Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomoc w odpaleniu 139qmb - elektryka

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam taki problem, że zniknęła mi iskra w chińskim 4T (Kymco Agility).

Skuter zablokowany rozpędzał się do 35 km/h.

Odczuwalne było zjawisko zalewania silnika paliwem - nie miał mocy, przerywał na jałowym.

Chwilę po tym akurat skończyło się paliwo, więc dolałem i skuter już nie odpalił.

Jest paliwo (sprawdzane na dwóch gaźnikach), iskry nie ma.

Sprawdzone przez wymianę na nowe części, które miałem w garażu:

-świeca

-moduł zapłonowy

-cewka zapłonowa razem z fajką

Akumulator był całkiem padnięty, ale po przejechaniu się kilka razy, wskazówka paliwa wstaje mimo nie pracującego silnika.

Mam też problem - myślałem, że jest tak jak na załączonym obrazku, czyli sygnał z czujnika położenia wału płynie do modułu i stamtąd do cewki, a później do świecy, jednak po przeczytaniu paru tematów na forach, ludzie bardzo często piszą, że z iskrownika leci do cewki i na świecę - więc jak to jest w końcu?

Bo ja jestem niemal na 100% przekonany, że czujnik - moduł - cewka - świeca.

Dla pewności może ktoś mi opisze, o co biega w zaznaczonym kólkiem przeze mnie elemencie? (jak dla mnie, to tam chodzi właśnie o czujnik położenia wału)

Pozdrawiam

284810117-1.jpg

post-86495-14352512036655_thumb.jpg

Napisano

to jest impulsator

Generalnie dziala to tak ze krecace sie magneto powoduje w okreslonym momecie indukcje w tej cewce ktora wysyla impuls do modulu. To w kolku na schemancie to alternator/pradnica albo cewka wytwarzajaca napiecie dla zaplonu (niestety nie jest narysowane na schemacie gdzie sa polaczone.

A czy sprawdziles tak jak jest na schemacie, do styku B(pewnie kolor kabla to oznacza) modulu dochodzi napiecie po przekreceniu stacyjki? Bo moze nie dochodzi i bezpiecznik (Fuse) jest spalony? Czy ten skuter potrzebuje akumulatora do rozruchu ? Czy dalo sie go odpalac z pychu czy z kopa bez aku? (bo tak raczej powinno byc) A na schemacie nie jest rozrysowane wlasciwie zadne zasilanie modulu oprocz tego z aku.

Napisano

Najpierw wyeliminuj akumulator. Podłącz od innego skutera i sprawdź, czy jest iskra.

Napisano

> Najpierw wyeliminuj akumulator. Podłącz od innego skutera i sprawdź, czy jest iskra.

Moim zdaniem ten zchemat jest o kant d.

Skutery jak i male motocykle maja zaplon niezalezny od akumulatora.

Dziala to tak: Modul ma zasilanie w jednej cewki magneta, powinno byc kolo 50 V zmiennego napiecia przy kopaniu kopniakiem czy pchaniu (na jednym przewodzie modulu takie powinno byc napiecie)

Kolejny przewod impulsator,

Kolejny zwierany do masy zeby zgasic skuter.

Kolejny masa

Kolejny wyjscie na cewke, czyli 5 przewodow a nie 4 jak na schemacie.

Napisano
  • Autor

Schemat instalacji 139qmb

29_1266608797.jpg

modul_zaplonowy_tunig_139qmb.jpg

A skuter odpali nawet na akumulatorze, który już nawet nie daje sie naładować, czyli całkiem padniętym.

Bez akumulatora nigdy nie próbowałem.

Napisano

> Schemat instalacji 139qmb

> A skuter odpali nawet na akumulatorze, który już nawet nie daje sie naładować, czyli całkiem

> padniętym.

> Bez akumulatora nigdy nie próbowałem.

Bez akumulatora tez zapali, zaplon chodzi na obwodzie niezaleznym od aku.

Ten schemat jek ok.

A wiec odepnij mala wtyczke od modulu. Na przewodzie Czarno/czerwonym sprawdz czy jak kopiesz kopniakiem pojawia sie napiecie zmienne (jakims najtanszym miernikiem), od biedy jakas 5 watowa zarowka polaczona z tym kablem i z masa, zarowka przy pierwszym kopnieciu moze sie przepalic, wtedy znaczy to ze jakies tam napiecie jest. Ale polecam miernik.

Napisano

> Bez akumulatora tez zapali, zaplon chodzi na obwodzie niezaleznym od aku.

> Ten schemat jek ok.

> A wiec odepnij mala wtyczke od modulu. Na przewodzie Czarno/czerwonym sprawdz czy jak kopiesz

> kopniakiem pojawia sie napiecie zmienne (jakims najtanszym miernikiem), od biedy jakas 5

> watowa zarowka polaczona z tym kablem i z masa, zarowka przy pierwszym kopnieciu moze sie

> przepalic, wtedy znaczy to ze jakies tam napiecie jest. Ale polecam miernik.

Napisz o efektach i bedziemy myslec dalej. I dodatkowe pytanie, nie masz tam jakiegos alarmu przypadkiem ktory odcina zasilanie modulu np. ?

Napisano
  • Autor

Nie ma żadnego alarmu, ani innych czujników typu czujnik rozłożonej stopki, czy coś.

Na razie pracuje do 18, więc mam ciężko z czasem, ale jutro przyjadą nowe części, więc może coś dłubnę ok.gif

Napisano

sprawdź jeszcze żarówkę stopu.czy świeci.

ew. jak masz zapas to zmień ją bo znam przypadek na własnej skórze że niby wszystko ok a dopiero zmiana żarówki pomogła.

dziwne aczkolwiek prawdziwe

Napisano

i jak się sprawa skończyła?

nie wiem, nie rozumiem jednej rzeczy, jak ktoś ma problem to pisze choćby co godzinę co go boli, ale jak już rozwiąże zagadkę to nie raczy poinformować tych którzy doradzili, pomogli...

wkurza mnie to strasznie

Napisano
  • Autor

> i jak się sprawa skończyła?

> nie wiem, nie rozumiem jednej rzeczy, jak ktoś ma problem to pisze choćby co godzinę co go boli,

> ale jak już rozwiąże zagadkę to nie raczy poinformować tych którzy doradzili, pomogli...

> wkurza mnie to strasznie

Bo widzisz kolego, wcześniej już napisałem, że nie wiem, czy będę miał kiedy się tym zająć i właśnie tak jest.

Być może dziś coś zrobię, być może jutro.

Zapytałem na forum, ale to nie musi oznaczać, że problem jest pilny.

Kupiłem używany skuter do firmy, stoi w garażu, na razie nie jest mi bardzo potrzebny, więc gospodaruję swoim czasem tak, że dłubanie przy skuterze jest gdzieś na dole listy priorytetów.

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

nie ma sprawy kolego, rozumiem że każdy ma listę priorytetów do wykonania więc wiem OCB.

Jakbyś np potrzebował części do tego skuta to uderz do mnie, mam tego sporo z rozbiórki

no i czekam na dalszy rozwój akcji.

pozdrawiam 20.GIF

Napisano
  • Autor

No i wychodzi na to, że nie wiem o co chodzi zlosnik.gif

Dłubałem dziś trochę przy skuterze, a z racji tego, że czasu było niewiele, to też niewiele zdziałałem.

Sprawdziłem, co powiedzą kabelki dochodządze do cewki i mówią mi, że podczas kopania jest podawane ~12V, czyli spoko, bo zakładając cewkę rzeczywiście jest iskra (której notabene wcześniej nie było).

Silnik odpala, ale chodzi tak jak wcześniej, czyli nie ma mocy i jest przylewany.

Nie wiem jak się taki gaźnik reguluje, ale strzelam też, że może być coś z zapłonem, bo wcześniej iskry nie było jak już zgasł i nie dał się odpalić (świeca była zalana, ale po dokładnym oczyszczeniu nie dawała iskry).

Zamieniłem na gaźnik całkiem chiński z Allegro za 35,-, który mi leży w garażu i wcześniej inny skuter na nim chodził.

Niestety, ale wygląda, że nie daje paliwa mimo wyczyszczenia (nie wiem, co z tym zrobić).

I tak - mam iskrę, nie wiem, czy prawidłową, silnik nie ma mocy, jest zalewany, gaźnik jedynie przedmuchany (co pewnie nic nie dało), na innym gaźniku o niewiadomym stanie nie odpala i WYGLĄDA, że nie daje paliwa.

Jeśli ktoś ma jakieś wskazówki może jak domyślnie powinien być gaźnik w 139qmb wyregulowany, to bym spróbował.

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> No i wychodzi na to, że nie wiem o co chodzi

> Dłubałem dziś trochę przy skuterze, a z racji tego, że czasu było niewiele, to też niewiele

> zdziałałem.

> Sprawdziłem, co powiedzą kabelki dochodządze do cewki i mówią mi, że podczas kopania jest podawane

> ~12V, czyli spoko, bo zakładając cewkę rzeczywiście jest iskra (której notabene wcześniej nie

> było).

> Silnik odpala, ale chodzi tak jak wcześniej, czyli nie ma mocy i jest przylewany.

> Nie wiem jak się taki gaźnik reguluje, ale strzelam też, że może być coś z zapłonem, bo wcześniej

> iskry nie było jak już zgasł i nie dał się odpalić (świeca była zalana, ale po dokładnym

> oczyszczeniu nie dawała iskry).

> Zamieniłem na gaźnik całkiem chiński z Allegro za 35,-, który mi leży w garażu i wcześniej inny

> skuter na nim chodził.

> Niestety, ale wygląda, że nie daje paliwa mimo wyczyszczenia (nie wiem, co z tym zrobić).

> I tak - mam iskrę, nie wiem, czy prawidłową, silnik nie ma mocy, jest zalewany, gaźnik jedynie

> przedmuchany (co pewnie nic nie dało), na innym gaźniku o niewiadomym stanie nie odpala i

> WYGLĄDA, że nie daje paliwa.

> Jeśli ktoś ma jakieś wskazówki może jak domyślnie powinien być gaźnik w 139qmb wyregulowany, to bym

> spróbował.

> Pozdrawiam

odepnij regulator napiecia i wtedy odpal skuer ok.gifgrinser006.gif zaraz bede zakladal sowj temat ale zrob to co mowie ok.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> odepnij regulator napiecia i wtedy odpal skuer zaraz bede zakladal sowj temat ale zrob to co

> mowie

Kolego, nie poyebało mnie na tyle, żeby sobie instalację popalić w skuterze ok.gif

Dość mam już zabaw z innymi moimi skuterami i ich elektryką.

Ja planuję w tym miesiącu zrobic taki zabieg, że powyciągam całą instalację ze skuterów i wszystkie styki przeczyszczę i sprawdzę, czy łączą, bo czasem mi się zdarza, że coś nie styka.

W Twoim skuterku wygląda to rzeczywiście na usterkę elektryczną.

Najłatwiej byłoby podmienić regulator na nowy, nawet chińszczyznę, potem moduł.

Na sam początek, to bym wyczyścił czujnik od wału, bo tam czasem syf może osiadać (już kilka razy miałem zawalony i nie chciały jeździć moje skutery, a są eksploatowane cały rok)

Napisano

> Kolego, nie poyebało mnie na tyle, żeby sobie instalację popalić w skuterze

> Dość mam już zabaw z innymi moimi skuterami i ich elektryką.

> Ja planuję w tym miesiącu zrobic taki zabieg, że powyciągam całą instalację ze skuterów i wszystkie

> styki przeczyszczę i sprawdzę, czy łączą, bo czasem mi się zdarza, że coś nie styka.

> W Twoim skuterku wygląda to rzeczywiście na usterkę elektryczną.

> Najłatwiej byłoby podmienić regulator na nowy, nawet chińszczyznę, potem moduł.

> Na sam początek, to bym wyczyścił czujnik od wału, bo tam czasem syf może osiadać (już kilka razy

> miałem zawalony i nie chciały jeździć moje skutery, a są eksploatowane cały rok)

powiedz panie gdzie znajde tego czujnika i jak to wyglada grinser006.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> powiedz panie gdzie znajde tego czujnika i jak to wyglada

po prawej stronie przy silniku jest kratka, taka jak na wentylator, trzymają ja dwie śruby na klucz 8 i dwa wkręty.

Jak ją zdejmiesz, to zobaczysz, że w górnej części jest zamocowany na dwóch śrubkach 8 taki czarny element ok 2x4 cm.

Wysuniesz go do siebie i wyczyścisz takie metalowe oczko o wymiarach ok 0,5x0,5 cm.

20.GIF

edit:

tak jest u mnie w Kymco Agility 50, u Ciebie może się to nieznacznie różnić jeśli mamy te same silniki.

Napisano

> Silnik odpala, ale chodzi tak jak wcześniej, czyli nie ma mocy i jest przylewany.

> Nie wiem jak się taki gaźnik reguluje, ale strzelam też, że może być coś z zapłonem, bo wcześniej

> iskry nie było jak już zgasł i nie dał się odpalić (świeca była zalana, ale po dokładnym

> oczyszczeniu nie dawała iskry).

> Zamieniłem na gaźnik całkiem chiński z Allegro za 35,-, który mi leży w garażu i wcześniej inny

> skuter na nim chodził.

> Niestety, ale wygląda, że nie daje paliwa mimo wyczyszczenia (nie wiem, co z tym zrobić).

> I tak - mam iskrę, nie wiem, czy prawidłową, silnik nie ma mocy, jest zalewany, gaźnik jedynie

> przedmuchany (co pewnie nic nie dało), na innym gaźniku o niewiadomym stanie nie odpala i

> WYGLĄDA, że nie daje paliwa.

> Jeśli ktoś ma jakieś wskazówki może jak domyślnie powinien być gaźnik w 139qmb wyregulowany, to bym

> spróbował.

> Pozdrawiam

więc zacznij od wymiany świecy, załóż nową świecę. Gaźnik w regulacji prosty jak drut. nie wiem czy wykręciłeś wszystkie dysze i dmuchałeś czy tak jak jest ale podejrzewam że raczej to pierwsze rozwiązanie skoro masz już jakieś skutery u siebie. zamienić miejscami ich nie zamienisz bo nie pasują.

z boku gaźnika po lewej stronie masz dyszę mieszanki...wkręć ją do oporui wykręć o ok 1,5 obrotu, musisz w tenczas zwrócić uwagę na obroty biegu jałowego bo pewnie trzeba je podregulować tak aby skuter zapalił bez dotykania gazu.

też miałem jaja z iskrą, na zimnym była, na ciepłym nie było, świeca mokra...wymieniłem na nówkę i jest ok.

co do dławienia, za pomocą w/w dyszy możesz zredukować dławienie się motoru ale obroty staraj się utrzymać na poziomie 4000rpm, wtedy problemu nie będzie.

w grę wchodzi jeszcze membrana na iglicy...warto zerknąć na nią czy nie ma dziury.

tyle mi na razie przychodzi do głowy.

jakby nie pomogło pisz co jest zrobione a będzie się myśleć dalej.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odświeżam temat.

-świeca nowa

-cewka nowa

-moduł nowy

-regulator napięcia nowy

-filtr paliwa nowy

-podmiana na 3 różne gaźniki

-akumulator naładowany nowy

-czujnik położenia wału nowy

-napięcie podawane na moduł podczas kopania i kręcenia rozrusznikiem ~50V

-napięcie podawane na cewkę ~12V

Silnik sprawia wrażenie jakby go zalewało, ale nie zalewa (przy dodawaniu gazu, czy jeździe silnik ma mało mocy, wygląda jakby gubił iskrę, bo na obroty wkręca się przerywając).

Ostatnia rzecz jaka przychodzi mi do głowy, to problem z zaworami - rozregulowane, albo uszkodzone.

Jakieś pomysły? zlosnik.gif

Napisano

> Odświeżam temat.

> -świeca nowa

> -cewka nowa

> -moduł nowy

> -regulator napięcia nowy

> -filtr paliwa nowy

> -podmiana na 3 różne gaźniki

> -akumulator naładowany nowy

> -czujnik położenia wału nowy

> -napięcie podawane na moduł podczas kopania i kręcenia rozrusznikiem ~50V

> -napięcie podawane na cewkę ~12V

> Silnik sprawia wrażenie jakby go zalewało, ale nie zalewa (przy dodawaniu gazu, czy jeździe silnik

> ma mało mocy, wygląda jakby gubił iskrę, bo na obroty wkręca się przerywając).

> Ostatnia rzecz jaka przychodzi mi do głowy, to problem z zaworami - rozregulowane, albo uszkodzone.

> Jakieś pomysły?

ustaw zawory to 15 min roboty

Napisano
  • Autor

Update

Zawory wyregulowane, silnik pracował tak samo, więc się przejechałem.

Na początku tak samo jak wcześniej, przerywał i od 10 km/h jechał w miarę normalnie.

Po kilometrze takiej zabawy zgasł i dawał się odpalić jedynie przy odkręconej manetce na max. przy czym na pełnym gazie chodził ledwo co, zdarzało mu się zgasnąć.

Wymieniłem cewkę na jeszcze inną, tyle, że było to po 10 minutach od zgaszenia silnika i chodził na jałowych, ale przy dotknięciu manetki gasł, chyba, że odkręciłem na max. szybko, wtedy chodził tak jak opisałem wcześniej.

Nówka świeca po kilometrze jazdy jest cała okopcona.

Napisano

> Update

> Zawory wyregulowane, silnik pracował tak samo, więc się przejechałem.

> Na początku tak samo jak wcześniej, przerywał i od 10 km/h jechał w miarę normalnie.

> Po kilometrze takiej zabawy zgasł i dawał się odpalić jedynie przy odkręconej manetce na max. przy

> czym na pełnym gazie chodził ledwo co, zdarzało mu się zgasnąć.

> Wymieniłem cewkę na jeszcze inną, tyle, że było to po 10 minutach od zgaszenia silnika i chodził na

> jałowych, ale przy dotknięciu manetki gasł, chyba, że odkręciłem na max. szybko, wtedy chodził

> tak jak opisałem wcześniej.

> Nówka świeca po kilometrze jazdy jest cała okopcona.

podrzuć mi go to będzie zrobione...jak się uprę to i zrobię....nie dostaje nigdzie lewego powietrza, na pewno wszystko poskręcane, poregulowane..bo ja nieraz w pośpiechu o czymś zapominam i teraz sprawdzę 3x zanim wyjadę z garażu. a ty może masz zapłon przestawiony, może rozrząd nieustawiony?ząbek, dwa za wcześnie,za późno...posprawdzaj na znakach czy wszystko ok.

Napisano
  • Autor

Ściągnąłem całą głowicę, żeby sprawdzić, czy nie przyjarało sie coś, ale wszystko jest ok, zawory proste, szczelne, tłok również, jedynie okopcone wszystko, więc wyczyściłem.

Niestety po odpaleniu to samo.

Na jałowych chodzi ok, może troszkę przerywa, ale niemal nie do zauważenia.

Po dodaniu gazu gaśnie, chyba, że odkręce na maksa, wtedy chodzi jak na jałowych, ale przerywa.

Bardzo delikatnie podkręcając można wejść na wyższe obroty, ale zaraz zgaśnie.

Lewego powietrza nie dostaje, sprawdziłem szczelność kolektora dolotowego, poza tym sprawdzałem na 3 gaźnikach, na których normalnie skutery działają.

Wywaliłem też stożek i założyłem normalną puszkę na filtr, ale nic się nie zmieniło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.