którym miejscu na liczniku powinna się znajdować rezerwa?

> Tak właśnie. W każdym samochodzie, nie tylko w Uno, przepalenie jednej żarówki kierunkowskazu jest sygnalizowane zwiększoną szybkością migania.

Tylko że raz migają jak oszalałe a raz całkiem normalnie... Imho gdyby to była przepalona żarówka to nie był by zamknięty obwód i wtedy mniejszy opór i ma prawo migać jak szalone. A tak? Raz się obwód zamyka a raz nie?

> Nie. Trzeba znaleźć i usunąć przyczynę okresowo pojawiającego się niekontaktu. Nawet, gdyby trzeba było w tym celu wymienić całą lampę kierunkowskazu. To zbyt ważne, żeby pozwalać sobie na jazdę z usterką.

panic.gif poprzeglądam te żarówki dla świętego spokoju. Jednak zauważyłem że (jak już pisałem wcześniej) gdy otworze drzwi a kluczyk mam w stacyjce (przekręcony albo silnik jest włączony) to migają awaryjne (w nocy ładnie widać) ale ni chu chu nie świeci się na liczniku nic...

Napisano

> Możesz mi powiedzieć w którym miejscu na liczniku powinna się znajdować rezerwa?

U mnie lampka rezerwy zapala się, gdy wskazówka jest na pierwszej - drugiej kresce nad zerem, ale nie ma bezpośredniego związku z położeniem strzałki (o ile wiem, czujniki do lampki i strzałki są rozdzielne)

Fizycznie lampka jest na tarczy wskaźnika poziomu paliwa, "pod" zerem. Sprawdź, czy nie przepaliła się żarówka, to też możliwe zlosnik.gif

> Tylko że raz migają jak oszalałe a raz całkiem normalnie... Imho gdyby to była przepalona żarówka

> to nie był by zamknięty obwód i wtedy mniejszy opór i ma prawo migać jak szalone. A tak? Raz

> się obwód zamyka a raz nie?

NIEKONTAKT - rozumiesz to słowo ? Żarówka raz kontaktuje i działa, innym razem nie. Mogą być zaśniedziałe styki w lampie, może być wadliwa żarówka. Zacznij od namierzenia, która to.

p.s. przy przepalonej jednej żarówce opór obwodu jest większy, nie mniejszy.

Napisano

> Fizycznie lampka jest na tarczy wskaźnika poziomu paliwa, "pod" zerem.

Niekoniecznie, we wloskich 45 FIRE z tego okresu czesto dawali takie liczniki (oczywiscie bez temperatury).

31.jpg

W tym przypadku kontrolka rezerwy znajduje sie pod piktogramem dystrybutora paliwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.