Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xsara - zakup

Featured Replies

Napisano

Witam 20.GIF

Mam do Was koledzy szybkie pytanie odnosnie zakupu Xsary.

Dane samochodu: Xsara combi, 2000 r., silnik 1.6i + lpg (brc?, podobno sekwencja?), klima, przebieg 110 tys., pochodzenie Wlochy, od sasiada handlarza. Niestety zdjec nie mam. Pierwsze wrazenie ok, silnik ladnie pali, pracuje rowno na pb i lpg, wnetrze czyste, kierownica i pedaly nie wytarte, lakier ok pare wgniecen. Cena brutto 7500zl.

Na jakie niespodzianki, naprawy, wymiany musze sie nastawic, chcialbym nim zrobic ok 100 tys. przez najblizsze 5 lat. Jak sie sprawuje ten silnik, jak znosi lpg, jak spalanie. Jak zawieszenie, inne rzeczy? bow.gif

Napisano
  • Autor

foto silnika klik. Czy to starszy typ silnika od citroena zx?

Napisano

> foto silnika klik. Czy to starszy typ silnika od citroena zx?

Dla mnie ten silnik to 1.4 , mam podobny w swoim partnerze 1,4

Napisano

> foto silnika klik. Czy to starszy typ silnika od citroena zx?

Nie, to TU5JP, 1.6 w ZX to była jednostka XU

Ah, no XSARA, a nie XARA, na forum citroena strasznie za to gonią 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Dla mnie ten silnik to 1.4 , mam podobny w swoim partnerze 1,4

TU3JP (1.4) i TU5JP (1.6) są praktycznie identyczne smile.gif

Napisano

> TU3JP (1.4) i TU5JP (1.6) są praktycznie identyczne

i jeszcze TU1JP 1.1 wygląda identycznie.

Napisano
  • Autor

> Nie, to TU5JP, 1.6 w ZX to była jednostka XU

> Ah, no XSARA, a nie XARA, na forum citroena strasznie za to gonią

poprawilem smile.gif Dzieki za info o silniku. Jakie sa jego bolaczki, jak wspolpracuje z lpg? No i jak spalanie, bo do pracy mam daleko frown.gif

Napisano

> poprawilem Dzieki za info o silniku. Jakie sa jego bolaczki, jak wspolpracuje z lpg? No i jak

> spalanie, bo do pracy mam daleko

Nie wiem czy to samo dotyczy 1.6, w 1.4 lubi sobie paść UPG - gaz tutaj nie ma nic do rzeczy, jak kupowałem swoją xsarę to już miała uszczelkę wymienioną, przy około 110kkm, a gaz założyłem dopiero ja. W tej chwili auto ma ponad 200kkm przebiegu, na gazie ponad 30kkm. Generalnie z instalacją sekwencyjną współpracuje bezproblemowo, więcej zależy od fachowca który instalował i regulował instalację gazową. Spalanie... tu masz moje statystyki Problemów żadnych z silnikiem nie miałem, wbrew opiniom zmieniłem niemal zaraz po zakupie olej z półsyntetyka na syntetyk, oleju silnik nie bierze smile.gif Z typowych bolączek reszty? Tylna belka, miałem już ją robioną, koszt naprawy bez dramatu i jak serwis jest porządny to problem już raczej nie powróci. Zawias przedni miałem robiony kilkukrotnie, ale to po pierwsze wina dróg w moim mieście i baboli poprzedniego serwisu :/

EDIT:

Oczywiście ja mam silnik 1.4, więc w 1.6 oczekuj nieco większego spalania smile.gif

Napisano

Od roku pomykam TU5JP (1.6). Silnik cakiem fajny, podobno to sprawdzona konstrukcja, raczej mało upierdliwa zlosnik.gif co narazie moge potwierdzić waytogo.gif

Jedyną bolączką zaraz po zakupie były falujące wolne obroty (bardzo częsty przypadek). Pomogła wizyta w ASO - czyszczenie przepustnicy i aktualzacja softu - od tej pory problem nie powrócił cool.gif.

Auto jeździ na syntetyku mobil, zero odznak zużycia oleju między wymianami,

Spalanie w wiecznie zakorkowanym mieście Krakowie hehe.gif wynosi w lecie około 7-8,5 litrów (klima jakieś 70% czasu włączona).

W zimie nigdy nie wziął więcej jak 10,5.

W trasie ze średnia prędkością 90-120 bez problemu daję się zejść poniżej 6l.

Móje rekord Kraków-Lublin-Kraków w 2 os. z bagażem to 5,5 litra, bez kapelusza na głowie grinser006.gif

Gazu nie mam więc się jie wypowiem grinser006.gif.

Ogólnie auto udane, świetnie zabezpieczone przed rdzą waytogo.gif.

Jak na francuza to b. trwała zawiecha.

Ja po 73 tkm wymieniałem jedynie tuleje wahacza idea.gif

Problemem w przyszłości będzie tylna skrętna belka, przed kupnem dorze zweryfikować jest stan w odpowdnim warsztacie, u mnie żadnych luzów, stuków... ale pewnie po jakimś czasie trzeba będzie w nią coś zainwestować grinser006.gif

Ogólnie auto na mocna 4.

Dobrze wyposażone, trwałe, częsci oryginalne w rozsądnej cenie, silnik 1.6 całkiem ładnie chodzi w trasie grinser006.gif sztsan to nie jest ale całkiem sprawnie się jeździ,

P.S. W joej skromej opinie największą bolaczka Xsary jest mało precyzjna skrzynia biegów no.gif gdyby nie to to ocena byłaby na 5.

Napisano
  • Autor

> Auto jeździ na syntetyku mobil, zero odznak zużycia oleju między wymianami,

a jaki dokladnie ten mobil? Jakie oleje lejecie? Lotos syntetyczny 5w40 da rade?

Widze, ze spalanie ok ok.gif

Napisano

> a jaki dokladnie ten mobil? Jakie oleje lejecie? Lotos syntetyczny 5w40 da rade?

> Widze, ze spalanie ok

Citroen zaleca 5W-40 lub 10W-40 ok.gif

Po kupnie miałem zalany 10W-40 przez zimą zmieniłem na syntetyk mobila.

Napisano
  • Autor

takiego pdfa szukam: H*****_Citroen_Xsara_Service_And_Repair_Manual_.pdf

moze jakas dobra dusza wspomoze linkiem 20.GIF

wykropkowalem nazwe, zeby nie zarobic bana smile.gif Pyt. juz nieaktualne, jakby ktos chcial to moge wspomoc, wersja angielska.

Napisano

Witam,

A ja dla odmiany mam Xsarę 1.6, ale z 16 zaworami smile.gif. Autem zrobiłem raptem niecałe 20kkm, więc za wiele nie jestem w stanie się wypowiedzieć. Aktualnie ma 135000 przebiegu i wymieniałem cewkę zapłonową (pewnie po części z własnej winy, bo zignorowałem objawy). Z upierdliwych wad moja lubi szybko przepalać żarówki, a tak poza tym to nie mam do czego się przyczepić. Auto komfortowe, z dużym bagażnikiem, żwawe. Na gazie (BRC - sekwencja) na pełnej 35l butli robi mniej więcej 400km. Komputer pokazuje mi średnie w przedziale 8 a 8,3l, a jeżdżę głównie po mieście.

Napisano
  • Autor

> Na gazie (BRC - sekwencja) na pełnej 35l butli robi

> mniej więcej 400km. Komputer pokazuje mi średnie w przedziale 8 a 8,3l, a jeżdżę głównie po

> mieście.

ile dales za instalacje, kiedy zakladales? Jaki typ instalki dokladnie?

Napisano

> ile dales za instalacje, kiedy zakladales? Jaki typ instalki dokladnie?

Intalacja założona w 2007roku przy przebeigu 85755km. Listwa: BRC Rail. reduktor: Genius Sequent 24. Zbiornik 35l w miejscu koła zapasowego.

Instalacja montowana prze poprzedniego właściciela. Ceny nie pamiętam, ale wszystko do sprawdzenia w razie czego tylko trzeba popytać.

Napisano
  • Autor

Dziekuje kolegom za pomoc piwo.gif Autko kupione.

Kolejne pyt. dotyczy alufelg, ktore tez przy okazji kupilem klik, foto klik

14 cali 5,5 J ..ET 24. rozstaw 4x108

z tego co zdolalem sie zorientowac, oryginalne felgi stalowe do xsary 1 tez sa 5,5 et24.

Czyli nie trzeba do nich dystansow? Sruby od stalowych felg beda pasowac? Zdaje sie sa to sruby M12X1,25. Co polecicie ze srub antykradziezowych?O ile to ma sens, przy tej wartosci.

Napisano

Winszuję zakupu cool.gif. Szerokości...

Może pochwalisz się jakąś fotką?

Napisano

> Dziekuje kolegom za pomoc Autko kupione.

> Kolejne pyt. dotyczy alufelg, ktore tez przy okazji kupilem klik, foto klik

> 14 cali 5,5 J ..ET 24. rozstaw 4x108

> z tego co zdolalem sie zorientowac, oryginalne felgi stalowe do xsary 1 tez sa 5,5 et24.

> Czyli nie trzeba do nich dystansow? Sruby od stalowych felg beda pasowac? Zdaje sie sa to sruby

> M12X1,25. Co polecicie ze srub antykradziezowych?O ile to ma sens, przy tej wartosci.

Dystanse nie będą potrzebne. Za to śruby do alu i owszem, są zupełnie inne niż te do stalówek. Przynajmniej u mnie, a również mam oryginalne alufelgi citroena.

Napisano
  • Autor

> śruby do alu i owszem, są zupełnie inne niż te do stalówek.

> Przynajmniej u mnie, a również mam oryginalne alufelgi citroena.

czy do alu masz takie z podkładką, 3cie sruby za 9,50: klik, klik2?

klik3

gronek: dzieki 20.GIF, fotki postaram sie wkrotce zapodac smile.gif

Napisano

> czy do alu masz takie z podkładką, 3cie sruby za 9,50

Dokładnie tak.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.