Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TERMOSTAT 1.6 16V 1997

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich serdecznie . Mam taki problem . Zapalam samochód i po jakimś czasie zaczyna rosnąć temperatura silnika . Urośnie do połowy wskaźnika czyli tej środkowej kreseczki i jest wszystko ok. . Nie rośnie więcej . Kiedy zaczynam jechać temperatura zaczyna spadać i waha się w przedziale pomiędzy minimum a właściwą . Jak jadę z góry i hamuję silnikiem to potrafi spaść w poliże minimum , natomiast kiedy silnik ciągnie temperatura rośnie i nawet potrafi zbliżyć się do nominalnej . Również podczas jady miejskiej temperatura utrzymuje się wyżej , ale nigdy nie dochodzi dokładnie do swojej właściwej ( środek wskaźnika ) . Mechanik wyciągnął termostat i twierdzi że jest dobry . To znaczy otwiera się i zamyka . Co robić ? Proszę o pomoc . Piotrek !!!!

Napisano
  • Autor

Witam wszystkich serdecznie .

Zapomniałem dodać że chodzi Fiata Brava . Podczas normalnej jazdy ( po równym 50 do 70 km/godz ) wskazówka temperatury utrzymuje się w połowie między temperaturą właściwą a minimum , czyli jeżdżę już długo na niedogrzanym silniku . Czy jest to termostat ? Nie wiem skoro nawet w największe upały i w korku temperatura nigdy nie przekroczyła właściwej natomiast podczas normalnej jazdy nie idzie go dogrzać .Zapomniałem dodać że jeżdżę tak prawie rok . Serdecznie pozdrawiam i proszę o pomoc !!!!!

Napisano

normalnie będę pierwszy trophy.gif

uzupełnij profil, poczytaj regulaminek

i prawdopodobnie wymień termostat yay.gif

Napisano

> Witam wszystkich serdecznie . Mam taki problem . Zapalam samochód i

> po jakimś czasie zaczyna rosnąć temperatura silnika . Urośnie do

> połowy wskaźnika czyli tej środkowej kreseczki i jest wszystko

> ok. . Nie rośnie więcej . Kiedy zaczynam jechać temperatura

> zaczyna spadać i waha się w przedziale pomiędzy minimum a

> właściwą . Jak jadę z góry i hamuję silnikiem to potrafi spaść w

> poliże minimum , natomiast kiedy silnik ciągnie temperatura

> rośnie i nawet potrafi zbliżyć się do nominalnej . Również

> podczas jady miejskiej temperatura utrzymuje się wyżej , ale

> nigdy nie dochodzi dokładnie do swojej właściwej ( środek

> wskaźnika ) . Mechanik wyciągnął termostat i twierdzi że jest

> dobry . To znaczy otwiera się i zamyka . Co robić ? Proszę o

> pomoc . Piotrek !!!!

Hej,

dokładnie wczoraj udałem się do mechanika z takim samym problemem, z tym że u mnie problem ujawnił się dopiero teraz (jak zrobiło się zimno). Byłem pewien że to termostat - poprostu się nie domyka, ale sprawdziliśmy poziom płynu w chłodnicy i okazało się że mało. Na razie uzupełniłem płyn. Nie miałem jeszcze okazji przejechać gdzieś w trasę i sprawdzić, dzisiaj zrobię test i dam znać. Wskazówka bez względu na to czy z górki czy pod górkę powinna utrzymywać się w połowie skali (tak mi powiedzieli).

Działa Ci ogrzewanie (nawiew)?

Napisano

zmień mechanika i wymień termostat...

po jaką cholerę wyciągał termostat niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Serdecznie dziękuję za zainteresowanie moim problemem !!!!!

Mechanik wyciągnął termostat i podgrzewał go w wodzie twierdząc że jest dobry bo się zamyka i otwiera ( pytanie czy całkowicie ?). Dlatego uznałem że termostat może być sprawny .

Co do ilości płynu mlot.gif to rzeczywiście może być za mało (nie sprawdzałem ) , tylko że mam dziś problem bo mi żona zabrała samochód i wyjechała do rodziny . Będzie dopiero jutro , także zaraz po jej przyjeździe sprawdzę ten poziom płynu . W związku ze zmianą trybu jazdy ( pod górkę i z górki ) to zapewne nie chodzi o przechylenie bo przechył jest nieznaczny tylko raczej chodzi o to że pod górkę (dosłownie minimalną 1% lub mniej ) silnik jest zmuszony ciągnąć i temperatura wzrasta na wysokość około 1/3 wskaźnika natomiast z górki to silnik jest nawet lekko ciągnięty i temperatura spada do wysokości 1/5 wskaźnika . Niedaleko od mojego miejsca zamieszkania jest spora górka ( około 6% do 10% nachylenia na długości 5 km . Podczas podjazdu temperatura podniosła się do właściwej i tak się utrzymywała natomiast podczas zjazdu ( hamując silnikiem na trzecim biegu )temperatura zaczęła spadać i po przejechaniu około 1km spadła praktycznie do minimum .

Jeżeli chodzi o ogrzewanie to mam na max i wentylator na 2 ponieważ jest zima . Zauważyłem że temperatura powietrza z nagrzewnicy jest proporcjonalna do tego co widzę na wskaźniku temperatury .

Co robić ? Termostat kosztuje 250zł i można go kupić tylko że jeżeli to nie termostat to go mi sklep nie przyjmie i problem nadal pozostanie , a ja będę o 250zł do tyłu . Proszę o pomoc !!!!

Napisano

jednoznacznie wygląda to na termostat

dla pewności sprawdź czy rura wychodząca z termostatu do chłodnicy robi się ciepła gdy silnik nie osiągnie jeszcze ok. 80 st. jeśli ciepła to wymieniaj, termostat kupisz na pewno taniej np. w auto-sam.

Napisano

Witam,

test zrobiony. Definitywnie padł termostat, wygląda na to że jest cały czas otwarty. Przejechałem troche na trasie po wcześniejszym zagrzaniu silnika, temperatura momentalnie poleciała do minimum.

Za termostat powiedzieli mi u mechanika 165 zeta, wymiana ok. 60 zeta. Jutro rano będzie nowy, a na święta trzeba będzie u rodziców siedzieć grinser006.gif

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Witam !!!

Czyli na postoju silnik się nagrzał i temperatura była ok , a następnie po przejeczaniu pewnego odcinka temp. spadła do minimum ? U mnie nie spada do minimum tylko do około 1/3 wskźnika a ponadto termostat się otwiera i zamyka (tak twierdzi mechanik ) . Może u mnie jest tylko uszkodzona uszczelka w termostacie i pomimo zamknięcia jeszcze przepuszcza ? Jest możliwość rozebrać taki termostat i wymienić uszczelkę ? Widział to ktoś z bliska ? Do innych silników fiata można dokupić cały wkład http://allegro.pl/show_item.php?item=76617609 ale niestety do mojego nie ma . WIęc kupować w ciemno termostat czy próbować go regenerować ? Proszę fachowców o poradę .

Serdecznie wszystkich pozdrawiam !!!!

Piotrek

Napisano

> Witam !!!

> Czyli na postoju silnik się nagrzał i temperatura była ok , a

> następnie po przejeczaniu pewnego odcinka temp. spadła do

> minimum ? U mnie nie spada do minimum tylko do około 1/3

> wskźnika a ponadto termostat się otwiera i zamyka (tak twierdzi

> mechanik ) . Może u mnie jest tylko uszkodzona uszczelka w

> termostacie i pomimo zamknięcia jeszcze przepuszcza ? Jest

> możliwość rozebrać taki termostat i wymienić uszczelkę ? Widział

> to ktoś z bliska ? Do innych silników fiata można dokupić cały

> wkład http://allegro.pl/show_item.php?item=76617609 ale niestety

> do mojego nie ma . WIęc kupować w ciemno termostat czy próbować

> go regenerować ? Proszę fachowców o poradę .

> Serdecznie wszystkich pozdrawiam !!!!

> Piotrek

Witam!

Podam Ci sposób na regenerację termostatu i Twoich problemów:

1. Sprzedaj Fiata Brava

2. Kup Fiata 126p ewentualnie 125p

3. Możesz także wykupić bilet sieciowy MPK.

Tak na poważnie to kup normalny termostat przewidziany technologicznie do tego typu silnika. Taka dłubanina może przynieść wiele problemów.

Pozdrawiam!

Napisano

> Co robić ? Termostat kosztuje 250zł ...

A gdzie to są takie termostaty, pewnie ze złota yikes.gif. Ja dałem 143 zł do 1,6 16V, a inni kupowali nawet taniej. Kup nowy i Wesołych Świąt xmas_125.gif

Napisano

> A gdzie to są takie termostaty, pewnie ze złota . Ja dałem 143 zł do

> 1,6 16V, a inni kupowali nawet taniej. Kup nowy i Wesołych Świąt

ja właśnie zakupiłem do swojego Bravo dałem 170zł tylko sprawdź czy masz termostat z dwoma czujnikami czy z jednym. ja mam z dwoma a w sklepie przywieźli mi z miejscem na jeden i musiałem czekać kolejny dzionek aż przywieźli mi właściwy. smile.gif

Napisano

Witam

A ja mam zupełnie odwroty problem ... Mam bravo od 2 dni i zauważyłem że wskazówka temperatury silnika zazwyczaj znajduje sie miedzy 1 a 2 krecha ,chyba ze stane w korku wtdy podskakuje powiedzmy do 4 ... Ale jeszcze nigdy nie zbliżyła się nawet do połowy ... I tak zastanawiam sie czy to czujnik czy termostat ... Wie ktoś ?

Napisano

> masz termostat z dwoma czujnikami czy z jednym. ja mam z dwoma a

ja też, o dziwo z jednym były droższe.

Napisano

> Witam

> A ja mam zupełnie odwroty problem ... Mam bravo od 2 dni i zauważyłem

> że wskazówka temperatury silnika zazwyczaj znajduje sie miedzy 1

> a 2 krecha ,chyba ze stane w korku wtdy podskakuje powiedzmy do

> 4 ... Ale jeszcze nigdy nie zbliżyła się nawet do połowy ... I

> tak zastanawiam sie czy to czujnik czy termostat ... Wie ktoś ?

Termostat do wymiany. Mam to samo cały czas pracuje na dużym obiegu dlatego pokazuje niską temperaturę

Napisano

Witam,

no i mam już nowy termostat yay.gif Autko nagrzewa się błyskawicznie, wskazówka temperatury cały czas w połowie skali. Miodzio. Koszty: termostat 130, montaż 50 zeta.

Wesołych Swiąt. mikolaj.gif

Piter

Napisano

> Witam

Tak w ogóle to mógłbyś się przywitać w osobnym wątku , zawsze to milej i ładniej wygląda waytogo.gif

Napisano

> Tak w ogóle to mógłbyś się przywitać w osobnym wątku , zawsze to

> milej i ładniej wygląda

Załatwione smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.