Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Terminy wymian w 1,6 8V

Featured Replies

Napisano

Przeglądam książkę serwisowa od poprzedniego właściciela i zastanawia mnie kilka rzeczy:

----nadmienię ze aktualny przebieg to 118 800 km prawdziwy salonowy ----------

1. co ile wymieniać olej i filtr Książka podaje co 30 000 km w książce mam wymiany robione co 15 000 - akurat mi wypada wymiana.

Zakładam LPG zostać na syntetyku czy przejsc na pólsyntetyk.

2. mam wpisane dwa typy olejów 5W50 i 5W30 jako ostatni - lać dalej taki sam ?

3. Pasek rozrządu OPEL podaje co 90 000 i przy tylu była zrobiona pierwsza wymiana ( teraz pasek ma 28 000 km) czy bawić sie w wymianę co 50 000 km?

4. robię termostat przy czym murze ruszyć pasek wymienić pasek czy zostawić? Do 50 czy do 90 kkm

Napisano

> Przeglądam książkę serwisowa od poprzedniego właściciela i zastanawia mnie kilka rzeczy:

> ----nadmienię ze aktualny przebieg to 118 800 km prawdziwy salonowy ----------

> 1. co ile wymieniać olej i filtr Książka podaje co 30 000 km w książce mam wymiany robione co 15

> 000 - akurat mi wypada wymiana.

Ja zmieniałem w tym silniku co 15kkm. ok.gif

> Zakładam LPG zostać na syntetyku czy przejsc na pólsyntetyk.

Syntetyk.

> 2. mam wpisane dwa typy olejów 5W50 i 5W30 jako ostatni - lać dalej taki sam ?

IMO do tego silnika z LPG lej 5W50 ok.gif

> 3. Pasek rozrządu OPEL podaje co 90 000 i przy tylu była zrobiona pierwsza wymiana ( teraz pasek ma

> 28 000 km) czy bawić sie w wymianę co 50 000 km?

To jest 8V, więc IMO nie ma takiej potrzeby.

> 4. robię termostat przy czym murze ruszyć pasek wymienić pasek czy zostawić? Do 50 czy do 90 kkm

Zmień pasek, to niewiele kosztuje.

W swoim po 15kkm od wymiany musiałem ponownie zmienić trefna pompę. Zmieniłem i pasek.

Napisano
  • Autor

> Ja zmieniałem w tym silniku co 15kkm.

> Syntetyk.

> IMO do tego silnika z LPG lej 5W50

> To jest 8V, więc IMO nie ma takiej potrzeby.

nie ma potrzeby ?????? odnośnie której cześci zdania

> Zmień pasek, to niewiele kosztuje.

> W swoim po 15kkm od wymiany musiałem ponownie zmienić trefna pompę. Zmieniłem i pasek.

reszte gratów znaczy sie rolki można po przebiegu?

Napisano

> nie ma potrzeby ?????? odnośnie której cześci zdania

żeby zmieniać częściej rorząd w tym silniku

choć ten niefabryczny warto skontrolować

> reszte gratów znaczy sie rolki można po przebiegu?

tak jak pisałem, jeśli zmieniasz teraz sam termostat, a kompletny rozrząd był zmieniany 28kkm temu, to zmień teraz sam pasek, a reszte zostaw, chyba że mechanik będzie miał wątpliwości

potem zmiana całości wg przebiegu

Napisano
  • Autor

> żeby zmieniać częściej rorząd w tym silniku

> choć ten niefabryczny warto skontrolować

> tak jak pisałem, jeśli zmieniasz teraz sam termostat, a kompletny rozrząd był zmieniany 28kkm temu,

> to zmień teraz sam pasek, a reszte zostaw, chyba że mechanik będzie miał wątpliwości

> potem zmiana całości wg przebiegu

No to zobaczymy co jutro w warsztacie powiedzą - jak nic specjalnego to reszta gratów do wymiany zgodnie z harmonogramem opla.

Napisano

> 1. co ile wymieniać olej i filtr Książka podaje co 30 000 km w książce mam wymiany robione co 15

> 000 - akurat mi wypada wymiana.

> Zakładam LPG zostać na syntetyku czy przejsc na pólsyntetyk.

IMHO lpg nie ma nic do oleju. jak njdłużej zostań przy syntetyku.

> 3. Pasek rozrządu OPEL podaje co 90 000 i przy tylu była zrobiona pierwsza wymiana ( teraz pasek ma 28 000 km) czy bawić sie w wymianę co 50 000 km?

A wiesz jaki pasek był założony?? Bo jak OPEL to przy 50kkm tylko kontrola, chociaż równie dobrze może byc przy 51kkm wink.gif

Najlepiej spójrz jakie przebiegi graniczne podają producenci zamienników i na kilka tysięcy przed tym przebiegiem dokonaj kontroli.

> 4. robię termostat przy czym murze ruszyć pasek wymienić pasek czy zostawić? Do 50 czy do 90 kkm

Zdejmujesz pasek to go zmieniasz. Reszta gratów zostaje do przebiegu lub awarii.

Napisano
  • Autor

W ksiązeczce pisza ze gwaratuja ze w ciągu 12 lat nie nastapi perforacja korozyjna nadwozia. Wiem ze fura była robiona w ASO opla z OC sprawcy - coś z przodem onoc nadkole przeryswane dos głeboko i bła wymiana.

Ale na progach w dwóch miejscach widzę malutki ogniska korozji mozna to dac do zrobienia na gwaranci w ASO?

Czy oczywiście panowie będą sie migali jak tylko będą mogli?

Napisano

> Ale na progach w dwóch miejscach widzę malutki ogniska korozji mozna to dac do zrobienia na

> gwaranci w ASO?

> Czy oczywiście panowie będą sie migali jak tylko będą mogli?

Pod warunkiem, że co roku był robiony przegląd karoserii w ASO.

Napisano

> Wiem ze fura była robiona w ASO opla z OC sprawcy - coś z przodem onoc nadkole przeryswane dos

> głeboko i bła wymiana.

> Ale na progach w dwóch miejscach widzę malutki ogniska korozji mozna to dac do zrobienia na

> gwaranci w ASO?

Progi to nie nadkole, a nawet jeśli to znaczyłoby, że niewłaściwie podeszli do naprawy. Jak dla mnie, jak jest gwarancja to jak najbardziej do ASO. W końcu po coś to jest. Ciekawe co powiedzą.

> Czy oczywiście panowie będą sie migali jak tylko będą mogli?

A nie patrzyłeś przypadkiem czy nie dwóch okresów gwarancyjnych?? Jeden podstawowy i drugi rozszerzony, pod warunkiem 'okresowego przeglądu stanu karoserii' w ASO ?? Zdaje się że przy AF coś takiego było.

Napisano
  • Autor

> Pod warunkiem, że co roku był robiony przegląd karoserii w ASO.

Pierwszy był potem pustka brak wpisów. oslabiony.gif czyli doopa

Napisano

> Pierwszy był potem pustka brak wpisów. czyli doopa

Zawsze jeszcze możesz dopytać, jak nie masz daleko, czy chociaż telefonicznie. Z drugiej strony to rozumiem takie ograniczenie, bo łatwo na przykład obetrzeć próg na krawężniku a potem po trzech latach pomstować na producenta, że rdzewieje.

Znalazłem jeszcze coś odnośnie rozrządu - cytat z contitecha

Quote:

Należy je wykonywać w z częstotliwość podaną przez producenta. W przypadku silników, dla których producenci podają tylko częstotliwość sprawdzania stanu pasków, firma ContiTech zaleca wymiany paska rozrządu po 120.000 km lub 5 latach.

Tak więc można zakładać, że ich aftermarket jest robiony tak, żeby wytrzymał tyle ile zaleca producent samochodu.

Jednak jako świeży nabywca najlepiej będzie jak zrobisz porządny przegląd tego rozrządu - jakie elementy jakiego producenta i jaki jest ich stan obecny. Właściwie to sporo też może zależeć od stylu jazdy poprzedniego właściciela.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.