Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

śruby do alusków... jaka długość gwintu?

Featured Replies

Napisano

jakie macie długości gwintu wystającego z aluska?? chodzi mi o wystającą długość poza płaszczyznę przylegania wink.gif

muszę kupić pływające i zastanawiam się jakiej długości wink.gif

oczywiście pomierzę ile wystaje gwintu ze stalówki i z alu - ale może ktoś już to robił przede mną wink.gif

standardowa śruba do stalówki ma 48mm długości

długość gwintu to ok 21mm

w mojej alu (dezent v) schowa się 12mm gwintu...

pozostanie więc 9mm na przykręcenie...

ze 4mm odejdzie na bęben/tarczę

zostanie więc 5mm na wkręcenie w piastę...

wystarczy??

hmm.gif

jak żonka wróci to zmierzę ile wystaje gwintu ze stalówki i z alu i porównam wink.gif

Napisano

> muszę kupić pływające i zastanawiam się jakiej długości

Kup takie, żeby się wkręciły przynajmniej na długości odpowiadającej średnicy gwintu, czyli dla M12 musi to być minimum 12mm. Poza tym zadbaj o dokładne trzymanie felgi na rancie piasty - musisz bardzo dokładnie dobrać pierścień centrujący, inaczej będziesz miał całe koło "pływające" zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Kup takie, żeby się wkręciły przynajmniej na długości odpowiadającej średnicy gwintu, czyli dla M12

> musi to być minimum 12mm.

rozumiem, że po dodaniu grubości tarczy/bębna?

hmm.gif

> Poza tym zadbaj o dokładne trzymanie felgi na rancie piasty - musisz

> bardzo dokładnie dobrać pierścień centrujący, inaczej będziesz miał całe koło "pływające"

centrujące już są - felgi jeździły na uno - tam jest taki sam otwór centrujący wink.gif jak w pandzie

Napisano

> rozumiem, że po dodaniu grubości tarczy/bębna?

Nie rozumiem. Śruba ma się wkręcić tak jak napisałem. Nie określa się tego przez długość wystającej części z felgi, chociaż można to odnieść do felgi stalowej - tak, tyle ile wystawało ze stalowej powinno wystawać z aluminiowej.

> centrujące już są - felgi jeździły na uno - tam jest taki sam otwór centrujący jak w pandzie

To jaki jest rozstaw otworów? Tutaj nie ma żartów - śruby pływające tylko dociskają felgę do piasty, nie centrują jej tak jak stożki normalnych śrub. Ogólnie rozwiązanie ze śrubami pływającymi jest delikatnie mówiąc do dupy i raczej powinno się tego unikać.

Napisano
  • Autor

> Nie rozumiem. Śruba ma się wkręcić tak jak napisałem. Nie określa się tego przez długość wystającej

> części z felgi, chociaż można to odnieść do felgi stalowej - tak, tyle ile wystawało ze

> stalowej powinno wystawać z aluminiowej.

więc pomiar potrzebny i po sprawie wink.gif

> To jaki jest rozstaw otworów? Tutaj nie ma żartów - śruby pływające tylko dociskają felgę do

> piasty, nie centrują jej tak jak stożki normalnych śrub. Ogólnie rozwiązanie ze śrubami

> pływającymi jest delikatnie mówiąc do dupy i raczej powinno się tego unikać.

no standardowa felga ma 4x98 i centrujący 58mm

ja mam felgi z otworami 4x100 i pierścieniami centrującymi do 58mm

więc w czym problem??

hmm.gif

Napisano

> no standardowa felga ma 4x98 i centrujący 58mm

> ja mam felgi z otworami 4x100 i pierścieniami centrującymi do 58mm

> więc w czym problem??

Jak tak, to w niczym ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak tak, to w niczym

nie no czekaj...

teraz ironizujesz czy poważnie piszesz??

zlosnik.gif

Napisano

> rozumiem, że po dodaniu grubości tarczy/bębna?

> centrujące już są - felgi jeździły na uno - tam jest taki sam otwór centrujący jak w pandzie

nie

mowiac prosto - ma minimum tyle wystawac z felgi ile jest srednica sruby

sruba fi 12 ma wystawac z felgi minimum 12 mm

Napisano
  • Autor

> nie

> mowiac prosto - ma minimum tyle wystawac z felgi ile jest srednica sruby

> sruba fi 12 ma wystawac z felgi minimum 12 mm

o i to jest jasne wink.gif

a zaraz pójdę i zmierzę jak jest w rzeczywistości wink.gif

Napisano

> nie

> mowiac prosto - ma minimum tyle wystawac z felgi ile jest srednica sruby

> sruba fi 12 ma wystawac z felgi minimum 12 mm

Chcesz go zabić? facepalm.gif Ogarnij się hehe.gif. Gwint w piaście nie zaczyna się zaraz na przylgni felgi. Jest tam jeszcze solidna "podkładka" w postaci tarczy hamulcowej. Śruba ma się wkręcić na swoją średnicę, a z felgi musi wystawać minimum tyle, ile wystaje z fabrycznej stalówki.

Napisano
  • Autor

> Chcesz go zabić?

spoko spoko wink.gif

porady na forum poradami a praktyka praktyką wink.gif

przed chwilką zmierzyłem wink.gif i:

- śruba od stalówki wystaje poza płaszczyznę przylegania 17mm

- śruba od stalówki w mojej alu wystaje 15mm

więc jeśli gwint ma długość 21mm to jeśli kupię pływające o długości gwintu 25mm to będzie waytogo.gif

aha - i sprawdziłęm - zamontowane sa pierścienie centrujące na wymiar 58,1mm wink.gif

zlosnik.gif

Napisano

do ori alusow 14'' tez trzeba innych srub niz do stali? jak ma sie sprawa w przypadku podrobek oryginalu>?

Napisano
  • Autor

> do ori alusow 14'' tez trzeba innych srub niz do stali? jak ma sie sprawa w przypadku podrobek

> oryginalu>?

nie wiem jak z innymi śrubami do stali i alu ale w uniaku jeździłem na alu i śrubach od poloneza wink.gif w passacie jeżdżę na alu i seryjnych śrubach od stalówek wink.gif

Napisano

> do ori alusow 14'' tez trzeba innych srub niz do stali? jak ma sie sprawa w przypadku podrobek

> oryginalu>?

Bywa tak, że nie trzeba. Często felgi stalowe mają odsadzone gniazda śrub tak, że rekompensuje to zwiększoną grubość materiału w feldze aluminiowej. Każdy niefabryczny przypadek należy rozpatrywać indywidualnie, żeby nie zrobić sobie buby grinser006.gif. Za długie też nie powinny być, bo naprzykład w moim Lanosie na skutek ciągłego dosrywania śrub kluczem udarowym w serwisach gniazda w stalówkach tak się uklepały, że fabryczne śruby zaczęły haczyć o coś w tylnych bębnach i musiałem je obciąć o dwa mm.

Napisano

> oryginalu>?

ja miałem inne śruby do seryjnych alufelg zlosnik.gif

myślę, że do każdej alufelgi powinna być odpowiednia śruba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.