Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

E12 D4-D - zestopniowanie skrzyni

Featured Replies

Napisano

Takie pytanie z sąsiedniego kącika...

Otóż mój szef dla dziecka kupuje Corollę E12 FL 1.4 D4-D. I dał mi na dzień do testów (że niby się znam hehe.gif). Jakieś tam mikrousterki wykryłem, ale nic poważnego. Jedyne co mnie zastanawia, to bardzo krótka skrzynia.

Otóż przy licznikowych 125km/h ma równe 3000 obr. na najwyższym biegu (V). To tak ma być? Ciężko się tym w trasie jedzie ze względu na taką skrzynię... Moja 100-konna Fabia TDI miała o dobre 500 obr. mniej przy takiej prędkości.

Napisano

> Takie pytanie z sąsiedniego kącika...

> Otóż mój szef dla dziecka kupuje Corollę E12 FL 1.4 D4-D. I dał mi na dzień do testów (że niby się

> znam ). Jakieś tam mikrousterki wykryłem, ale nic poważnego. Jedyne co mnie zastanawia, to

> bardzo krótka skrzynia.

> Otóż przy licznikowych 125km/h ma równe 3000 obr. na najwyższym biegu (V). To tak ma być?

Podobnie jest w Yarisie którego córka ujeżdża. 1,4 D4D nie pozwala na jazdę z większą prędkością, jak 130-140km/h, bo silnik już mocno warczy na wysokich obrotach.

W Corolli powinno być chyba inaczej, bo to pewnie już 90KM. W Yarku jest tylko 75KM.

Napisano

wszystko OK moje 2 skrzynie tak samo działały smile.gif

spalanie za to fajne w aucie. mój ostatni wyjazd zamknął się spalaniem 4,9l/100km przebyty dystans to prawie 1500 km stara śląsk, zachodniopomorskie, śląsk

Napisano
  • Autor

> wszystko OK moje 2 skrzynie tak samo działały

Ha! Dzięki za odpowiedzi ok.gif

Spalanie faktycznie smakowite - średnia z mojego 90-kilometrowego testu (jazda mieszana) wyszła ok. 5.5 z kompa.

Napisano

Tak ma być. Aż się prosi o VI bieg, ale cóż..

Napisano

> Tak ma być. Aż się prosi o VI bieg, ale cóż..

w 2,0 w takim ukladzie skrzynia jest zestopniowana inaczej.

Przy wspomnianych 3000 RPM na 5 biegu to ja mam 140 km/h.

Ale 6 bieg by sie przydal, nawet taka redukcja o 200 RPM.

Napisano

tak jest. Za to jak zauważyłeś, fajne jest spalanie. Ja stoję niemal non stop w korkach i średnie mam 6,2-6,3. Jak były ferie to jazda po W-wie zamykała się w ok. 5,7-5,8 ok.gif

> Takie pytanie z sąsiedniego kącika...

> Otóż mój szef dla dziecka kupuje Corollę E12 FL 1.4 D4-D. I dał mi na dzień do testów (że niby się

> znam ). Jakieś tam mikrousterki wykryłem, ale nic poważnego. Jedyne co mnie zastanawia, to

> bardzo krótka skrzynia.

> Otóż przy licznikowych 125km/h ma równe 3000 obr. na najwyższym biegu (V). To tak ma być? Ciężko

> się tym w trasie jedzie ze względu na taką skrzynię... Moja 100-konna Fabia TDI miała o dobre

> 500 obr. mniej przy takiej prędkości.

Napisano

> tak jest. Za to jak zauważyłeś, fajne jest spalanie. Ja stoję niemal non stop w korkach i średnie

> mam 6,2-6,3. Jak były ferie to jazda po W-wie zamykała się w ok. 5,7-5,8

to w Aurisie dochodzi do 7 w miescie i korkach zlosnik.gif

Napisano

> to w Aurisie dochodzi do 7 w miescie i korkach

bo jest chyba cięższy, przynajmmiej miałem takie wrażenie podczas jazdy.

co do Yarka, to w 2 z 2007 roku nie czuć tak przyspieszenia, znaczy się nie ma tej turbo dziury a potem tego wykopu wink.gif

Napisano

> to w Aurisie dochodzi do 7 w miescie i korkach

auris nieco ciezszy, do tego chyba caly czas sie turla na 16tkach ok.gif Dzisiejszy wynik po wypaleniu 3/4 zbiornika to zejście z 6,4 na 6,2, kółka 15tki 185. Jak sie uda to w ten weekend zmieniam na 16tki, bo już patrzeć nie mogę na stalowe zlosnik.gif

Napisano

> auris nieco ciezszy, do tego chyba caly czas sie turla na 16tkach Dzisiejszy wynik po wypaleniu

> 3/4 zbiornika to zejście z 6,4 na 6,2, kółka 15tki 185. Jak sie uda to w ten weekend zmieniam

> na 16tki, bo już patrzeć nie mogę na stalowe

ciezszy ciezszy .... 205/55/16 zlosnik.gif

Napisano

> ciezszy ciezszy .... 205/55/16

jutro też takie zakładam zlosnik.gif akurat bede mial do zalania caly zbiornik, wiec za 2 tygodnie bede mial porownanie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.