Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cewki w 1.4 8v na kompie z 1.2 8v 75

Featured Replies

Napisano

Jak jest rozwiązane sterowanie cewek zapłonowych w 1.4 8v?

Ile tam jest pinów w kostce i jaki rozkład?

Czy jak podepnę to pod kompa z 1.2 75 to pójdzie?

Teraz jadę na cewkach z 1.2 75 ale już kable do wymiany są i sobie pomyślałem, że dam cewki z 1.4, będą krótsze kable, lepiej ułożone, mniej podatne na przebicia.

Napisano

> Jak jest rozwiązane sterowanie cewek zapłonowych w 1.4 8v?

> Ile tam jest pinów w kostce i jaki rozkład?

> Czy jak podepnę to pod kompa z 1.2 75 to pójdzie?

> Teraz jadę na cewkach z 1.2 75 ale już kable do wymiany są i sobie pomyślałem, że dam cewki z 1.4,

> będą krótsze kable, lepiej ułożone, mniej podatne na przebicia.

zobacz sobie niżej, założyłem dzisiaj podobny temat tylko że mi chodziło o 16v. Cewki w 1.4 są osobne i pewnie są sterowane sekwencyjnie, a cewek w z 1.2 jest tylko dwie i druga iskra chyba następuje przy otwatym zaworze wydechowym. Tak mysle bo nie sprawdzałem tego dokładnie. trzeba poprostu podłączyć po dwie parami i powinno działać ALE pojawia sie pytanie czy nie upali to końcówki mocy w ECU, pasowało by pomierzyć jakie tam są moce i pobór pradu w jednych i drugich cewkach.

Napisano

Tak jest - w 1.2 75 mamy wasted spark. Funkcjonalnie zachodzi konieczność spięcia indywidualnych cewek z 1.4 w pary.

Warunek żeby nie upalić końcówek mocy jest równie prosty co przy wtryskiwaczach - nie mogą mieć mniejszej rezystancji uzwojenia pierwotnego, bo popłynie większy prąd...

Glaca jak coś, to mam fajkocewki w garażu. W sobotę mogę Ci to organoleptycznie pomierzyć, ale dane pewnie znajdziesz również w autodacie lub eLearnie.

Napisano
  • Autor

> Tak jest - w 1.2 75 mamy wasted spark. Funkcjonalnie zachodzi konieczność spięcia indywidualnych

> cewek z 1.4 w pary.

> Warunek żeby nie upalić końcówek mocy jest równie prosty co przy wtryskiwaczach - nie mogą mieć

> mniejszej rezystancji uzwojenia pierwotnego, bo popłynie większy prąd...

> Glaca jak coś, to mam fajkocewki w garażu. W sobotę mogę Ci to organoleptycznie pomierzyć, ale dane

> pewnie znajdziesz również w autodacie lub eLearnie.

Ale co mi dadzą fajkocewki? podejdą do 8v?

Napisano

> Ale co mi dadzą fajkocewki? podejdą do 8v?

Nie, ale dadzą pogląd na rząd wielkości rezystancji uzw. pierwotnego - klucz jeśli chodzi o sposób połączenia cewek.

Napisano
  • Autor

> Nie, ale dadzą pogląd na rząd wielkości rezystancji uzw. pierwotnego - klucz jeśli chodzi o sposób

> połączenia cewek.

Zdaję się na Ciebie. Ja muszę coś kupić - albo kable takie jak mam albo zmienić na cewki z 1.4 bo aktualnie to jest kichu-prychu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.