Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stłuczka?

Featured Replies

Napisano

Wiec tak miałem stłuczke, nie moja wina. Sierzanty zabrali dowód ale auto(seat) samo dojechalo do warszatu. Pytania takie:

-czy odstawiajac do seata zrobią to bezgotówkowo i jakie dokumenty potrzebuje

-jak załatwic auto zastepcze

-czy w poniedzialek bede mial dowod do odbioru

-czy mam zglosic szkode

Napisano

> Wiec tak miałem stłuczke, nie moja wina. Sierzanty zabrali dowód ale auto(seat) samo dojechalo do

> warszatu. Pytania takie:

> -czy odstawiajac do seata zrobią to bezgotówkowo i jakie dokumenty potrzebuje

> -jak załatwic auto zastepcze

> -czy w poniedzialek bede mial dowod do odbioru

> -czy mam zglosic szkode

Najpierw zgłoś szkodę, wszystko ci wytłumaczą.

I pamiętaj - jak likwidujesz szkodę z OC, to nie jesteś klientem, tylko intruzem w TU.

Napisano
  • Autor

Ja mam w Allianzie, sprawca w PZU do kogo dzwonic?

Napisano

> Ja mam w Allianzie, sprawca w PZU do kogo dzwonic?

PZU

Napisano
  • Autor

ok zgloszone itd tylko teraz jaka jest szansa ze dostane wypożyczone auto z OC sprawcy?

Napisano

> ok zgloszone itd tylko teraz jaka jest szansa ze dostane wypożyczone auto z OC sprawcy?

szanse są, ale musisz udowodnić że auto Ci jest potrzebne. Firma? Daleki dojazd do pracy gdzie auto jest niezbędne? Firma ubezpieczeniowa z OC sprawcy rozlicza to tak że idziesz do wypożyczalni bierzesz auto na czas naprawy, płacisz z góry za wynajem dostajesz fakture imienną lub na firme. Z taką fakturą udajesz się do firmy ubezpieczeniowej sprawcy przedstawiasz ową fakturę. Oni to rozpatrują i w zależności od ich widzimisie albo uznają i zwracają zainwestowane pieniądze, albo się wypinają a Ty bujasz się z tym dalej. Ważne żebyś auto, które wypożyczysz nie było lepszej klasy niż to Twoje uszkodzone. Największy problem jest taki że musisz sam założyć pieniądze za wynajem nie wiedząc czy Ci zwrócą. Więc wcześniej telefon do ubezpieczyciela sprawcy i dowiedz się co i jak. Jakby co służe pomocą bo siedze w branży aktualnie i dużo klientów wypożycza u nas auta właśnie w takich sprawach.

Napisano
  • Autor

sprawca ma OC w PZU a auto jest mi potrzebne bo do pracy mam ok 20km

Napisano

> sprawca ma OC w PZU a auto jest mi potrzebne bo do pracy mam ok 20km

sezon na stłuczki... podpinam się, że bo mojej żonie dzisiaj pani na parkingu wjechała. Auto trzeba oddać do malowania. Jest ono środkiem trwałym w działalności, ale działalność jednoosobowa, więc w DR stoi na osobę prywatną. Jest niezbędne do pracy, bo praca związana jest z dojazdami do klientów. Wypożyczać na czas naprawy?

Napisano

> sezon na stłuczki... podpinam się, że bo mojej żonie dzisiaj pani na parkingu wjechała. Auto trzeba

> oddać do malowania. Jest ono środkiem trwałym w działalności, ale działalność jednoosobowa,

> więc w DR stoi na osobę prywatną. Jest niezbędne do pracy, bo praca związana jest z dojazdami

> do klientów. Wypożyczać na czas naprawy?

tak jak pisałem wyżej. Telefon do ubezpieczyciela sprawcy i przedstawienie sytuacji.

Napisano

> sprawca ma OC w PZU a auto jest mi potrzebne bo do pracy mam ok 20km

z PZU jest najgorzej. A nie masz Assistance żeby ze swojego pociągnąć auto zastępcze? Dzwońcie do ubezpieczycieli sprawców i ciśnijcie ich. Macie do tego prawo, jakby nie chcieli to nie odpuszczać. To są informacje ze strony mojej firmy:

Jeżeli Państwa samochód został uszkodzony w wyniku wypadku drogowego z winy innego kierowcy macie Państwo prawo wynająć samochód na czas naprawy na koszt towarzystwa ubezpieczeniowego sprawcy.

W tym celu powinniście Państwo udać się do firmy ubezpieczeniowej sprawcy, przedstawić na piśmie oświadczenie, że uszkodzony samochód był niezbędny do wykonywania pracy lub działalności gospodarczej. Pismo takie powinno zostać potwierdzone przez towarzystwo ubezpieczeniowe pieczątką typu przyjęto dnia ..... Do w/w pisma należy dołączyć ksero dokumentów dotyczących działalności gospodarczej (wpis, regon, NIP).

Pamiętajcie Państwo, że wynajęty samochód nie może być wyższej klasy od uszkodzonego. Zgodnie z przepisami prawa (Kodeks cywilny art. 361, 363 i 415 Rozporządzenie Ministra Finansów z dn. 24.03.2000 r. DU nr 26 poz. 310 w sprawie OC) ubezpieczyciel w zakresie OC zobowiązany jest zaspokoić roszczenia poszkodowanego w takim stopniu, aby nie odczuwał żadnych strat związanych z zaistnieniem szkody.

Pokrycie kosztów naprawy uszkodzonego samochodu oraz wypożyczenia samochodu zastępczego to jedynie podstawowe roszczenia, które można zgłosić. Płatności Kartą Kredytową pozwoli Państwu na korzystanie z samochodu zastępczego bez konieczności blokowania własnych środków finansowych.

Napisano

Ograniczę się do pojazdu zastępczego ... hasłowo, bo temat wałkowany więc jedynie kierunkuję:

• Rzecznik Ubezpieczonych link => kliku kliku
  • hasło do googla => rekomendacje KNF 2009
  • wspólny komunikat KNF i PIU 2010 link => kliku kliku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.