Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Może akumulator?

Featured Replies

Napisano

Dosłownie przed chwilą chciałem jechać na zakupy i Unolocik nie chciał zapalić. Pytanie moje brzmi czy może być to słaby akku? Rozrusznik nie kręci, Wycieraczki chodzą słabo. Naładować go i potem diagnozować? ile wystarczy ładowania żeby tylko odpalić?

Napisano

przy próbie odpalenia gaśnie wszystko na desce ? sprawdź miernikiem napięcie ok.gif

Napisano
  • Autor

> przy próbie odpalenia gaśnie wszystko na desce ? sprawdź miernikiem napięcie

noo nic właśnienie nie gaśnie. Wszystko się świeci ja powinno przed odpalniem. Nie mam miernika niestety frown.gif

Napisano

Było słychać chociaż jak rozrusznik próbował zakręcić czy trup?

Napisano
  • Autor

> Było słychać chociaż jak rozrusznik próbował zakręcić czy trup?

Właśnie nic smile.gif nawet kręcenia. Jakieś pół roku temu też miałem taki przypadek. Teraz boję się że to coś więcej frown.gif ale wczoraj było wszystko git majonez xD

Napisano

Jak przekręcasz stacyjkę, to powinno być słychać przynajmniej bendix jak odskakuje, wtedy, jak nie kręci, to pewnie słaby aku, ale jak nie słychać bendixa to może się rozrusznik zaciął i trzebaby rozebrać i wyczyścić...

Napisano
  • Autor

> Jak przekręcasz stacyjkę, to powinno być słychać przynajmniej bendix jak odskakuje, wtedy, jak nie

> kręci, to pewnie słaby aku, ale jak nie słychać bendixa to może się rozrusznik zaciął i

> trzebaby rozebrać i wyczyścić...

Mój kolega kiedyś tam w Tico miał co podobnego to pamiętam. Chyba w martwym punkcie się zaciął i na popych z 2 biegu ruszylimy i zadziałało. Może tak próbować? ale może akku tak slaby był bo jak pisałem wcześniej to nawet wycieraczka na najszybszym biegu chodziła jak na tym pierwszym normalnie. A gdzie dokładnie jest rozrusznik w uno 1.4 i.e.S ??

Napisano

wycieraczki na sucho i bez ładowania chodzić będa słabo

jak nic nie przygasa na desce, to akku dobry

mnie kiedyś zdarzyło się dokładnie to samo, wina... przyśniedziały kabelek przy rozruszniku

Napisano
  • Autor

> wycieraczki na sucho i bez ładowania chodzić będa słabo

> jak nic nie przygasa na desce, to akku dobry

> mnie kiedyś zdarzyło się dokładnie to samo, wina... przyśniedziały kabelek przy rozruszniku

Ale wczoraj chodziło frown.gif

Napisano

> Ale wczoraj chodziło

przeca piszę, że miałem tak samo... zapaliłem, jeździłem 15 minut, zgasiłem i już nie ruszył... wykręcenie kabelka, przeczyszczenie i zadziałał

Napisano

> a gdzie ta kabelek jest?

taki gruby czerwony między akku a rozrusznikiem, przy okazji sprawdź wszystkie połączenia masowe

Napisano
  • Autor

> taki gruby czerwony między akku a rozrusznikiem, przy okazji sprawdź wszystkie połączenia masowe

możesz mi to na jakimś zdjęciu pokzać?? bo nie czaje frown.gif

Napisano

bezpośrednio z akku leci, rozrusznik ma stały plus z tego co pamiętam

Napisano
  • Autor

> bezpośrednio z akku leci, rozrusznik ma stały plus z tego co pamiętam

To wszytskie przewody jakie tam są powyjmować i poczyścić?

Napisano

> To wszytskie przewody jakie tam są powyjmować i poczyścić?

same styki przy rozruszniku, a to aż dwa/trzy kable... nie wiem dokładnie jak to w 1.4 jest, w fajerce rozrusznik był z tłu silnika... dostęp od dołu...

Napisano

miałem to samo wczoraj, kabelek od rozrusznika poruszyłem i odpalił zlosnik.gif

Napisano

> A gdzie dokładnie jest rozrusznik w uno 1.4 i.e.S ??

przykręcony do bloku silnika z przodu, w zasadzie obok filtra oleju: jeśli filtr jest po prawej, to rozrusznik masz z lewej waytogo.gif a co do problemu - to zobacz i ew. dociśnij taki cienki czerwony przewód idący do elektromagnesu na górze rozrusznika; jest on zakończony żeńskim konektorem, u mnie był luźny i też nie można było odpalić. objaw zupełnie taki sam - przekręcam i nic - cisza... ale naprawa trwała 3 minuty biglaugh.gif

edit: na fotce widzisz fragment rozrusznika (widok od góry) a na czerwono zaznaczyłem potencjalnego winowajcę biglaugh.gif30.GIF

284906140-DSC03973.JPG

post-109606-14352512447609_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> przykręcony do bloku silnika z przodu, w zasadzie obok filtra oleju: jeśli filtr jest po prawej, to

> rozrusznik masz z lewej a co do problemu - to zobacz i ew. dociśnij taki cienki czerwony

> przewód idący do elektromagnesu na górze rozrusznika; jest on zakończony żeńskim konektorem, u

> mnie był luźny i też nie można było odpalić. objaw zupełnie taki sam - przekręcam i nic -

> cisza... ale naprawa trwała 3 minuty

> edit: na fotce widzisz fragment rozrusznika (widok od góry) a na czerwono zaznaczyłem potencjalnego

> winowajcę

noo ruszałem wszystkim co możliwe. odkręciłem ten kabel od akku. nie stać mnie na kolejne wkurw*****, a przedwczraj wyjechał dopiero z warsztatu. Robiliśmy blcharkę dzrzwi i próg. Nie mam już siły na to auto. a błyo już okej frown.gif zostaje tylko sprawdzenie bendiksu na warsztcie. ja nie to rozrusznik.

Napisano

bendix jest elementem rozrusznika

jak cisza to całość nie ma wcale prądu;

- jak silnik, to usłyszysz cyknięcie przy zapalaniu i cisza

- jak słyszysz silnik elektryczny to bendix

jak oba milczą to brak prądu... tyle

Napisano
  • Autor

> bendix jest elementem rozrusznika

> jak cisza to całość nie ma wcale prądu;

> - jak silnik, to usłyszysz cyknięcie przy zapalaniu i cisza

> - jak słyszysz silnik elektryczny to bendix

> jak oba milczą to brak prądu... tyle

zwarcie w celach akumulatora zamias 12v jest 10. Wszystko Oka tylko jaki akumulator wsadzić bo mam jakąś 36Ah i porusza rozrusznikiem tylko nie odpala (chyba za słaby). 45Ah miałem tylko kosztuj powyżej stówy. Można dać coś tańszego i słabszego?

Napisano

poniżej 100 zł to bym nawet nie brał..

akku dowolny, byle miał największy prąd rozruchowy; czyli taki na jaki Cię stać z największą drugą wartością...

wbrew pozorom, to właśnie ona bardziej się w życiu przydaje... zwłaszcza w zimie smile.gif

producent w zasadzie dowolny

Napisano
  • Autor

> poniżej 100 zł to bym nawet nie brał..

> akku dowolny, byle miał największy prąd rozruchowy; czyli taki na jaki Cię stać z największą drugą

> wartością...

> wbrew pozorom, to właśnie ona bardziej się w życiu przydaje... zwłaszcza w zimie

> producent w zasadzie dowolny

W takiej mądrej ksiazce pisze ze dla uno 1.4 i.e.S ma byc 12V 40Ah 200A smile.gif Jeśli miałem 12V 45Ah 400A to jaka może byc dopuszczalna minimalna wartość podana w amperach?

Napisano

nie mniejsza pojemność niż 40Ah i nie mniejszy prąd rozruchowy niż 200A... tyle...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.