Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SC 889 wysokie spalanie

Featured Replies

Napisano

Panowie mam problem. Moje totalnie seryjne 889 pali mi 10 L/100 km yikes.gif Jeździ na kapciach 175/50/13, ale na 155 było podobnie.

Wcześniej spalanie wahało się w granicach 7.5

Jakieś pomysły co może być przyczyną i od razu sposób diagnozy?

Z góry dzięki.

Napisano

> Panowie mam problem. Moje totalnie seryjne 889 pali mi 10 L/100 km Jeździ na kapciach 175/50/13,

> ale na 155 było podobnie.

> Wcześniej spalanie wahało się w granicach 7.5

> Jakieś pomysły co może być przyczyną i od razu sposób diagnozy?

> Z góry dzięki.

Może hamulce gdzieś trzymają? Może zbieżność? A może cięzka noga kierowcy? Niskie temperatury, krótkie odcinki, na które wrażliwy jest ten silnik. Termostat?

Napisano

1. Podłączyć tester diagnostyczny i sprawdzić wartości CLT, MAP, TPS, Lambda.

2. Sprawdzić czy przypadkiem filtr powietrza nie jest "zabity".

3. Sprawdzić czy nie ma żadnych nieszczelności na "podciśnieniach".

To tak na początek zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Temperatury i noga kierowcy odpadają bo jeżdżę cały czas tak samo, a zwiększone spalanie zaobserwowałem pod koniec zimy - jak już przeszły największe mrozy. Termostat - po pierwszych mrozach dowiedziałem się, że padł ;-) ale tak jak napisałem wcześniej palił normalnie.

Zbieżność jest ok. Co do hamulców to słychać w środku jakieś tarcie ale jak podniosłem auto to koła kręciły się bez problemu.

Filtr powietrza jest ok.

Nieszczelności w podciśnieniach - będę musiał sprawdzić.

Podłączyć tester diagnostyczny i sprawdzić wartości CLT, MAP, TPS, Lambda. - jak zrobić to bez testera? ;-)

Napisano

> Podłączyć tester diagnostyczny i sprawdzić wartości CLT, MAP, TPS, Lambda. - jak zrobić to bez

> testera? ;-)

Interfejsem pod kompa, albo multimetrem mierzyć, ale to drugie rozwiązanie nie da Ci już takich dokładnych wyników, bo pomiary będziesz musiał przeliczyć na konkretne wartości według charakterystyk czujników.

Najlepiej jest właśnie podpiąć tester i zrobić pomiary wraz z logowaniem waytogo.gif

Napisano

W ASO Ci to zrobią aczkolwiek nie wiem za ile. Sprawdź ciśnienie w oponach! Bo może masz za niskie!

Napisano

> W ASO Ci to zrobią aczkolwiek nie wiem za ile. Sprawdź ciśnienie w oponach! Bo może masz za niskie!

Nie potrzebuję jechać do ASO - pełną diagnostykę mam u siebie zlosnik.gif A ciśnienie w oponach mam 2.8 bara zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> W ASO Ci to zrobią aczkolwiek nie wiem za ile. Sprawdź ciśnienie w oponach! Bo może masz za niskie!

no bez przesady. Nie zawracałbym nikomu głowy gdybym takich rzeczy nie sprawdził. Może jeszcze ktoś mi napisze, że z załadowaną przyczepką jeżdżę i powinienem odczepić.

Napisano

w moim padle, pękł przewód paliwowy przy filtrze i się sączyło, a dodatkowo termostat się zatrzymał na dużym obiegu, robiłem też bak paliwa jakiś czas temu bo puściły zgrzewy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.