Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Pedał sprzęgła i oznaki padania dwumasy Z19DT

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Znajomy zwrócił mi uwagę na moje koło dwumasowe. Kiedy lekko dotkniemy pedał sprzęgła nogą czuć na nim drgania. Muszę się jeszcze wsłuchać w dzwięki przy odpalaniu auta na zimno ale powiem Wam szczerze, że mnie zaskoczył blush.gif

Czy w sprawnej dwumasie drgania pedału sprzęgła po delikatnym wciśnięciu nie występują? Chciałbym Was właśnie zapytać?

Jak dotąd nie było mi dane słyszeć koła ani żadnych metalowych dźwięków przy uruchamianiu silnika. Teraz jak mi wkręcił to pewnie będę słyszał alien.gif

Jak to jest u Was, jakie ew przebiegi?

U mnie 104kkm [potwierdzone].

Napisano

> Witajcie!

> Znajomy zwrócił mi uwagę na moje koło dwumasowe. Kiedy lekko dotkniemy pedał sprzęgła nogą czuć na

> nim drgania.

mialem tak w focusie.

Zaobserwowalem to przy przebiegu ok 100kkm, kolo dwumasowe wymienilem przy ok 170kkm. Bicie sie ani nie zwiekszalo, ani nie zmniejszalo.

Zalozylem nowe kolo i wydawalo mi sie, ze teraz bicia nie mam, ale po jakims 1kkm sprawdzilem ponownie i okazuje sie, ze bicie jednak jest. Moze troche mniejsze niz na poprzednim kole. Wiec, albo trafilo mi sie wadliwe kolo, albo tak juz widocznie musi byc.

Dopoki nie ma innych objawow, to ja bym to olal.

Napisano

U mnie nic na pedale sprzęgła nie czuję. Ale teraz będę bardziej czujny to moze poczuję crazy.gif

Choć z drugiej strony ostatnio jechał moim autkiem mechas z ASO i stwierdził że dwumasa jest OK.

Powiedział że do póki nie słychać podejrzanych metalicznych odgłosów to nie trzeba wymieniać.

Mam 125 kkm.

Napisano

> Witajcie!

> Znajomy zwrócił mi uwagę na moje koło dwumasowe. Kiedy lekko dotkniemy pedał sprzęgła nogą czuć na

> nim drgania. Muszę się jeszcze wsłuchać w dzwięki przy odpalaniu auta na zimno ale powiem Wam

> szczerze, że mnie zaskoczył

jak zaczniesz słyszeć metaliczne odgłosy po uruchomieniu silnika i przy gaszeniu a także podczas jazdy gdy zmieniasz przełożenia to wtedy będziesz miał dwumasę do wymiany.

> Jak to jest u Was, jakie ew przebiegi?

> U mnie 104kkm [potwierdzone].

Dwumasa nie pada od przebiegu a od stylu jazdy. Generalnie jazda po mieście, ostre butowanie skracają życie dwumasy.

Napisano
  • Autor

> jak zaczniesz słyszeć metaliczne odgłosy po uruchomieniu silnika i przy gaszeniu a także podczas

> jazdy gdy zmieniasz przełożenia to wtedy będziesz miał dwumasę do wymiany.

> Dwumasa nie pada od przebiegu a od stylu jazdy. Generalnie jazda po mieście, ostre butowanie

> skracają życie dwumasy.

Dzięki za odpowiedzi chłopaki!

Jeżeli słyszę jakiekolwiek dźwięki przy ruszaniu, to bardziej takie głuche a nie metaliczne. Nie wiem co to oznacza, może nic nie oznacza.

Zdecydowałem, że będę narazie tak jeździł i obserwował. Nic złego się chyba nie stanie, prawda?

Napisano

> Zdecydowałem, że będę narazie tak jeździł i obserwował. Nic złego się chyba nie stanie, prawda?

Spoko . Aż do chwili gdy urwane elementy nie wylecą przez obudowę skrzyni biegów hahaha.gif Zdarzały się takie cuda smile.gif

A na poważnie to skoro nic nie słyszysz to nie ma powodu do niepokoju. Mi powiedziano że padającą dwumasę na pewno usłyszę. Poza tym nie pada od razu i jest mnóstwo czasu na wymianę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.