Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wartość cieplna świec

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów i koleżanki. 20.GIF

Szybkie i proste pytanie. Mam sobie świece NGK BPR6ES. Przypuśćmy, że chcę żeby z silnika poprzez świece odprowadzało się więcej ciepła. W takiej sytuacji mam założyć świece BPR5ES czy może BPR7ES?

Jeżeli świeca odprowadza więcej ciepła to się potocznie mówi świeca gorąca, a jak mniej ciepła to świeca zimna tak? Bo nigdy tego do końca nie mogłem zrozumieć.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam kolegów i koleżanki.

> Szybkie i proste pytanie. Mam sobie świece NGK BPR6ES. Przypuśćmy, że chcę żeby z silnika poprzez

> świece odprowadzało się więcej ciepła. W takiej sytuacji mam założyć świece BPR5ES czy może

> BPR7ES?

> Jeżeli świeca odprowadza więcej ciepła to się potocznie mówi świeca gorąca, a jak mniej ciepła to

> świeca zimna tak? Bo nigdy tego do końca nie mogłem zrozumieć.

> Pozdrawiam

wysoka wartość cieplna-lepiej odprowadza ciepło

niska wartość cieplna- gorzej odprowadza ciepło

Ngk i bosch mają odwrotną numerację i zawsze mi się to myli. Google pomoże

Napisano
  • Autor

> wysoka wartość cieplna-lepiej odprowadza ciepło

> niska wartość cieplna- gorzej odprowadza ciepło

Czyli jak ma więcej odprowadzać ciepła to BPR7ES tak?

Napisano

> Jeżeli świeca odprowadza więcej ciepła to się potocznie mówi świeca gorąca, a jak mniej ciepła to

> świeca zimna tak? Bo nigdy tego do końca nie mogłem zrozumieć.

> Pozdrawiam

Zimna świeca odprowadza dużo ciepła, a gorąca mało.

Napisano

> Zimna świeca odprowadza dużo ciepła, a gorąca mało.

Odwrotnie smile.gif

Napisano

> Odwrotnie

Dobrze jest. Świeca, która odprowadza dużo ciepła jest zimna natomiast świeca, która odprowadza mało jest gorąca. Nazwy 'zimna' i 'gorąca' można potraktować dosłownie tj. jak zastosuje się zbyt zimną świecę (odprowadzającą dużo ciepła) to nie będzie w stanie uzyskać temp. samooczyszczania.

Zerknij do linka, którego wkleiłeś - jest to tam wyjaśnione ok.gifzlosnik.gif.

Napisano

przy okazji

1. świece wymieniamy tylko na zimnym silniku czy mozna na ciepłym jak chwile postoi?

2. gdzieś czytałem, że warto wyczyścić gniazda świec z ew. syfu, który tam zalega. jak rozumiem przedmuchać sprężonym powietrzem przed wykręceniem świecy, coś jeszcze mozna zrobić? chodzi mi o to, żeby przy wymianie nic nie wpadło do silnika

Napisano

Przy ciepłocie nie chodzi ile odprowadza a jak szybko się nagrzewa.W silnikach wysilonych, tam gdzie dużó ciepła mamy śiwece zimne czyli wolniej się nagrzewające. W silnikach mało obciążonych śiwece ciepłe szybciej się grzejące. Chodzi o wielkość przestrzeni zbierającej ciepło z komory spalania. Oddawanie ciepła przez świece jest zawsze podobne.

Napisano
  • Autor

> TUTAJ

> Jedno pytanie, po co Ci ta zmiana??

Zmiana to powiedzmy moje "widzimisię" które jest podparte pewnymi obserwacjami. Ale dalej nie dostałem jasnej odpowiedzi. grinser006.gif

Ponawiam pytanie, jeśli chcę, aby poprzez świece z silnika odprowadzić więcej ciepła to zamiast "szóstek" powinienem zamontować "piątki" czy "siódemki"? spineyes.gif

Napisano

> Zmiana to powiedzmy moje "widzimisię" które jest podparte pewnymi obserwacjami. Ale dalej nie

> dostałem jasnej odpowiedzi.

> Ponawiam pytanie, jeśli chcę, aby poprzez świece z silnika odprowadzić więcej ciepła to zamiast

> "szóstek" powinienem zamontować "piątki" czy "siódemki"?

Jeżeli NGK to 7 i w gorę coraz zimniejsze.

Jak Boscha to jedziesz w dół, są zimniejsze w górę 6,7,8 cieplejsze.

Napisano

> Zmiana to powiedzmy moje "widzimisię" które jest podparte pewnymi obserwacjami. Ale dalej nie

> dostałem jasnej odpowiedzi.

> Ponawiam pytanie, jeśli chcę, aby poprzez świece z silnika odprowadzić więcej ciepła to zamiast

> "szóstek" powinienem zamontować "piątki" czy "siódemki"?

w ciepłocie nie chodzi o wieksze odprowadzanie a szybsze nagrzewanie, 5 nagrzeje sie szybciej i w srodowisku goracym moze sie przegrzac, 7 nagrzeje sie wolniej i mniej ciepla bedzie chlonac. Generalnie odpowiedz na Twoje pytanie to 5.

Napisano

> w ciepłocie nie chodzi o wieksze odprowadzanie a szybsze nagrzewanie, 5 nagrzeje sie szybciej i w

> srodowisku goracym moze sie przegrzac, 7 nagrzeje sie wolniej i mniej ciepla bedzie chlonac.

> Generalnie odpowiedz na Twoje pytanie to 5.

Nieprawda. Nie chodzi o szybkość nagrzewania tylko o temperaturę pracy świecy i samooczyszczenie. Zimne świece stosuje się w silnie obciążonych termicznie silnikach, a ciepłe w słabo. Zastosowanie zimnej świecy tj. takiej która odprowadza dużo ciepła i słabo obciążonym silniku spowoduje, że będzie miała tendencję do pokrywania się nagarem. A zastosowanie świecy gorącej w silniku mocno obciążonym może spowodować stopienie elektrod. W jednym i drugim przypadku może dojść do samozapłonów, zarówno przez żarzenie nagaru, jak i żarzenie elektrod.

Napisano

> Nieprawda. Nie chodzi o szybkość nagrzewania tylko o temperaturę pracy świecy i samooczyszczenie.

> Zimne świece stosuje się w silnie obciążonych termicznie silnikach, a ciepłe w słabo.

> Zastosowanie zimnej świecy tj. takiej która odprowadza dużo ciepła i słabo obciążonym silniku

> spowoduje, że będzie miała tendencję do pokrywania się nagarem. A zastosowanie świecy gorącej

> w silniku mocno obciążonym może spowodować stopienie elektrod. W jednym i drugim przypadku

> może dojść do samozapłonów, zarówno przez żarzenie nagaru, jak i żarzenie elektrod.

MAsz rację ale to nie zaprzecza temu co powiedziałem. Temperatura pracy świecy jest raczej wielkością stała ~700stopni, ciepłota daje szybsze/wolniejsze nagrzewanie się i samooczysczenie z nagaru przy temp ~450stopni.

BTW o żarzeniu nagaru nigdy nie słyszałem, skąd nagar przy temp 800-900stopni??

Napisano

> MAsz rację ale to nie zaprzecza temu co powiedziałem. Temperatura pracy świecy jest raczej

> wielkością stała ~700stopni, ciepłota daje szybsze/wolniejsze nagrzewanie się i

> samooczysczenie z nagaru przy temp ~450stopni.

> BTW o żarzeniu nagaru nigdy nie słyszałem, skąd nagar przy temp 800-900stopni??

Temp. pracy świecy nie jest stała i zależy od ciepłoty. Zimna świeca nie osiągnie temp. samoczyszczenia.

Świeca zbyt zimna:

swiece_zaplonowe_3.jpg

Wpływ temperatury pracy świec na ich wygląd:

284846182-1111111111.jpg

post-54984-14352512184329_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> w ciepłocie nie chodzi o wieksze odprowadzanie a szybsze nagrzewanie, 5 nagrzeje sie szybciej i w

> srodowisku goracym moze sie przegrzac, 7 nagrzeje sie wolniej i mniej ciepla bedzie chlonac.

> Generalnie odpowiedz na Twoje pytanie to 5.

LINK więc co to wg Ciebie jest w tym linku? Bo z tego co ja czytałem trochę o świecach, to właśnie chodzi o to ile świeca ma odprowadzić ciepła przez izolator, no i ile ten izolator wystaje do komory spalania.

Cały problem w tym, że zupełnie nie rozumiem tych określeń "świeca gorąca i zimna" bo jeden to rozumie tak a drugi inaczej. oslabiony.gif

Napisano

> Cały problem w tym, że zupełnie nie rozumiem tych określeń "świeca gorąca i zimna" bo jeden to

> rozumie tak a drugi inaczej.

Określenie gorąca/zimna należy traktować dosłownie czyli zimna dobrze odprowadza ciepło i przez to jest chłodniejsza, a gorąca słabo odprowadza.

Napisano

> Temp. pracy świecy nie jest stała i zależy od ciepłoty. Zimna świeca nie osiągnie temp.

> samoczyszczenia.

Bzdura. W srodowisku w którym pracuje osiaga temp pracy normalne. W tym samym srodowisku swieca zimna nie osiąga takich temp jak swieca goraca. Ale w silnikach, gdzie pracuje rozgrzewa się do temp pracy - przeciez musi to zrobic

> Świeca zbyt zimna:

> Wpływ temperatury pracy świec na ich wygląd:

Napisano

> Bzdura. W srodowisku w którym pracuje osiaga temp pracy normalne. W tym samym srodowisku swieca

> zimna nie osiąga takich temp jak swieca goraca. Ale w silnikach, gdzie pracuje rozgrzewa się

> do temp pracy - przeciez musi to zrobic

Nic nie musi. Świeca o prawidłowej ciepłocie w uśrednionych warunkach pracy powinna mieć ok. 700*C. Założenie zimnej świecy czyli takiej, która dobrze odprowadza ciepło spowoduje, że jej temperatura spadnie nawet poniżej temperatury samooczyszczenia. Założenie zaś zbyt gorącej może nawet doprowadzić do stopienia elektrody (ze względu na brak odpływu ciepła do głowicy). Nie wiem co tu jest do rozumienia.

spark2.jpg

Napisano

I jeszcze jeden przykład.

Świeca za zimna - słabe samooczyszczenie:

spark-b.jpg

Świeca za gorąca - przegrzana i stopiona środkowa elektroda:

spark-d.jpg

Naprawę nie wiem gdzie tu są jakiekolwiek bzdury i czego można nie rozumieć hmm.gif.

Napisano

ja kompletnie nie rozumiem o co Ci chodzi.

Powtarzasz to co napisałem i mówisz że czegoś nie rozumiem.

spineyes.gif

Napisano

> LINK więc co to wg Ciebie jest w tym linku? Bo z tego co ja czytałem trochę o świecach, to właśnie

> chodzi o to ile świeca ma odprowadzić ciepła przez izolator, no i ile ten izolator wystaje do

> komory spalania.

> Cały problem w tym, że zupełnie nie rozumiem tych określeń "świeca gorąca i zimna" bo jeden to

> rozumie tak a drugi inaczej.

Chodzi o nagrzewanie się świecy, oddawanie ciepła jest rzeczą wtórną. Ciepła świeca nagrzeje się szybciej, pochłonie więcej ciepła, oddawać będzie wolniej. Zimna odwrotnie. Ale nadrzędną rzeczą jest odpowiednio szybkie osiągnięcie temp wypalania nagaru, oddawanie ciepła jest już sprawą potrzebną do zabezpieczenia przed przegrzaniem świecy.

Napisano

> Chodzi o nagrzewanie się świecy, oddawanie ciepła jest rzeczą wtórną. Ciepła świeca nagrzeje się

> szybciej, pochłonie więcej ciepła, oddawać będzie wolniej. Zimna odwrotnie.

Ciepła świeca pochłonie więcej ciepła?? hehe.gif

Tworzysz jaką nową teorię. I niby ta większa ilość ciepła gdzie się podzieje?? Czyżby ciepłe świece byłe cięższe albo j zbudowane z materiałów akumulujących ciepło?

> Ale nadrzędną

> rzeczą jest odpowiednio szybkie osiągnięcie temp wypalania nagaru, oddawanie ciepła jest już

> sprawą potrzebną do zabezpieczenia przed przegrzaniem świecy.

Jeszcze raz napiszę, że w ciepłocie świec nie chodzi o czas, tylko o odprowadzanie ciepła, a z tym związana jest temperatura świecy.

Poczytaj sobie (ze strony NGK):

Quote:

Wartość cieplna

Różne silniki osiągają różne temperatury. Na przykład agregaty z turboładowaniem są znacznie bardziej ciepłe niż silniki bez doładowania.

Dlatego dla każdego silnika istnieje świeca zapłonowa, która może oddać dokładnie zdefiniowaną ilość ciepła do głowicy silnika i zachować optymalny zakres temperatur.

Tak zwana wartość cieplna daje informacje na temat obciążalności temperaturowej świecy zapłonowej. Dla świec zapłonowych NGK obowiązuje zasada: im większa wartość cieplna, tym większa obciążalność temperaturowa.

Współczynnik cieplny podany jest w każdym oznaczeniu typu świec zapłonowych NGK.

ngk_optimale_temperaturfenster_zuendkerzen_pl_01.jpg

Nie ma mowy o żadnym czasie osiągania temperatury tylko o przepływie ciepła ze świecy do głowicy (juz wcześniej to było poruszone).

Napisano
  • Autor

> Chodzi o nagrzewanie się świecy, oddawanie ciepła jest rzeczą wtórną. Ciepła świeca nagrzeje się

> szybciej, pochłonie więcej ciepła, oddawać będzie wolniej. Zimna odwrotnie. Ale nadrzędną

> rzeczą jest odpowiednio szybkie osiągnięcie temp wypalania nagaru, oddawanie ciepła jest już

> sprawą potrzebną do zabezpieczenia przed przegrzaniem świecy.

No i mi właśnie o to chodzi, ile ta świeca odda przez siebie ciepła, a nie o to jak szybko ona osiągnie temp. wypalania nagaru. Pytanie w 1 poście myślę, że w miarę jasno zadałem i chciałem na tym głównie się skupić.

Chodzi o to, że jeżeli podniosę dosyć mocno moc silnika, jakie wtedy świecę powinienem zastosować, żeby przez świece silnik oddał więcej ciepła do otoczenia. Znakomicie można to zaobserwować w silnikach motocykli chłodzonych powietrzem, jak silnik się zachowuje po zmianie wartości cieplnej świec.

Napisano

> No i mi właśnie o to chodzi, ile ta świeca odda przez siebie ciepła, a nie o to jak szybko ona

> osiągnie temp. wypalania nagaru. Pytanie w 1 poście myślę, że w miarę jasno zadałem i chciałem

> na tym głównie się skupić.

> Chodzi o to, że jeżeli podniosę dosyć mocno moc silnika, jakie wtedy świecę powinienem zastosować,

> żeby przez świece silnik oddał więcej ciepła do otoczenia. Znakomicie można to zaobserwować w

> silnikach motocykli chłodzonych powietrzem, jak silnik się zachowuje po zmianie wartości

> cieplnej świec.

Silnik nie jest chłodzony przez świecę! Wartość cieplą świecy dobiera się tak, aby przy standardowym obciążeniu, miała prawidłową temperaturę czyli, żeby się samooczyszczała i nie nadtapiała.

Jeżeli podkręciłeś moc silnika i masz ją zamiar wykorzystywać to spokojnie możesz zastosować zimniejsze świece.

Napisano
  • Autor

> Silnik nie jest chłodzony przez świecę! Wartość cieplą świecy dobiera się tak, aby przy

> standardowym obciążeniu, miała prawidłową temperaturę czyli, żeby się samooczyszczała i nie

> nadtapiała.

> Jeżeli podkręciłeś moc silnika i masz ją zamiar wykorzystywać to spokojnie możesz zastosować

> zimniejsze świece.

Czyli zamiast 6stki mam zastosować 7ki chodzi o NGK, tak?

Napisano

> Czyli zamiast 6stki mam zastosować 7ki chodzi o NGK, tak?

Nie masz dać, tylko możesz dać cool.gif.

Napisano
  • Autor

> Nie masz dać, tylko możesz dać .

No znaczy chodziło mi o to czy właśnie to chodzi o 7ke czy 5tke. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.