Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pojedynczy dzwięk po odpaleniu i ruszeniu - Focus 1,6 Ti-VCT

Featured Replies

Napisano

Witam, jestem posiadaczem Forda Focusa II FL 1,6 Ti-Vct. Ostatnio zauważyłem ze po każdym odpaleniu i ruszeniu (nie ważne czy ciepły czy zimny silnik) po przejechaniu ok. 50m słychać jakiś pojedynczy dźwięk z komory silnika (cyknięcie, jak by coś się załączało). Podczas dalszej jazdy tego już nie ma. Dopiero po następnym zgaszeniu i zapaleniu silnika dźwięk się powtarza. Nie wiem czy to jest normalne. Jeśli ktoś się spotkał z podobnym problem proszę o informację.

Napisano

Auto inne ale mam podobnie. Wcześniej na to nie zwracałem uwagi ale czym auto starsze tym coraz więcej ciekawych dzwięków słyszę. Zastanawiałem się czy to kwestia jakiegoś czujnika ?

Napisano

Takie dźwięki to diesel .... w benzynie?? hmm.gif

Napisano

> Witam, jestem posiadaczem Forda Focusa II FL 1,6 Ti-Vct. Ostatnio zauważyłem ze po każdym odpaleniu

> i ruszeniu (nie ważne czy ciepły czy zimny silnik) po przejechaniu ok. 50m słychać jakiś

> pojedynczy dźwięk z komory silnika (cyknięcie, jak by coś się załączało). Podczas dalszej

> jazdy tego już nie ma. Dopiero po następnym zgaszeniu i zapaleniu silnika dźwięk się powtarza.

> Nie wiem czy to jest normalne. Jeśli ktoś się spotkał z podobnym problem proszę o informację.

hmm.gif mam ten silnik, ale nic takiego nie słyszę

Napisano
  • Autor

Doczytałem się na innym forum że może to komputer przeprowadza test układu ABS. Stuka po przejechaniu krótkiego odcinka od chwili uruchomienia silnika.

Napisano

> Doczytałem się na innym forum że może to komputer przeprowadza test układu ABS. Stuka po

> przejechaniu krótkiego odcinka od chwili uruchomienia silnika.

czyli że za każdym razem po odpaleniu samochodu musi przeprowadzać test? aku masz sprawny?

Napisano

Usterka podobna. Tylko silnik sie nie zgadza 270751858-jezyk.gif

Jeżeli klient zgłasza metaliczny odgłos, czasem pisk o wysokiej tonacji podczas uruchamiania zimnego silnika w niskich temperaturach otoczenia, prawdopodobnie przyczyną jest zacinanie się/ślizganie się paska napędu osprzętu na skutek kondensacji pary wodnej.

Aby to skorygować, należy zamontować nowy, głuszący hałas pasek napędu osprzętu ze specjalną powłoką.

Napisano

ładnie brzmi w teorii - nowa Fiesta zona.gif tak budzi sąsiadów co rano w zimne, wilgotne poranki, 3 razy to zgłaszaliśmy i 3 razy nas na drzewo spuszczono zlosnik.gif raz nam wmówiono, że nic nie stwierdzono, po czym jak wyjeżdżaliśmy spod serwisu to zaczął się drzeć pasek obok doradcy serwisowego zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Podczas uruchamiania silnika nic nie piszczy i nic nie stuka. Tylko podczas ruszenia i przełączenia na 2 bieg ok 2000 obr. słychać jak by się coś załączało (taki "brzdęk").

Akumulator jest sprawny. Silnik pracuje bardzo dobrze, równo i ma swoją moc.

Wina paska to na pewno nie jest.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.