Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podgrzewanie listw wtryskowych- moje doświadczenia

Featured Replies

Napisano

O tym, że od samego początku walczę z sekwencyjną instalacją BRC to już chyba nie muszę informować mad.gif W ramach kolejnych poprawek po montażu wziąłem się ostatnio za temperaturę listw wtryskowych spy.gif Skłoniło mnie do tego wyraźnie późniejsze przełączanie się na gaz wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz. Ostateczną decyzję o montażu podgrzewaczy podjąłem po pokonaniu trasy 80km i sprawdzeniu temperatury na listwach- były letnie, obstawiam jakieś 20st.C hmm.gif

Na poczatek trochę idea.giffaktów: Instalacja BRC Sequent Light, po wymianie wtryskiwaczy na pomarańczowe BRC. Silnik boxer a co za tym idzie 2 listwy wtryskowe po 2 wtryskiwacze. Listwy umieszczone około 15cm nad głowicami, przyczepione "trytkami" do kolektora ssącego. Kolektor w tym silniku znajduje się idealnie za chłodnicą i w zimie balwanek.gif ma temperaturę zbliżoną do hulającego pod maską powietrza, czyli bardzo niską. Instalacja nie posiada czujnika temperatury cieczy w reduktorze i nie ma połączenia z oryginalnym czujnikiem temperatury silnika. Jedyny odczyt temperatury dotyczy gazu i dokonywany jest za pomocą czujnika umieszczonego w jednej z nieszczęsnych przechładzanych listw.

Po przeanalizowaniu wątku o podgrzewaniu wtryskiwaczy na lpg-forum.pl postanowiłem zastosować po jednym 2,2 ohm 50W rezystorze z radiatorem na listwę i oddzielnym sterowaniu termowłącznikiem na każdą listwę. Parametry tego elementu to normalne zwarte styki, rozłączające się po przekroczeniu 50st.C i zwierające się ponownie po spadku temperatury poniżej 35st.C. Oba układy pracują więc niezależnie od siebie, biorąc za podstawę działania temperaturę własnej listwy wtryskowej, a sterowane są głównym włącznikiem z kabiny kierowcy. Obok zamontowałem także diody sygnalizacyjne działania każdego z układów 001.gif

Porównanie warunków pracy listw wtryskowych cfaniaczek.gif : Do pracy mam 6,5 km. Podczas mrozów w okolicach -10st.C przełączanie na gaz już nie odbywało się icon_eek.gifangryfire.gif Możliwe było przełączenie się na gaz po zatrzymaniu i pracy silnika na postoju przez pewien czas. W temperaturze trochę wyższej, np w okolicach zera, przełączenie następowało różnie ale było to 2-5 km. Ogólnie najlepiej było przyjść kilka minut wcześniej do samochodu, uruchomić silnik, zacząć odśnieżanie, kontrolę wzrokową ciśnienia w oponach, ewentualną kontrolę porządku w bagażniku itp by ruszyć po kilku minutach, wtedy była szansa na szybsze przełączenie. Temperatura przelączania ustawiona w sterowniku wynosiła (tu nie jestem na 100% pewien) 31st. Została ona obniżona z 41 ale czuć było przez pierwszych kilka kilometrów bardzo leniwą pracę wtryskiwaczy gazu.

Na termoprzewodzący silikon zamontowałem do każdej z listw rezystor i termowłącznik. Moc każdego rezystora to około 90W. Pierwsze testy wykazały dużo szybsze przełączenie na gaz ale diody sygnalizowały właściwie ciągłą pracę podgrzewaczy blush.gif Po zatrzymaniu samochodu układ się wyłączał, po paru minutach włączył na chwilę i znów kilka minut przerwy. Ruszenie z miejsca to wychłodzenie listw i włączenie się podgrzewaczy na stałe. Skutkiem tego następnego dnia owinąłem listwy wełną mineralną, przy okazji umieszczając trochę wełny byle jak wokół reduktora. I znowu poprawa na plus bo grzanie przestało być tak bardzo zależne od jazdy, w tym momencie po rozgrzaniu listw diody sygnalizują cykliczną pracę podgrzewaczy jednak przez krótkie okresy. Zaraz po tym udałem się do gazownika z prośbą o obniżnie temperatury przełączania o kolejne 10st. i wskutek tego mam obecnie 21st.C smile.gif Oczywiście nie obyło się bez marudzenia, że to za mało, że nie zaleca się ale argument o znacznym poprawieniu pracy wtryskiwaczy wzgledem tego co dostałem w standardzie zadziałał.

Teraz, gdy to piszę jestem po dwóch tygodniach testowania tego rozwiązania i mam miarodajne porównanie skromny.gif Maksymalny zanotowany dystans do przełączenia na gaz to 2,5km a muszę zaznaczyć, że pomiędzy pracą a domem mam dwupasmówkę, dzięki której kilometry lecą szybciutko względem czasu pracy silnika. Podczas testowania układu w chwili rozruchu zimnego silnika temperatury na zewnątrz oscylowały od -14st.C do kilku stopni powyżej zera. Przełączanie następowało najczęściej w zakresie 600 metrów do 1,5 km. Żeby nie ułatwiać wielokrotnie najpierw skrobałem szyby aby ruszać natychmiast po uruchomieniu silnika nie pozwalając na jakiekolwiek rozgrzewanie przed jazdą. Ktoś powie, że może samo docieplenie wełną wystarczyłoby ale nie zgodzę się- przez pewien czas miałem odpowiednio docięte piankowe otuliny do CO i nie zaobserwowałem różnicy.

Konkretne przykłady:

1. -10st.C , po drodze jedne światła, samochód rusza od razu po odpaleniu i przełącza się po 1,5 km-

2. 0st.C, rozruch i od razu jazda, dwukrotne światła po drodze i po 700 metrach gaz

3. Dziś rano, -4st.C rozruch, skrobanie ok. 30 sekund, jedne krótkie światła po 200 metrach i po przejechaniu 300 metrów włącza się gaz

4. Zużycie benzyny na rozruchy do czasu modyfikacji to ok. 46 litrów na 1600 km co daje 2.9l/100km

5. Praca silnika w momencie przełączenia w czasie jazdy nie perfekcyjna bo jest jedno szarpnięcie ale potem już poprawnie. Porównywalnie z brakiem podgrzewaczy i temperaturą przełączania 41 (przypominam, że teraz jest 21 270751858-jezyk.gif

Zapraszam do dyskusji

Napisano

Dobra rzecz. Ale idź jeszcze do gazownika. W zakładce inne jest temperatura gazu na listwie. Podejrzewam że masz ją wysoko ustawioną. Ja mam na -10.

Napisano

> ... 5. Praca silnika w momencie przełączenia w czasie jazdy nie perfekcyjna bo jest jedno szarpnięcie ale potem już poprawnie. Porównywalnie z brakiem podgrzewaczy i temperaturą przełączania 41 (przypominam, że teraz jest 21

Braw za testy, pewnie skorzystam z uwagi o izolacji termicznej reduktora, bo pewnie nie będę się bawił ogrzewanie wtrysków.

U siebie nie mam podgrzewaczy, ale ...

1. autko nocuje w garażu,

2. listwa jest między silnikiem i kabiną, a reduktor zaraz za chłodnicą

Przełączania zupełnie nie czuć - niezależnie czy przełącza na wolnych obrotach czy podczas jazdy, a przełączanie mam ustawione na 17° ...

No i czas nałożenia - równoczesnej pracy lpg i benzyny - jest równy 0 sek!

Muszę jeszcze dodać, że u mnie przewody idące od wtryskiwaczy do kolektora mają najpierw z górki, a potem pod górkę - lpg jest cięższe od powietrza i pewnie zalega w przewodach zamiast spłynąć do kolektora ...

Napisano

W Puntku mam temp. przełączania ustawioną na 10* i Valteki z podgrzewaczem świetnie sobie radzą z taką temp. Faktem jest że wtryskiwacze siedzą między silnikiem a ścianką grodziową, to niby mają cieplej, bo nic nie dmucha na nie, ale reduktor tak jak u kolegi wyżej też jest za chłodnicą i na zimę opatuliłem go wełną

Efekt jest taki że po odpaleniu auta, wyjechaniu na ulicę, zamknięciu bramy po jakichś 500m mam już gaz, nawet przy -10*. Nic nie szarpie, wszystko ładnie działa. Reduktor jest wpięty szeregowo za nagrzewnicą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.