Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polecenie wymiany oleju

Featured Replies

Napisano

Witam

Od roku użytkuję z powodzeniem Cromę 1,9 120 km 8V.Rok temu przy przebiegu 124 tyś km wymieniłem olej w silniku ,dwa dni temu zaczęła mrugać kontrolka oleju i pojawił się komunikat "CHANGE ENGINE OIL". Dziś byłem na wymianie oleju i po tej czynności komunikat nie zniknął.Jaka może być przyczyna?Czy w takim przypadku należy podłączyć do komputera i wykasować komunikat.Za wszystkie podpowiedzi będę wdzięczny.

Napisano

jeżeli byłeś w ASO to powinni skasować inspekcję

jeżeli w innym zakładzie to raczej Ci nie skasowali

• 10 miesięcy później...
Napisano

Pozwole sobie odświeżyć temat.

Dopiero zaczynam zabawę z cromą i mam kilka pytań.

-Czy można skasować inspekcje olejową przez FiatEcuScan w wersji darmowej (bodajże wersja 3.4.2) a jeżeli tak to w której zakładce?

-jaki olej polecacie do wersji z DPF. W zasadzie mam cztery typy:

MOTUL 8100 X-CLEAN + 5W30

MOTUL 8100 X-CLEAN 5W40

LIQUI MOLY TOP TEC 4100 5W40 (ma dobre opinie ale podobno to nie jest olej syntetyczny)

Shell Helix Ultra Extra 5W-30

Oczywiście wymiana co 12-15tyśkm i niestety w większości jazda miejska wiec DPF raczej da znac o sobie (ale już sobie powoli odkładam kasę na wyjazd do Gliwic wink.gif).

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Napisano

> -Czy można skasować inspekcje olejową przez FiatEcuScan w wersji darmowej (bodajże wersja 3.4.2) a

Nie.

> -jaki olej polecacie do wersji z DPF. W zasadzie mam cztery typy:

> MOTUL 8100 X-CLEAN + 5W30

> MOTUL 8100 X-CLEAN 5W40

> LIQUI MOLY TOP TEC 4100 5W40 (ma dobre opinie ale podobno to nie jest olej syntetyczny)

> Shell Helix Ultra Extra 5W-30

> Oczywiście wymiana co 12-15tyśkm i niestety w większości jazda miejska wiec DPF raczej da znac o

> sobie (ale już sobie powoli odkładam kasę na wyjazd do Gliwic ).

Mobil/Lotos 5W30.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> -Czy można skasować inspekcje olejową przez FiatEcuScan w wersji darmowej (bodajże wersja 3.4.2) a

> jeżeli tak to w której zakładce?

chyba już nie passed_out.gif

> LIQUI MOLY TOP TEC 4100 5W40 (ma dobre opinie ale podobno to nie jest olej syntetyczny)

> Oczywiście wymiana co 12-15tyśkm i niestety w większości

nie mam DPF i też zmiana co 15kkm.

Obecnie jeżdże na LIQUI MOLY DIESEL SYNTHOIL 5W40 - trochę mi go ubywa...

Za kilka kkm mam zmianę i na 100% będzie płukanie i zmiana oleju na inną firmę - jeszcze się nie zdecydowałem hmm.gifhmm.gifhmm.gif

grinser006.gif

Napisano

> Pozwole sobie odświeżyć temat.

> Dopiero zaczynam zabawę z cromą i mam kilka pytań.

> jeżeli tak to w której zakładce?

> Oczywiście wymiana co 12-15tyśkm i niestety w większości jazda miejska wiec DPF raczej da znac o

> sobie (ale już sobie powoli odkładam kasę na wyjazd do Gliwic ).

> Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Wszystkie oleje, które wymieniłeś to pseudo syntetyki, czyli oleje HC. Warto do auta wlać prawdziwy olej syntetyczny na bazach z grupy IV i/lub V. Poniżej kilka przykładów:

Amsoil AFL 5w40

Fuchs Titan GT1 5w40 XTL

Fuchs Titan GT1 PRO C3 XTL

Millers XF Longlife C3 5w30

Millers Trident Longlife 5w30

Statoil Lazerway C3 5w40

Statoil Lazerway LL 5w-30

Wyboru lepkości dokonaj na podstawie trybu jazdy - krótkie odcinki i jazda miejska / zima = 5w30 - wymiana max 15 tysiecy / rok, trasy i autostrady / lato = 5w40 wymiana max 20 tysięcy / rok. Masz auto z DPF - obserwuj, czy nie przybywa oleju!

Pozdrawiam

PS. Miganie kontrolki to nie wynik braku skasowania inspekcji olejowej! Musisz skasować poziom degradacji oleju - dotyczy to aut z DPF i jest niezalezne od skasowania serwisu.

Napisano

ABM dzięki za uświadomienie. Byłem przekonany że ten motul jest 100% syntetyczny. Też słyszałem same dobre opinie o amsoil jednak jest stosunkowo trudno dostępny (jedynie litrówki p 55zł). Chyba postawię na Millers XF 5/30. Koszt jedynie kilkanaście zł więcej od LIQUI MOLY na którego byłem już zdecydowany - ale to praktycznie bez znaczenia bo mućce nie ma co żałować (mam tylko nadzieje że się odwdzięczy wink.gif)

Acha jeszcze jedno czy nazwa firmy filtra oleju ma jakieś znaczenie czy brać jaki bądź żeby tylko pasował?

Napisano

> Acha jeszcze jedno czy nazwa firmy filtra oleju ma jakieś znaczenie czy brać jaki bądź żeby tylko

> pasował?

Ja odradzam kupno filtra oleju firmy filtron sick.gif

Napisano

> ABM dzięki za uświadomienie. Byłem przekonany że ten motul jest 100% syntetyczny. Też słyszałem

> same dobre opinie o amsoil jednak jest stosunkowo trudno dostępny (jedynie litrówki p 55zł).

> Chyba postawię na Millers XF 5/30. Koszt jedynie kilkanaście zł więcej od LIQUI MOLY na

> którego byłem już zdecydowany - ale to praktycznie bez znaczenia bo mućce nie ma co żałować

> (mam tylko nadzieje że się odwdzięczy )

> Acha jeszcze jedno czy nazwa firmy filtra oleju ma jakieś znaczenie czy brać jaki bądź żeby tylko

> pasował?

Motul od jakiegoś czasu robi sobie jaja z użytkowników - cała seria 8xxx to HC. LM z serii TopTec to HC - w ich przypadku jest to wyraźnie napisane. Amsa można dostać za 200 PLN/5L.

Pozdrawiam

Napisano

> Amsa można dostać za 200 PLN/5L.

Możesz podpowiedzieć gdzie? Ja znajduję same 1 litrowe.

Napisano

> Możesz podpowiedzieć gdzie? Ja znajduję same 1 litrowe.

Zapytaj na www.zmienolej. pl

Napisano

4,73 litra (5 quart) - 262,33zł.

Napisano

> 4,73 litra (5 quart) - 262,33zł.

Amsoil.net.pl - mieli olej z beczki. Można było zamówić 1 opakowanie 1Q w celach porównawczych i resztę w baniaku. Nikt się nigdy nie skarżył na ten olej.

Pozdrawiam

Napisano

ja właśnie taki wybrałem. Parametry ma odpowiednie do cromy i ogólnie jest chwalony ale zobaczymy jak będzie sprawował się w silniku.

A słyszał ktoś o oleju DBV synt. 5/30? Z takim olejem kupiłem auto z niemiec i musze powiedziec ze silnik chodzi bardzo ładnie. Zawory zaklepią może ze 3 s po odpaleniu rano a przebieg z ostatnich pięciu wypalań DPF-a to ... uwaga... 1381km. Teraz mam od ostatniego wypalenia 419,2km i zatkanie na poziome 45,94% i praktycznie cały czas miasto. Ciekawe tylko jaki w tym jest udział oleju?

Napisano

> ja właśnie taki wybrałem. Parametry ma odpowiednie do cromy i ogólnie jest chwalony ale zobaczymy

> jak będzie sprawował się w silniku.

> A słyszał ktoś o oleju DBV synt. 5/30? Z takim olejem kupiłem auto z niemiec i musze powiedziec ze

> silnik chodzi bardzo ładnie. Zawory zaklepią może ze 3 s po odpaleniu rano a przebieg z

> ostatnich pięciu wypalań DPF-a to ... uwaga... 1381km. Teraz mam od ostatniego wypalenia

> 419,2km i zatkanie na poziome 45,94% i praktycznie cały czas miasto. Ciekawe tylko jaki w tym

> jest udział oleju?

Tak dobre wyniki mogą być niepokojące - sprawdzałeś czy przy bucie w podłodze trochę nie dymi? U mnie wypala się co 1250 przy jeździe mieszanej, w mieście po ostatnich mrozach co około 1000, jednak trochę wspomogłem DPF.

Pozdrawiam

Napisano

Wynik zrobił Niemiec - bóg jeden wie jak i gdzie on jeździł niewiem.gif-

> Tak dobre wyniki mogą być niepokojące - sprawdzałeś czy przy bucie w podłodze trochę nie dymi?

Czemu mogą być niepokojące - pytam serio bez złośliwości.

Przy Bucie w podłodze nie dymi, rano przy odpalaniu tez nie dymi a jak wypala DPF-a to nie wiem - bo się nawet nie zorientowałem kiedy to nastąpiło.

> jednak trochę wspomogłem DPF.

Można wiedzieć jak?

Napisano

> Wynik zrobił Niemiec - bóg jeden wie jak i gdzie on jeździł -

> Czemu mogą być niepokojące - pytam serio bez złośliwości.

> Przy Bucie w podłodze nie dymi, rano przy odpalaniu tez nie dymi a jak wypala DPF-a to nie wiem -

> bo się nawet nie zorientowałem kiedy to nastąpiło.

> Można wiedzieć jak?

Jeśli auto jest bezpośrednio z Niemiec, to raczej z DPF jest wszystko OK. Zobacz jak dalej będzie wyglądać średnia. Wygląda na to, że auto latało po autostradach z dużymi prędkościami - w takich warunkach następuje częściowa samoczynna regeneracja filtra. Gdyby auto było z Polski, to stawiałbym na przewiercony wkład.

Pozdrawiam

Napisano

> Ja odradzam kupno filtra oleju firmy filtron

To ja proszę o rozwinięcie wypowiedzi.

Napisano

> pasował?

Kup coś, pod czym podpisuje się renomowany producent, unikaj jak ognia tanich filtrów firmowanych przez polskie hurtownie. Może być: Bosch, Filtron, Knecht, Mann, Sędziszów, Ufi. Gdyby Ams robił filtry do naszych aut to bym tylko to polecał, zarówno powietrza i oleju. Produkują filtry syntetyczne, które filtrują znacznie dokładniej i maja zdecydowanie mniejsze opory przepływu. Poniżej link do rozwiązania bliskiego ideału, niestety dość drogiego i stosowanego w znacznie droższych pojazdach

użytkowych.

To znalazłem przed chwilą - jestem mocno skonfundowany yikes.gif.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.