Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie pracuje na wszystkich cylindrach

Featured Replies

Napisano

Jakiś czas temu pojawił mi się problem z instalacją.

Po przełączeniu na gaz, samochód nie pracuje na wszystkich cylindrach + zapala się check engine.

Na benzynie problem nie występuje.

Na rozgrzanym silniku przeważnie 'zaskoczy' i wówczas wszystko działa bez problemu.

Instalacja BRC sekwencja. Filtry lpg/regulacja robione 3k km temu.

Pierwszy strzał: wtryskiwacze (przejechane 140k km)

Oddane do czyszczenia, sprawdzane na dwóch niezależnych maszynach - niby działają.

Po zamontowaniu problem nie zniknął.

Od początku było wiadomo, że to loteria, ale 400zł poszło. Plus taki, że raczej nie zaszkodziło.

Nowy komplet to 2400zł

Drugi strzał: świece+przewody (wymieniane z 6-10mcy temu)

Niby na Pb działa, ale może lpg jest bardziej wymagający.

Jutro postaram się kupić i zamontować.

Zobaczymy, ale cudów się nie spodziewam.

Nie wiem tylko, czy jest sens wywalać ~150zł. Kasa, żadna więc pewnie sprawdzę.

Trzeci strał: paliwo

Może zatankowałem jakieś dziadowskie, bo problem pojawił się +/- po tankowaniu.

Z tym, że mam teraz pełny zbiornik i zawsze tankuje na jednej stacji (Orlen).

Raczej nie to, bo zawsze paliwo z tego źródła było lepsze niż inne (przejeżdżałem ~30km więcej na zbiorniku)

Czwarty strzał: filtry.

Mało prawdopodobne, bo jak pisałem niedawno były zmieniane i jak 'zaskoczy' to działa normalnie.

Ktoś ma jakieś inne pomysły? niewiem.gif

Napisano

Jakis czas temu jeden z kolegow wspominal o tym ,ze moga byc problemy jak dojechana cewka waytogo.gif Co to za auto ?

Napisano

> Pierwszy strzał: wtryskiwacze (przejechane 140k km)

> Oddane do czyszczenia, sprawdzane na dwóch niezależnych maszynach - niby działają.

> Po zamontowaniu problem nie zniknął.

> Od początku było wiadomo, że to loteria, ale 400zł poszło. Plus taki, że raczej nie zaszkodziło.

> Nowy komplet to 2400zł

Rozumiem, że chodzi o wtryskiwacze Keihina?

Sprawdzali tylko, czy działają, czy też jak działają, bo to jest różnica? Mogą mieć duży rozrzut w charakterystyce dawkowania pomiędzy sobą i zwłaszcza przy niższej temperaturze gazu któryś będzie kulał.

Tak BTW to jeśli nawet chodzi o Keihina, to cena jest lekko przesadzona, chyba że chodzi o 6 a nie o cztery. hmm.gif

Napisano

No to u siebie mam podobny problem.

Przy pierwszym przelaczeniu na gaz na zimnym jak bylo ponizej 0, czy tez zimniej potrafil zgasnac jak byl przypadkiem na jalowym. Jak byl w czasie jazdy, to byl efekt taki jakby nachwile tracil zasilanie paliwem (szarpniecie) i jazda dalej.

Przy -10 potrafil przy przejsciu na gaz migac checkiem przez okolo 10 seknd.

Byłem na czzyszczeniu wtryskow i bez poprawy.

Jedna regulacja i bez zmian.

Przy drugiej wizycie juz nie mieli pomysłów (sprawdzali i cisnienie na listwie nawet nie dygnie przy zmianie na gaz).

No to postanowili zmodyfikowac instalke.

Dali kompa w wersji MY10, dolozyli przekaznik i uaktywnili funkcje rozruchu wtryskiwaczy przy pierwszym uruchomieniu. (dostaja syganl jakby sie mialy otworzyc 2-6% w zaleznosci jak jest ustawione).

Po zastosowaniu tego rozwiazania zmiana jest mam wrazenie ciut lepsza, ale bez rewelacji.

Na zimnym na jalowym jest wachniecie okolo 50-100 obr. Na cieplym bez sladu.

Temperatura przelaczania ustawiona na 30st na zimny i 40 na cieply.

Swiece wymieniane 10k km temu, filtry gazu jakies 7k km temu.

Pytanie do Camela, czy ten check Ci sie zapala na stale, czy tez mruga?

Tankowalem na roznych stacjach i nei bylo u mnie roznicy.

Nawet mi zapakowali siuwaks do butli, zeby przeczyscic cala instalke i tez bez zmian.

U siebie tez sie zastanawiam czy to nie wina filtrów, bo w pazdzierniku bylem na przegladzie gazu i wymieniali obydwa, a od grudnia (jak sie zrobilo minusowo) zaczely sie problemy....

Pozdrawiam

PS. Na allegro wtryski BRC sa po 205PLN/szt.

PS2. Jesli chcialbys sie spotkac po swietach, to mozemy sie jakos umowic. Mam ELM, wiec mozna zobaczyc co za blad sie pojawia przy przejsciu.

PS3. Mam uwalone gniazdo cewki na 2i3 cyl i w ASO cewki kosztuja 208 i 230zl w zaleznosci ktore cylindry maja obslugiwac.

Napisano
  • Autor

> Co to za auto ?

Getz 1.3 04r

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że chodzi o wtryskiwacze Keihina?

> Sprawdzali tylko, czy działają, czy też jak działają, bo to jest różnica? Mogą mieć duży rozrzut w

> charakterystyce dawkowania pomiędzy sobą i zwłaszcza przy niższej temperaturze gazu któryś

> będzie kulał.

Czyszczone ultradźwiękami (czy jakoś tak), później sprawdzane. Firma podobno 'Pro'. Mam zaufanego gazownika i wiem, że fuszerki by raczej nie odwalił.

> Tak BTW to jeśli nawet chodzi o Keihina, to cena jest lekko przesadzona, chyba że chodzi o 6 a nie

> o cztery.

600zł sztuka

Napisano
  • Autor

> No to u siebie mam podobny problem.

Nie, zupełnie inny wink.gif

U mnie problemy zaczęły się ostatnio i objaw jest taki, że nie pracuje na wszystkich cylindrach.

Wcześniej było ok. Teraz nawet na rozgrzanym motrze ma problem z przełączniem.

Z drugiej strony: jak zaskoczy raz, to można później jeździć. Nawet po zgaszeniu i odpaleniu przełącza się bez problemu.

> PS. Na allegro wtryski BRC sa po 205PLN/szt.

Ale u mnie muszą być Keihin.

Brc są za 200zł szt, ale potrzebna jest modyfikacja listwy. (i tak wyjdzie taniej)

> PS2. Jesli chcialbys sie spotkac po swietach, to mozemy sie jakos umowic. Mam ELM, wiec mozna

> zobaczyc co za blad sie pojawia przy przejsciu.

Już sprawdzałem - bodajże brak zasilania na 1,3,4 cylindrze.

> PS3. Mam uwalone gniazdo cewki na 2i3 cyl i w ASO cewki kosztuja 208 i 230zl w zaleznosci ktore

> cylindry maja obslugiwac.

Napisano

> Już sprawdzałem - bodajże brak zasilania na 1,3,4 cylindrze.

Najlepiej jakbyś dał numer błędu. Może to nie jest wina wtryskiwaczy LPG, tylko coś z emulacją?

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

W ramach zamknięcia wątku wink.gif

Okazało się, że firma za pierwszym razem nie doczyściła wtryskiwaczy.

Dzisiaj odebrane po ponownym zabiegu - tym razem wydłużonym i intensywniejszym zlosnik.gif

Podobno były mega posklejane.

Na razie jest ok.

Z rzeczy które zauważyłem: mimo, że padły 'na dobre' dopiero po ~130k km- to po ich przeczyszczeniu ustały rzeczy które działy się już wcześnej (tzn przed totalną kaplicą grinser006.gif). Silnik zaczął pracować 'gładziej' i nie ma przerw (jakkolwiek to nazwać) przy przyśpieszaniu (objaw podobny kiedy kończą się świece). Do tego przełącza się płynnie (w ogóle nie czuć momentu) i ogólnie idzie jak przecinak zlosnik.gif

Napisano

>i ogólnie

> idzie jak przecinak

Nie tankuj więcej bylejakiego gazu z olejkami, to pojeździsz dłużej. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Nie tankuj więcej bylejakiego gazu z olejkami, to pojeździsz dłużej.

Tankuje tylko na sprawdzonych/dużych stacjach. Głównie Orlen wink.gif

Napisano

> Tankuje tylko na sprawdzonych/dużych stacjach. Głównie Orlen

A we filtrze fazy lotnej nie miałeś oleju, bo czymś te wtryski musiały się skleić?

Pisałem o tym dlatego, że ja taki błąd popełniełem i trochę mnie to kosztowało.

Napisano
  • Autor

> A we filtrze fazy lotnej nie miałeś oleju, bo czymś te wtryski musiały się skleić?

> Pisałem o tym dlatego, że ja taki błąd popełniełem i trochę mnie to kosztowało.

A to nie jest tak, że wtryskiwacze sklejają się od syfu w gazie?

Myślę, że 130k km na komplecie / bez czyszczenia to i tak sporo hmm.gif

Podobno tańsze przewidziane są na 50k, droższe na 100k km

Napisano

> A to nie jest tak, że wtryskiwacze sklejają się od syfu w gazie?

Dokładnie. Pisząc olej, mam na myśli właśnie te ciężkie frakcje z gazu. Bazując na własnych doświadczeniach doszedłem do wniosku, że w gazie z tanich stacji jest go sporo, natomiast na tzw. markowych, przynajmniej w mojej okolicy, nie zauważam go wcale - filtr fazy lotnej czysty, jak nowy po więcej niż 10 kkm.

> Myślę, że 130k km na kzasu, gdy załatwiłem sobieomplecie / bez czyszczenia to i tak sporo

Nawet biorąc pod uwagę cenę Keihina jest to bardzo waytogo.gif

> Podobno tańsze przewidziane są na 50k, droższe na 100k km

Są i takie, co z 20 kkm mają problemy, ale listwa kosztuje kilkanaście razy mniej niż np. te Twoje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.