Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

menda gaśnie jak się zagrzeje :(

Featured Replies

Napisano

Pomozcie bo mnie ten bialy potwor wykonczy nerwowo :/

Skubaniec postanowil gasnac jak sie zagrzeje. W zasadzie nie ma zadnego ostrzezenia. Czasami tylko udami sie dostrzec lekkie migniecie kontrolek i czasami uda sie wtedy przegazowac zanim zgasnie, ale rzadko. Ogolnie wysokie obroty mu troche pomagaja ale to nie rozwiazanie. Wczoraj nawet do gasneicia dolaczyl radosny dzwiek jakby palil nie na wszystkie cylindry i zmulil sie strasznie co tez by pasowalo. Nie wiem tylko czemu samo z siebie mu pozniej przeszlo i dzis chodzil jakby nigdy nic, ale do czasu. Jak sie odpowiednio podgrzal znowu zaczal gasnac. Na szczecie poki co jeszcze odpala po takiej akcji, ale jakos po zeszlorocznych przygotdach z buntem co do odpalania po zgasnieciu wnajmniej spodziewanym momencie jakos nie chce czekac az mi zrobi niespodzianke w polu. Kompletnie nie wiem gdzie go kopnac niewiem.gif

Sory za dlugie przynudzanie. Macie jakies pomysly co mu zrobic? Bo mi bedzie smutni jak nie bedzie chcial jezdzic frown.gif

Napisano

Czyzby slawny juz i wielokrotnie opisywany na kaciku modul zaplonowy na aparacie sie konczyl... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Czyzby slawny juz i wielokrotnie opisywany na kaciku modul zaplonowy

> na aparacie sie konczyl...

A efekt bylby tylko na cieplym silniku?

Swoja droga usilowalam cos wykopac na forum, ale chyba zle szukam frown.gif

Napisano

> A efekt bylby tylko na cieplym silniku?

> Swoja droga usilowalam cos wykopac na forum, ale chyba zle szukam

Ja w swoim aucie nie mam tego ustrojstwa, ale wielokrotnie na forum czytalem wiadomosci, ze wlasnie gdy padnie "modul" to silnik gasnie po rozgrzaniu sie... Po ostygnieciu wszystko wraca do normy, az znowu zlapie temperature... I nie chodzi tutaj o nagrzewanie sie samego silnika (plynu chlodzacego), a wlasnie o nagrzewanie sie samego modulu... Niektorzy tu nawet kombinowali cos z zakladaniem wiatraczkow z komputera, zeby go efektywnie chlodzic...

Napisano
  • Autor

Yhm, czlowiek uczy sie cale zycie podobno smile.gif Jesli jeszcze jestes w stanie mi powiedziec jak moge sprawdzic modul to bede niezmiernie wdzieczna smile.gif Ale czemus sie boje ze tylko zalozenie nowego pozwoli to sprawdzic... A jak mi sie z tego tytulu uda rozprawic z bialym potworem to chyba zaczne Cie blogoslawic :D

Napisano

> Yhm, czlowiek uczy sie cale zycie podobno Jesli jeszcze jestes w

> stanie mi powiedziec jak moge sprawdzic modul to bede

> niezmiernie wdzieczna A jak mi sie z tego tutulu uda rozprawic

> z bialym potworem to chyba zaczne Cie blogoslawic :D

Z tego co wiem (z doswiadczenia innych) nie ma pewnego sposobu na sprawdzenie, czy modul jest dobry, czy padniety... Pozostaje jedynie podmiana na inny i sprawdzenie, czy usterka ustapi, czy nie... Najlepiej, jakbys miala od kogo zapozyczyc taki modul i sprawdzic, jak sie Uniak zachowuje....

Napisano
  • Autor

Ok, biore sie za szukanie 'zapozyczatora' wink.gif

Napisano

> Ok, biore sie za szukanie 'zapozyczatora'

Ponizej masz fotke z modulem... Zamontowane to to jest na obudowie aparatu zaplonowego...

276103237-71545648.jpg

{fota zapozyczona z aukcji na Allegro}

PS

Poczekalbym jeszcze na opinie innych uzytkownikow Uniakow z tym klasycznym ukladem zaplonowym, bo ja to zbytnim fachowcem nie jestem... zlosnik.gif

post-16063-14352466858761_thumb.jpg

Napisano

Gaśnie ci zawsze jak sie nagrzeje? Czy niezawsze? U mnie potrafi czasami z nienacka zgasnąć na wolnych obrotach, objaw jest właśnie jakby było coś z zapłonem, zbyt opóźniony, zaczyna klepać silnikiem...

A i dzieje się to jak samochód postoi noc. Bo na przykład pojade na uczelnie, ze 3 razy sobie zgaśnie a wracając, niezależnie od temperatury chodzi igiełka.... co to może być? Też ten moduł? Ile to ustrojstwo kosztuje?

Napisano

> Ile to ustrojstwo kosztuje?

Na tej aukcji, z ktorej foto dalem, to gosciu zyczyl za nowke 80 zeta... palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Gaśnie ci zawsze jak sie nagrzeje? Czy niezawsze?

No wlasnie nie zawsze. Wyglada to mniej wiecej jakby mial wlasna wole wink.gif

>U mnie potrafi

> czasami z nienacka zgasnąć na wolnych obrotach, objaw jest

> właśnie jakby było coś z zapłonem, zbyt opóźniony, zaczyna

> klepać silnikiem...

A u mnie nie ma zadnych znakow, ot gasnei i juz, bez ostrzezenia.

Wyjatek byl wczoraj i zaskoczyl mnie dzwiekami jakie wydawal bo sie tego po nim nie spodziewalam wink.gif

> A i dzieje się to jak samochód postoi noc. Bo na przykład pojade na

> uczelnie, ze 3 razy sobie zgaśnie a wracając, niezależnie od

> temperatury chodzi igiełka.... co to może być?

Mi ostatnio zaczal odstawiac cyrk po 30km.... A czasami do roboty nie dojade i zgasnie pare razy... frown.gif

Napisano

uzupelnij pozadnie profil bo to nie wstyd zebysmy cie poznali

poza tym to w koncu siakas kobitka na spotach sie pojawi 20.GIF

Napisano

> Na tej aukcji, z ktorej foto dalem, to gosciu zyczyl za nowke 80

> zeta...

A ile tak normalnie powinno takie cuś kosztować? Bo mam chyba podobny problem.

Napisano
  • Autor

> A ile tak normalnie powinno takie cuś kosztować? Bo mam chyba podobny

> problem.

Zakladajac ze faktycznie patrze na to co trzeba wink.gif wyglada to orientacyjnie tak:

MODUŁ ELEKTRONICZNY ROZDZIELACZA ZAPŁONU: 0.9-1.3

BERU 184,00

MM 158,50

FIAT 290,50

z tym, ze ceny ze sklepu online smile.gif

Napisano

> Zakladajac ze faktycznie patrze na to co trzeba wyglada to

> orientacyjnie tak:

> MODUŁ ELEKTRONICZNY ROZDZIELACZA ZAPŁONU: 0.9-1.3

> BERU 184,00 boje_sie.gif

> MM 158,50 boje_sie.gif

> FIAT 290,50 boje_sie.gif

> z tym, ze ceny ze sklepu online

Dziewczyno nie kupuj tego ustrojstwa po tych cenach... no.gif Za ten na Allegro za nowke gosc chcial 80 zeta... ok.gif

EDIT

Na stornie Intercars znalazlem zamiennik firmy 4MAX za 65,60 brutto... ok.gif

Napisano

> Pomozcie bo mnie ten bialy potwor wykonczy nerwowo :/

> Skubaniec postanowil gasnac jak sie zagrzeje. W zasadzie nie ma

> zadnego ostrzezenia. Czasami tylko udami sie dostrzec lekkie

> migniecie kontrolek i czasami uda sie wtedy przegazowac zanim

> zgasnie, ale rzadko. Ogolnie wysokie obroty mu troche pomagaja

> ale to nie rozwiazanie. Wczoraj nawet do gasneicia dolaczyl

> radosny dzwiek jakby palil nie na wszystkie cylindry i zmulil

> sie strasznie co tez by pasowalo. Nie wiem tylko czemu samo z

> siebie mu pozniej przeszlo i dzis chodzil jakby nigdy nic, ale

> do czasu. Jak sie odpowiednio podgrzal znowu zaczal gasnac. Na

> szczecie poki co jeszcze odpala po takiej akcji, ale jakos po

> zeszlorocznych przygotdach z buntem co do odpalania po

> zgasnieciu wnajmniej spodziewanym momencie jakos nie chce czekac

> az mi zrobi niespodzianke w polu. Kompletnie nie wiem gdzie go

> kopnac

> Sory za dlugie przynudzanie. Macie jakies pomysly co mu zrobic? Bo mi

> bedzie smutni jak nie bedzie chcial jezdzic

Jaki masz uklad zasilania paliwem ? Gaznik czy wtrysk ? I czy moze masz gaz ? I czy jak zaczyna gasnac i go przegazowywujesz strzela w wydech ?

Co do modulu, to mi jak padl to im byl bardziej nagrzany tym bardziej brakowalo zaplonu przy wysokich obrotach, niskie obroty byly jaknajbardziej ok.

Napisano
  • Autor

> Dziewczyno nie kupuj tego ustrojstwa po tych cenach... Za ten na

> Allegro za nowke gosc chcial 80 zeta...

> EDIT

> Na stornie Intercars znalazlem zamiennik firmy 4MAX za 65,60

> brutto...

No to to jest cena do przyjecia, tamte mnie tez przerazily mocno...

Swoja droga tak sobie mysle, ze moze zaxczne od swieczek i przewodow wn... Na pewno wymiana im nie zaszkodzi wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jaki masz uklad zasilania paliwem ? Gaznik czy wtrysk ? I czy moze

> masz gaz ?

Pb, gaznik

>I czy jak zaczyna gasnac i go przegazowywujesz

> strzela w wydech ?

Nie strzela. Jeszcze mu sie w kazdym razie nie zdarzylo wink.gif

> Co do modulu, to mi jak padl to im byl bardziej nagrzany tym bardziej

> brakowalo zaplonu przy wysokich obrotach, niskie obroty byly

> jaknajbardziej ok.

Hmm no to calkiem nie tak jak u mnie... Na wysokich jest ok, na niskich pupa.gif

Napisano

> Hmm no to calkiem nie tak jak u mnie... Na wysokich jest ok, na

> niskich

Nie jest regułą że uszkodzenie modułu objawia się na wysokich obrotach. U mnie gasł na luzie po nagrzaniu się. Zimny na wolnych obrotach pracował bardzo dobrze. Wymiana modułu pomogła.

Napisano

Cześć. Niedawno miałem podobne objawy. Jak silnik sie zagrzał to sobie gasnoł na wolnych obrotach np. w korku. Po wymianie modułu jest OK. Nowy modół MAGNETI MARELLI (czyli orginał) na giełdzie w gliwicach kosztował 110-120zł. a na jednym stanowisku koleś krzyknoł 65zł!!!(oczywiście MAGNETI MARELLI). Jak go kupiłem to koleś powiedział, że sie pomylił bo powiedział za mało. Ale nic nie kazał dopłacić.

Napisano
  • Autor

> krzyknoł 65zł!!!(oczywiście MAGNETI MARELLI). Jak go kupiłem to

> koleś powiedział, że sie pomylił bo powiedział za mało. Ale nic

> nie kazał dopłacić.

:D

farciarz wink.gif

zobaczymy czy i jak mi sie uda wink.gif

Napisano

> Pb, gaznik

> Nie strzela. Jeszcze mu sie w kazdym razie nie zdarzylo

> Hmm no to calkiem nie tak jak u mnie... Na wysokich jest ok, na

> niskich

Jesli nie strzela, to moze dlawic sie paliwem... albo miec go za malo.

Przedewszystkim sprawdz termostat w ukladzie dolotowym, oraz czy rurka znad kolektora wydechowego jest...

teraz pogoda jest taka ze jest zimno i mamy duza wilgotnosc... a co sie dzieje ?

wlatuje to zimne wilgotne powietrze do gaznika... jesli np hamowalas silnikiem wytwarzalas wieksze podcisnienie pod przepustnica czyli rozprezenie zimnego powietrza -> ochlodzenie go jeszcze bardziej -> wilogoc zamienia sie w lod i moze akurat "przytkac" kanaly wolnych obrotow... jak zgasnie albo przegazujesz... lodu jest natyle malo ze sie rozpusci i jedziesz normalnie dalej... do momentu az znow zatka kanaliki wolnych obrotow - jest to typowy objaw przy takiej pogodzie.

Dalej moze byc tez jakis syf w dyszach i od czasu do czasu je zapcha (kilkukrotnie widzialem syf z odmy... konkretnie odma ze starosci zaczela sie rozpadac i takie kawalki zlasowanej gumy doskonale zapchaja gaznik).

Przedewszystkim polecam sprawdzic termostat + rurke doprowadzajaca gorace powietrze... jest to "bezkosztowe" wink.gif

Rozkrecanie i czyszczenie gaznika to juz troche pracy i lepiej, zeby to zrobil ktos kto sie na tym zna... i to bym zostawil na koniec.

Sam modul... relatywnie kupa kasy jesli to nie bedzie on i ja bym nie inwestowal w moduly nieznanej marki, raczej cos sprawdzonego, narazie sprobuj jakims kontaktem w aerozolu spryskac zlaczki. Swoja droga wypadniecie kilku zaplonow przy gazniku, zaraz powinno powodowac detonacje w wydechu... co byloby raczej slyszalne wink.gif

Napisano

> No to to jest cena do przyjecia, tamte mnie tez przerazily mocno...

> Swoja droga tak sobie mysle, ze moze zaxczne od swieczek i przewodow

> wn... Na pewno wymiana im nie zaszkodzi

Mojemu to samo dolega... i też jest biały wink.gif

Moje świece (NGK) mają 2-3 tys. km, więc to napewno nie to.

Napisano

To pewnie bedzie to grinser006.gif, że też o tym nie pomyślałem, szczególnie przy moim baaaaardzo zimnym dolocie....

Ale chyba raz zdarzyło mu się jakby strzelić w wydech, to co to oznacza, opóxnienie zapłonu z nienacka czy jakiś samozapłon, brak zapłonu czy może coś innego?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.