Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chinol 4t problem elektryka

Featured Replies

Napisano

Witam zakupilem na dojazdy do pracy chinola w 4t no i suter pieknie palil siwatelka chodzily itd mial problemy z zapaleniem z rozrusznika ale czasem chycil z kopniaka pali od strzalu na cieplym po nocy trzeba bylo sie troszke nakopac obstawilem ssanie choc niewiem jakie ono jest i gdzie sie znajduje ale niewazne. Podlaczylem prostowwnik niewyciagaj aku ani klem (dalem ciala niewim czy tak mozna) no i po odpaleniu skutera zaczal chodzic dlawic sie kichac niema sily ruszyc z miejsca czyli jedyne co moglem zepsuc to elektryka grinser006.gif po odlaczeniu regulatora napiecia silnik zaczal pieknie pracowac ale popalil mi zarowi na wysokich obrotach crazy.gif wiec podotykalem azdy kabel kazdy styk i nic podlaczam regulator zaczyna kichac dlawic sie po paru godziach patrzenia sie i dotykania odpalilem skuta bez aku i chodzi ladnie podlaczylem regulator chodzi ladnie a gdy zaswiece swiatla zaczyna kichac wiec zrobilem sobie druta podlaczylem tylna postojowke i przednie swiatlo bezposrednio pod aku wyjalem wtyczke regulatora zeby niewariowal (swiatla bezposrednio pod aku na guzik by sie niepalily przez brak regulatora) no i zaczalem testy ciagnie ladnie do 30 i zacyna sie mul regulowalem mieszanke ale wedlog mnie krecenie ta sruba nic niedalo no i zrobilem tak 4 km na pol manetce dalo sie jechac ale byla lipa zalozylem skarpete na stozek i moto momentalnie sie poprawilo gdy ruszam pelna maneta z miejsca idzie do 65km ale wystarczy ze choc raz opuszce mu gaz to potem nieprzekracza juz 40km wydaje mi sie ze zrobila mi sie opcja economic hihi jak chce jechac szybko do pracy daje manete na opr i niepuszcam jade a gdy sie niespiesze to lajck i pyrkam 40km/h bo wiecej bez zatrzymania i ponownego ruszenia nieda rady

moj chinol chyba ocipiol grinser006.gif co myslicie clown.gif

Edit: tak wiem przeczytalem to i sam nierozumiem co napisalem i sory za bledy grinser006.gifpiwo.gif

Napisano

sprawdź czyś modułu zapłonowego nie zjarał...

Napisano
  • Autor

> sprawdź czyś modułu zapłonowego nie zjarał...

tez tak kminie bo jakbym spalil regulaor to chodzil by tak jak bez niego czyli super ok.gif bo jescze mysle o cewce i iskrowniku czy tam pradnicy niewiem co tam jest grinser006.gif

Napisano

> tez tak kminie bo jakbym spalil regulaor to chodzil by tak jak bez niego czyli super bo jescze

> mysle o cewce i iskrowniku czy tam pradnicy niewiem co tam jest

najprościej będzie wymienić moduł, jeśli to nic nie da to obstawiał bym iskrownik (tłumaczylo by to problemy ze światłami) Nie trzeba od razu zmieniać całego iskrownika, może wystarczy czujnik położenia wału. Dodatkowo w chinolach 4t warto zajrzeć do głowicy i sprawdzić luzy. Jak podepniesz prostownik do akumulatora nie wypinając go to nic się nie powinno stać.

Napisano
  • Autor

> najprościej będzie wymienić moduł, jeśli to nic nie da to obstawiał bym iskrownik (tłumaczylo by to

> problemy ze światłami) Nie trzeba od razu zmieniać całego iskrownika, może wystarczy czujnik

> położenia wału. Dodatkowo w chinolach 4t warto zajrzeć do głowicy i sprawdzić luzy. Jak

> podepniesz prostownik do akumulatora nie wypinając go to nic się nie powinno stać.

dziwne to jest bo skuterem jezdizlem rano chozzil jak burza postawilem podlaczylem prostownik wyjalem siwece ustawilem iskre i tyle i juz sie zejsralo grinser006.gifgrinser006.gif powiedz gdzie ten czujnik i jak wyglada ok.gif

Napisano

> najprościej będzie wymienić moduł,

Najprosciej to byloby wymienic calego sprzeta - na nie chinola biglaugh.gif

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Najprosciej to byloby wymienic calego sprzeta - na nie chinola

wierz mi ze po przesiadce z yamahy yzf 750 r na skuter w dodatku chinola jest juz dla mnie dosc mocno traumatycznym przezyciem wiec niedoluj bardziej czlowieka wpysk.gif paliwo poszlo do gory szkoda jezdzic autem krotkie odcniki grinser006.gif

Napisano

kiedy Wy się nauczycie... że chinol chińczykowi nie równy

ps. do autora wątku,jakbyś blisko gdzieś mieszkał to by się looknęło co i jak

Napisano
  • Autor

> kiedy Wy się nauczycie... że chinol chińczykowi nie równy

> ps. do autora wątku,jakbyś blisko gdzieś mieszkał to by się looknęło co i jak

jestem z czestochowy wiec niezbyt blisko oslabiony.gif zauwazylem jescze jedna rzecz mam odlaczony elektrozawor czy to moze tak wariowac ze dopiero po wyjeciu tegulatora lub aku moto niekicha? frown.gif

Napisano

ale jaki elektrozawór, druga sprawa, jaki to pojazd?

Napisano

> jestem z czestochowy wiec niezbyt blisko zauwazylem jescze jedna rzecz mam odlaczony elektrozawor

> czy to moze tak wariowac ze dopiero po wyjeciu tegulatora lub aku moto niekicha?

W jednym z moich skuterów wyjąłem całkiem tego szpeja z gaźnika i szczelnie zakleiłem pozostały otwór.

Skuter chodzi normalnie, ma minimalnie wyższe jałowe obroty, przy dojeżdzaniu do świateł trzeba niekiedy lekko dygnąć manetką gazu, poza tym wszystko ok ok.gif

Napisano

Przez to że elektrozawór jest odłączony to może ciężko odpalać na zimnym, ale na pewno nie przez to wariuje. Ten elektrozawór szybko się psuje. Czujnik o którym mówiłem jest z prawej strony. żeby go wymienić trzeba ściągnąć koło magnsowe. Bez ściągacza tego nie zrobisz. Spróbuj najpierw wymienić moduł.

Chinol jak się zepsuje to naprawa jest łatwa i bardzo tania. Markowe skutery też się psują, ale tutaj naprawa jest skomplikowana i droga. Markowe są o tyle lepsze że mają na 50cm osiągi takie jak chinol na 70. Na dojazdy do pracy sam bym wybrał chiński skuter, bo nie ma sensu przepłacać.

Napisano

hmmm a jaki kolega ma filtr powietrza? bo coś wyczytałem że jakiś stożek...może tu jest gdzieś błąd...wiem że na zwykłych dyszach za dużo powietrza szkodzi, objawy takie jak powyżej, skut nie jedzie po prostu, skacze jak kangur....

ciężko wywnioskować co to może być tak z opisu, nie wiem co siedzi w nim za sprzęt, co było zrobione poza fabryką.

co do chinoli...uwierzcie mi...na swoim mam pyknięte 15000km, a to zwykły chinol...

Napisano
  • Autor

> hmmm a jaki kolega ma filtr powietrza? bo coś wyczytałem że jakiś stożek...może tu jest gdzieś

> błąd...wiem że na zwykłych dyszach za dużo powietrza szkodzi, objawy takie jak powyżej, skut

> nie jedzie po prostu, skacze jak kangur....

> ciężko wywnioskować co to może być tak z opisu, nie wiem co siedzi w nim za sprzęt, co było

> zrobione poza fabryką.

> co do chinoli...uwierzcie mi...na swoim mam pyknięte 15000km, a to zwykły chinol...

jest stozek co tam siedzi niewiem jest drut poprzedniego wlasciciela ogolnie skut srednio sie prezenci i jedzie 55km a po kupnie do 65 szedl jak burza ,wiemze bez regulatora da sie jezdzic grinser006.gif skut to jakis jin lun czy jakos tak membrana w gazniku przy iglicy w porzadku iglice ustawilem na najnizsze oczko czyli chyba najwiecej wachy bo iglica podniesiona ciezko pali jak zimny i jeszcze dzisaj zauawazylem ze jak kopne szybciej kopka to potrafi sie zblokowac do teraz mnie stopa boli grinser006.gif

Napisano

> jest stozek co tam siedzi niewiem jest drut poprzedniego wlasciciela ogolnie skut srednio sie

> prezenci i jedzie 55km a po kupnie do 65 szedl jak burza ,wiemze bez regulatora da sie jezdzic

> skut to jakis jin lun czy jakos tak membrana w gazniku przy iglicy w porzadku iglice

> ustawilem na najnizsze oczko czyli chyba najwiecej wachy bo iglica podniesiona ciezko pali

> jak zimny i jeszcze dzisaj zauawazylem ze jak kopne szybciej kopka to potrafi sie zblokowac do

> teraz mnie stopa boli

od tyłu oink.gif :

kopstarter...pewnie do wymiany mechanizm, sprawdź czy obudowa silnika nie pęknięta w jego okolicy bo nie zarobisz na wymiany mechanizmu

iglica- na najniższym położeniu dostaje więcej paliwa, może być problem z zarzucaniem świecy, ustaw na środek, wyreguluj mieszankę i będzie ok.

co do filtra...wiem że powinny być przy tego typach drutach założone większe dysze, dla pewności idź do sklepu i kup nowe powiedzmy do 80ccm3 powinno gadać (u siebie mam od 125ccm3 alien.gif)

no i głownie co zrób to regulacja gaźnika. Krótko i na temat - podkręć obroty tak aby motor odpalał bez dotykania gazu, kręć śrubką od mieszanki do czasu kiedy dławienie przy przegazówce będzie jak najmniejsze lub zniknie. uważaj przy tym na samą dyszę, lubi sobie wyskoczyć bo ma sprężynkę zapobiegającą wykręcaniu się samoistnie.

powodzenia, jakby co jestem nadal do usług

Napisano
  • Autor

> od tyłu :

> kopstarter...pewnie do wymiany mechanizm, sprawdź czy obudowa silnika nie pęknięta w jego okolicy

> bo nie zarobisz na wymiany mechanizmu

> iglica- na najniższym położeniu dostaje więcej paliwa, może być problem z zarzucaniem świecy, ustaw

> na środek, wyreguluj mieszankę i będzie ok.

> co do filtra...wiem że powinny być przy tego typach drutach założone większe dysze, dla pewności

> idź do sklepu i kup nowe powiedzmy do 80ccm3 powinno gadać (u siebie mam od 125ccm3 )

> no i głownie co zrób to regulacja gaźnika. Krótko i na temat - podkręć obroty tak aby motor odpalał

> bez dotykania gazu, kręć śrubką od mieszanki do czasu kiedy dławienie przy przegazówce będzie

> jak najmniejsze lub zniknie. uważaj przy tym na samą dyszę, lubi sobie wyskoczyć bo ma

> sprężynkę zapobiegającą wykręcaniu się samoistnie.

> powodzenia, jakby co jestem nadal do usług

kopstarter sam sie naprawil i juz nieblokuje obudowa obejrzana bez uszkodzen(z rozrusznika niechce zagadac a kreci i kreci) odpalam bez gazu, pojezdze chuba tak a po wyplacie bede probowal zrobic ta eletryke bo cos tam jest nie teges ok.gif

Napisano

wszystkie 4 t gdy jest ciepło, to starują bez ssania, a wtedy trzeba nieco gazu dodać

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.