Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kłopot z hamulcami

Featured Replies

Napisano

Mam nowe tarcze i klocki (przód i tył), zestaw Brembo z Ferodo, próbowałem kilka różnych płynów hamulcowych DOT4 i DOT5, wymieniłem servo razem z pompą i niestety mój Stilon nie hamuje zbyt dobrze, a powyżej 130 km/h już tylko zwalnia. Co to może być?

Napisano

> Mam nowe tarcze i klocki (przód i tył), zestaw Brembo z Ferodo, próbowałem kilka różnych płynów

> hamulcowych DOT4 i DOT5, wymieniłem servo razem z pompą i niestety mój Stilon nie hamuje zbyt

> dobrze, a powyżej 130 km/h już tylko zwalnia. Co to może być?

1. klocki i tarcze muszą się ułożyć- czyli przez pierwsze kilka - kilkanaście kilometrów hamulce są słabe

2. czy układ był dobrze odpowietrzony ??? - to w 99% przyczyna słabych hampli

Napisano
  • Autor

> 1. klocki i tarcze muszą się ułożyć- czyli przez pierwsze kilka - kilkanaście kilometrów hamulce są

> słabe

> 2. czy układ był dobrze odpowietrzony ??? - to w 99% przyczyna słabych hampli

hample dotarte są bo zrobiłem na nich 9 tys km, odpowietrzone są, chyba, że jest jakiś myk z odpowietrzeniem.

Napisano

Podrzucę parę innych opcji:

1. A czy ich czasem nie spaliłeś kiedyś i teraz masz szklankę zamiast klocka?

2. Nie ubywa Ci płyn hamulcowy - może w którymś uszczelniacz poleciał i zatłuścił klocek (we wszystkich kolach od wewnątrz)

3. Uszkodzona/pęknięta osłona przegubu zewnętrznego? I wali smarem gdzie popadnie (również na klocek)

4. Zapieczona jarzma z przodu - i hamujesz jednym klockiem od strony tłoka.

bez rozbiórki się nie obejdzie grinser006.gif

Jeśli nigdzie nie ma śladów tłuszczu, ściągnij klocki i zobacz jaką mają powierzchnię. Jak lustro - to je przypiekłeś i możesz powierzchnię zetrzeć o płytę chodnikową

Napisano

Wlałeś płyn DOT 5.0 czy 5.1?

bo jak wlałeś 5.0 to mogły puścić gumowe uszczelnienia układu hamulcowego

Napisano

Ze swojej strony dodam, że możesz na chwilę wyłączyć ABSy (wyciągnąć bezpiecznik w skrzyni obok aku).

Ja miałem identyczne wrażenie, stilon nie hamował a zwalniał.... wszystko było ok, więc postanowiłem wyłączyć ABSy.... i tu szok, po lekkim naciśnięciu hamulca gumy puściły zasłonę dymną.

Wniosek: hamulce są ok, opony do wymiany wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Dzięki koledzy za rady. Okazało się, że, nie wiem czemu, po odpowietrzeniu hampla, jest on nadal zapowietrzony. Po trzykrotnej próbie drogowej i trzykrotnym odpowietrzeniu pedał w końcu jest twardy i Stilon w końcu hamuje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.