Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[fix] VDO CDR500 i problem z pokrętłem głośności

Featured Replies

Napisano

Ponieważ denerwowało mnie to od dłuższego czasu, zdobyłem się na odwagę i postanowilem wymienić pokrętło regulacji głośności w VDO CDR500. Dla nie znających tematu problem polega na tym że gałka działa tak, że mamy albo natychmiast max głośno i nie daje rady przyciszyć albo nie daje się w ogóle podgłośnić. Po przestudiowaniu elektrody nabyłem nowy enkoder i wziąłem się do roboty.

Pacjent: VDO CDR500

Objawy: Niedziałająca lub nieprecyzyjna gałka regulacji głośnosci, luz na gałce powodujący niemożnośc przyciszenia lub podgłośnienia radia.

Przyczyna: mechaniczne wyrobienie się enkodera (impulsatora) głośności - luz na ośce lub poodginane blaszki.

Co będzie potrzebne:

- Kod do radia zlosnik.gif - Jeżeli go nie znasz a masz zakodowane radio to nawet się nie zabieraj do roboty.

- nowy enkoder (impulsator) z wlącznikiem, oś, najlepiej moletka i kup najlepiej 2 (na wszelki wypadek smile.gif ) - dostepne na allegro. Ja nabylem go od użytkownika tonda np:

http://allegro.pl/impulsator-enkoder-obrotowy-os-moletka-wieloklin-i1483619007.html

Opis zapożyczony z aukcji

Opis techniczny:

Typ: EC-11 series

Wymiary osi:

- średnica osi 6 mm

- L=15mm

- N=5mm

Rated Load: 5VDC 10mA

Withstand Voltage: 300VAC

Contact Resistance: less than1O

Insulation Resistance: <100M O , 300VDC

Resolution: 20/360° or 30/360°

Phase Difference: 0.15T ± 01T or 0.25T ± 0.1T

Switch Rating: 5VDC 10mA

Switch Contact Res.: less than 1O

Operating Temperature: -5°C ~ 45°C

Rotational Angle: 360°

Torque: 60 ~ 220g.cm

Push Pull Strength: 8Kg.cm

Switch Travel: 0.5mm ± 0.3mm

Switch Torque: 300~900g.cm

Rotational Life: 15,000 Cycles

Sposób montażu: do druku

oraz

- stacja lutownicza

- zestaw torxów "gwiazdek" precyzyjny

- multiszlifierka do wycięcia otworków w plastiku

- opcjonalnie małe, precyzyjne obcęgi do wycięcia nóżek starego enkodera

- 4 gwoździe o długości 5-6cm i grubosci około 2 mm do demontażu radia z konsoli

- płaski i długi śrubokręt do pomocy przy wyjęciu radia (opcjonalnie)

1. Sprawdź czy masz kod do odblokowania radia

2. Koniecznie wyłącz zapłon i wyjmij kluczyki, można też odłączyć akumulator dla bezpieczeństwa.

3. Wykręć wkręty blokujące otworki w panelu radia

4. Delikatnie włóż przygotowane gwoździe w otworki, powinien być wyczuwalny lekki opór - trzeba zwolnić zapinki utrzymujące radio w kieszeni.

5. Wykręć schowek pasażera (kilka torxów na obwodzie) i zdemontuj oświetlenie schowka.

6. Po uzyskaniu dostępu do tułu radia delikatnie, przy pomocy płaskiego śrubokręta wypchnij radio - uważaj żeby nie uszkdozić kieszeni lub złącz. Jeżeli radio nie wychodzi to znaczy że nie odblokowałeś zapinek (pkt 4). Zamontuj schowek na swoje miejsce wraz z oświetleniem.

7. Pokrywy radia mocowane są na wcisk, zdemontuj górną i dolną pokrywę, nie podważaj śrubokrętem bo możesz uszkodzić płytkę lub układy.

8. Zdemontuj napęd CD - mocowany jest na 4 torxy, delikatnie odepnij taśmę napędu od płyty głównej.

9. Zdemontuj gałkę głośności - jest na wcisk

10. Zdemontuj przedni panel radia, trzyma sie na zatrzaskach po boku, złączu do płyty głównej i zatrzasku u dołu. W celu ułatwienia możesz odkręcić wkręty mocujące płytę główna do ramy (nie pomyl wkrętów - oznacz sobie który był od czego).

11. Odkręć torxy mocujące płytkę panelu od obudowy i wysuń ją z mocowań poczynając od strony przycisku eject

12. Obejrzyj sobie płytkę, porównaj nowy enkoder ze starym, nowy enkoder od użytkownika Tonda ma wyższą obudowę i nieco dłuższą ośkę. Ośkę można skrócić, jednak należy uważać żeby nie uszkodzić samego enkodera. Z obudową nic nie zrobimy, trzba dopasowac panel.

13. Żeby wszystko pasowało należy wyciąć prostokątkny otwór w białym plastiku otaczającym enkoder który sluży do równomiernego podświetlenia pokrętła. Ja zrobiłem to multiszlifierką z zamocowanym frezem. Należy dopasować ten plastik tak, żeby mieścił się enkoder, a plastik dotykał płytki z zamocowanym nowym enkoderem. Plastik posłuzy również do wypozycjonowania nowego enkodera.

14. Zdemontuj stary enkoder - w zależności od umiejętności spróbuj go wylutować (mi się nie udało, pewnie dlatego że robiłem to 1 raz w życiu) lub delikatnie odciąć nóżki. Enkoder jest dodatkowo, jak to w montażu powierzchniowym przyklejony do płytki. Usuń resztki nóżek z płytki

15. Powywijaj nóżki nowego enkodera w taki sposób, żeby pasowały do płytki, skróć je odpowiednio

15. Wypozycjonuj nowy enkoder przy pomocy wcześniej przygotowanego plastiku od podświetlenia.

16. Przylutuj nóżki od włącznika (2 górne), sprawdź i ew popraw pozycje enkodera.

17. Przylutuj 3 pozostałe nóżki i obudowę.

18. Poskładaj wszystko do kupy.

i opcjonalnie dla zachowawczych bądź nie wierzących w swoje zdolności.

19. Zanim zamontujesz radio, żeby uniknąć konieczności gmerania przy zapadkach zabezpieczających radio w kieszeni, odkręć zabezpieczenia z boku radia, a przez otworki w panelu przewlecz sznurek czy cos podobnego co ułatwi ci wyjęcie radia w celu poprawek. Jak upewnisz się że wszystko działa, wyjmij radio ponownie i zamontuj zapadki w swoje miejsca.

Wady:

- Przy użyciu ww. enkodera regulacja głośności działa odwrotnie, tzn, w stronę w którą kiedyś się podgłaśniało radio, teraz się zcisza, teoretycznie trzeba by zamienić 1 nogę z 3 enkodera, jednak mi to nie przeszkadza, a i montaż jest mniej upierdliwy,

- Jeżeli omsknie ci się ręka możesz mieć kawałek metalowej cegły zamiast radia zlosnik.gif

Zalety:

przy odrobinie szczęścia możesz sobie naprawić radio za jakieś 3 zł + wysyłka:)

Autor opisu nie ponosi odpowiedzialności za straty wywołane użyciem metod opisanych powyżej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.