Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prezent dla tych co chcieliby stroić i nie tylko

Featured Replies

Napisano

Tak przed zlotem zeby.GIFzeby.GIF

Po krótkiej naradzie z Hubą jakiś czas temu stwierdziliśmy, że nie zaszkodzi pokazać Wam trochę, jak się ostatnio stroi nasze fury. Oczywiście wszystkiego nie zdradzę palacz.gif i ograniczę się tylko do sterownika 16F i jednego konkretnego wsadu.

Na początek jest potrzebny Tuner Pro w wersji RT, do pobrania z:

http://www.tunerpro.net/downloadApp.htm

Zasadniczo nie jest darmowy, ale rejestracja nie jest obowiązkowa i przy jej braku trzeba się tylko w 10s cierpliwości uzbroić przy starcie programu.

Jak to ogólnie działa? Po pierwsze ładujemy do niego definicję (plik .xdf) do danego wsadu (menu XDF). Potem ładujemy sam wsad (menu File). I zasadniczo możemy sobie już tjunować nasz wsad i zapisywać zmiany. W załączonym zipie takaż definicja do CCS 1.1 z co ciekawszymi mapami i odpowiedni wsad (do znalezienia również w innym miejscu na forum). Zaznaczam tutaj, że definicja nie musi być poprawna (zawsze mogłem się gdzieś walnąć) i nie biorę żadnej odpowiedzialności za skutki tjunowania.

Ale to nie koniec. Najprzyjemniejszymi cechami Tunera Pro jest właśnie to RT (Real Time). Po pierwsze, jeżeli dysponuje się emulatorem EPROM-ów, to można na żywca mapować (tryb emulacji, ikonka kostki w toolbarze) program w czasie pracy ECU. Druga sprawa, to, że można się podłączyć w tym samym czasie do diagnozy i dzięki temu (a) mieć z poziomu tunera pełną diagnozę (aczkolwiek nie tak wypasioną jak zrobił kolega tzok), (b) używać danych z diagnozy do śledzenia komórek w tabelach i robienia histogramów. Np. można zrobić histogram lambdy (jak na jednym ze screenshotów) względem RPM i MAP i zobaczyć gdzie jest niedolane.

Krótka instrukcja używania modułu diagnostycznego, bo to niestety nie jest takie oczywiste. Należy w menu Data Acquisition załadować plik .adx (Load definition...). W menu View włączyć sobie Toolbars/Data Acquisition Send Command. Teraz podłączyć się kablem do ECU (definicja jest z defualta przystosowana do kabla VAG-KKL z przejściówką), wybrać z pulldowna "Initialize", nacisnąć Send i przekręcić kluczyk w stacyjce, interfejs powinien się zainicjalizować. No i można zacząć zabawę, menu Acquisition/Show Dash, rozciągnąć okno sporo (patrz screen), i na toolbarze nacisnąc guzik Acquire data (dwie niebieskie strzałki). Wskazówki na gaugach powinny się poruszyć. Można też nagrywać logi i je potem odtwarzać, tak zrobiłem screenshoty (ale nie wszysktkie parametry miałem w logu). Oprócz dasha można sobie podejrzeć inne parametry ECU (Item Lists).

Resztę pozostawiam Wam na długie wieczory / dnie / weekendy jeżeli komuś sie wogóle będzie chciało do tego zajrzeć. Polecam też forum i stronę Tunera na http://www.tunerpro.net. Na proste pytania odpowiem, na skomplikowane nie wiem czy mi się będzie chciało.

Na koniec zaznaczam ponownie, że posklejałem to wszystko trochę na prędko i tych definicji do 1.1 SPI do niczego nie używałem, więc mogą być w nich błędy. Bardziej przetestowane definicje mamy do 1.2 8V i 16V, ale nie pokażemy 270751858-jezyk.gif

Poniżej parę screenów na zachętę (i kolejne trzy posty do załączników frown.gif):

284893908-screen1.png

284893910-screen2.png

284893934-screen3-1.png

284893907-ccs11tuner.zip

Napisano

Nooo... Wreszcie jakiś rąbek tajemnicy wink.gif Daje radę 20.GIF

Ps. Przetestowałem i zamieszczone wskazówki naprawdę ułatwiają pracę...

Napisano

> Nooo... Wreszcie jakiś rąbek tajemnicy Daje radę

zolta.gif Każdy kolejny taki post będzie biletem na wyspy, a wątek wyleci na towarzyski albo w hasiok, a sądzę że tego byśmy nie chcieli.

Nie masz nic do powiedzenia, nie pisz nic! W wątku proszę tylko i wyłącznie o merytoryczne pytania i dyskusję. old.gif

Napisano
  • Autor

> Ps. Przetestowałem i zamieszczone wskazówki naprawdę ułatwiają pracę...

Udało Ci się moduł diagnostyczny odpalić znaczy się? Bo czasem są problemy z inicjalizacją interfejsu i nie do końca wiem czemu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.