Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciek ze skrzyni biegów Stilo 1.2 16V 2003

Featured Replies

Napisano

Panowie poratujcie mnie własnymi doświadczeniami.

Od pewnego czasu poci i kapie mi olej przekładniowy ze skrzyni biegów (100% przekładniowy bo wiem to po zapachu). Spod auta widać jakby z połączenia ale nie kosza sprzęgłowego z silnikiem tylko skrzyni z koszem sprzęgłowym. Profilaktycznie na razie stosuje dolewki chociaż sa niewielkie (100ml na 2 tys km) to jednak martwią mnie krople na ziemi w garażu. Nie jest tego wiele ale dobrze by było jak by nie było nic. I tutaj pytanie:

1. czy wyciek/pocenie/krople pod skrzynią w stilo 1.2 to normalne?

2. czy wyciek w ilości jak u mnie jest czymś tragicznym i czy będzie sie to pogarszać?

3. co może byc przyczyną?

4. jaki koszt naprawy (wiadomo, że skrzynie trzeba bedzie zrzucić)?

5. czy ktoś miał podobny przypadek i co z tym zrobił?

Help hmm.gif

Napisano

> Panowie poratujcie mnie własnymi doświadczeniami.

> Od pewnego czasu poci i kapie mi olej przekładniowy ze skrzyni biegów (100% przekładniowy bo wiem

> to po zapachu). Spod auta widać jakby z połączenia ale nie kosza sprzęgłowego z silnikiem

> tylko skrzyni z koszem sprzęgłowym. Profilaktycznie na razie stosuje dolewki chociaż sa

> niewielkie (100ml na 2 tys km) to jednak martwią mnie krople na ziemi w garażu. Nie jest tego

> wiele ale dobrze by było jak by nie było nic. I tutaj pytanie:

> 1. czy wyciek/pocenie/krople pod skrzynią w stilo 1.2 to normalne?

> 2. czy wyciek w ilości jak u mnie jest czymś tragicznym i czy będzie sie to pogarszać?

> 3. co może byc przyczyną?

> 4. jaki koszt naprawy (wiadomo, że skrzynie trzeba bedzie zrzucić)?

> 5. czy ktoś miał podobny przypadek i co z tym zrobił?

> Help

jak nie ma oleju na łaczeniu skrzyni z silnikiem to może cieknąc z ośi wybieraka

częsta usterka i do zrobienia w godzinkę

Napisano

> jak nie ma oleju na łaczeniu skrzyni z silnikiem to może cieknąc z ośi wybieraka

> częsta usterka i do zrobienia w godzinkę

to chyba u mnie też się poci w tym miejscu. Jak patrzyłem to na łączeniu była raczej sucho a spocone było głębiej, przy lewym kole. Gdyby było właśnie to, to jakie są koszty naprawy ?

Napisano

> to chyba u mnie też się poci w tym miejscu. Jak patrzyłem to na łączeniu była raczej sucho a

> spocone było głębiej, przy lewym kole. Gdyby było właśnie to, to jakie są koszty naprawy ?

najlepiej podjedz do mnie i zobaczymy gdzie cieknie ok.gif

a ty zaraz o kosztach nono.gif

Napisano

> najlepiej podjedz do mnie i zobaczymy gdzie cieknie

> a ty zaraz o kosztach

Oki, mam w tygodniu trochę czasu to się zgadamy. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Wszystko zakończyło się pieknie. Poprzedni mechanik po wymianie sprzęgła nie dokręcił korka spustowego oleju ze skrzyni i stąd ten wyciek a wlaścicie krople na śrubie. Oby jak najmniej takich matołków.

Napisano

> najlepiej podjedz do mnie i zobaczymy gdzie cieknie

> a ty zaraz o kosztach

A ja tez przy okazji moge podjechac.Wczoraj rano zauwazyłem że tez mi cos cieknie nie że bardzo ale jest spocone.

Pozdrawiam

Napisano

zapraszam wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Byłem w serwisie oglądać skrzynię. Zapocenie występuje by bocznej pokrywie. Wycieków nie ma. Powiedzieli, że to można zrobić bez zrzucania skrzyni, tylko trzeba 5 bieg wygrzebać. Warto to robić czy olać sprawę ?

Napisano
  • Autor

> Byłem w serwisie oglądać skrzynię. Zapocenie występuje by bocznej pokrywie. Wycieków nie ma.

> Powiedzieli, że to można zrobić bez zrzucania skrzyni, tylko trzeba 5 bieg wygrzebać. Warto to

> robić czy olać sprawę ?

Powiedz mechanikowi, że jest debilem. Jesli nie wiszą krople tylko sie poci to olej. Co drugi samochód tak ma smile.gif

Napisano

> Powiedz mechanikowi, że jest debilem. Jesli nie wiszą krople tylko sie poci to olej. Co drugi

> samochód tak ma

Nie no spoko smile.gif Powiedzieli, że można ale nie trzeba. Jest tam zapocona i okolice zawilgocone, kropel nie widziałem

Napisano

ziemi w garażu. Nie jest tego

> wiele ale dobrze by było jak by nie było nic. I tutaj pytanie:

> 1. czy wyciek/pocenie/krople pod skrzynią w stilo 1.2 to normalne?

U mnie w 1.2 też się poci i jak widać to normalne. Ma tak od lat... 9 wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.