Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polskie drogi - coraz bliżej ideału?

Featured Replies

Napisano

Zrobiłem dziś trasę blisko 800 km. Tym razem w kierunku południowym. Zdaję sobie sprawę, że dzień typowy to nie był, ale jechało się na prawdę fajnie. Najpierw autostrada (jedyna bezpłatna chyba na zawsze cool.gif ) potem ekspresówka, potem drogi krajowe jedno lub dwupasmowe. Wiosek niewiele, przeszkód żadnych, ruch bliski zeru. Prawie bajka.

Spalanie w stronę do Wrocławia, gdy się śpieszyłem wyniosło 9l/100 km shocked.gif

Wracając postanowiłem sprawdzić z kolei ile da się z tego spalania urwać. Kiepski sobie wybrałem moment bo wiało dość mocno pod maskę skutkiem czego tylko na początku miałem spalanie katalogowe - 4,5 l/100km które podskoczyło na koniec do 5l/100 km. Natomiast zszokowała mnie średnia z jazdy - 85 km/h yikes.gif Zważywszy, że to był niemal ekodriving uważam, że wynik jest rewelacyjny (odjąłem od tego co pokazał komp już 4km/h bo tyle wg GPSu zawyża licznik)

Jedyny odcinek którego stan ocenił bym jako dostateczny to okolice Międzyrzecza, oczywiście także od Skwierzyny do Gorzowa ciągną się wioski za wioską, ale widać, że na tym odcinku prace nad S3 idą pełną parą i już całkiem niedługo będzie piękna ekspresówka - taka jak ze Szczecina do Gorzowa.

Wnioski

Jadąc szybko zyskałem godzinę, ale na samym paliwie straciłem ok 90zł. Opony zużywałem kilkakrotnie bardziej intensywniej, a klocki hamulcowe kilkadziesiąt razy bardziej niż w drodze powrotnej. Czy warto - każdy sam musi sobie odpowiedzieć. Czasem ta godzina jest więcej warta niż 100 czy 200 zł, ale można przemyśleć, czy zwyczajnie nie dałoby się wyjechać wcześniej.

Odnośnie bezpieczeństwa. Nie podejmuję się oceny czy większym ryzykiem jest nadmierna prędkość czy też totalne rozprężenie, zamyślenie, czy niemal usypianie za kierownicą przy jeździe z przepisową prędkością na prawie pustej drodze ekspresowej.

Co ciekawe w drodze powrotnej gdy niemal nie zdarzało mi się przekraczać prędkości nawet o dozwolony błąd kierowcy ;-) niemal nikt mnie nie wyprzedzał blush.gif Większość aut jechała ze zbliżoną prędkością, czasem nawet nieco wolniej, jeśli szybciej to niewiele. W każdym razie raczej więcej sam wyprzedzałem niż byłem wyprzedzany.

Zasadniczo nie miałem ani jednej ostrej czy stresowej sytuacji. Natomiast bardzo często ludzie zjeżdżali na utwardzone pobocze by mnie przepuścić. Nie pochwalam takiego zachowania, ale trzeba je uznać za przejaw uprzejmości na drodze.

Podsumowując jeszcze nigdy jazda po Polsce nie była dla mnie tak przyjemna i efektywna. Oby tak dalej. ok.gif

Napisano

Napisałeś to z perspektywy jednorazowej wycieczki. Czy to samo mógłbyś napisać podczas regularnych kursów po Polsce?

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Napisałeś to z perspektywy jednorazowej wycieczki. Czy to samo mógłbyś napisać podczas regularnych

> kursów po Polsce?

> mar00ha

Zaznaczyłem w tekście, że to jednorazowe, dzisiejsze spojrzenie . Być może ja mam ten "feler", że startuję niemal zawsze z okolic Szczecina, gdzie w zasadzie w każdym kierunku świata jest albo autostrada, albo ekspresówka. Jednak tak czy inaczej zwykle nie jest ostatnio dużo gorzej niż to co miało miejsce w dniu dzisiejszym.

A, dodam, że niesamowicie humor mi poprawił Jezus ze Świebodzina, a w zasadzie specjalne ograniczenie prędkości by wpatrując się w monument nie spowodować wypadku cool.gif Video z przejazdu już niedługo.

Napisano

> Zaznaczyłem w tekście, że to jednorazowe, dzisiejsze spojrzenie . Być może ja mam ten "feler", że

> startuję niemal zawsze z okolic Szczecina, gdzie w zasadzie w każdym kierunku świata jest albo

> autostrada, albo ekspresówka. Jednak tak czy inaczej zwykle nie jest ostatnio dużo gorzej niż

> to co miało miejsce w dniu dzisiejszym.

Wiesz. Ja dziś do pracy jechałem 10 minut (specjalnie zmierzyłem!). Taki czas dojazdu zdarzył mi się na tej trasie tylko raz w życiu - jechałem o 6:00 rano w niedzielę. Dzisiejszy dzień nie może być w jakimkolwiek stopniu podstawą do uogólniania. zlosnik.gif

> A, dodam, że niesamowicie humor mi poprawił Jezus ze Świebodzina, a w zasadzie specjalne

> ograniczenie prędkości by wpatrując się w monument nie spowodować wypadku Video z przejazdu już niedługo.

Najpiękniej wygląda podświetlony, widziany bezchurną nocą. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Zaznaczyłem w tekście, że to jednorazowe, dzisiejsze spojrzenie . Być może ja mam ten "feler", że

> startuję niemal zawsze z okolic Szczecina, gdzie w zasadzie w każdym kierunku świata jest albo

> autostrada, albo ekspresówka.

I tu jest sedno problemu, zdarza mi się latać(jeździć zgodnie z przepisami, ponieważ prawodawca nie będąc w stanie przekonać mnie do jazdy zgodnie z wcześniej obowiązującymi przepisami, poddał się i dostosował przepisy do mnie) autostradą A2 i generalnie jest fajnie. Przedostatnio były takie puchy na autostradzie, że oba MCD przy zjeździe Koło były zamknięte.

Problem się robi jak masz pojechać z Łodzi do:

- Białystok/Łomża,

- Lublin/Zamość,

- Mielec,

- Przemyśl/Tarnów,

- itd.

W miarę da się dotoczyć do:

- Katowice/Tychy/BB/Cieszyn,

- Kraków.

Tyle, że jedynie po A2 jeżdżę bez CB bo jak nie wypadek+korek to mobilni poborcy podatkowi.

> Jednak tak czy inaczej zwykle nie jest ostatnio dużo gorzej niż

> to co miało miejsce w dniu dzisiejszym.

Jak są puchy na drogach to jakoś się jedzie, byle dziur nie było.

> A, dodam, że niesamowicie humor mi poprawił Jezus ze Świebodzina, a w zasadzie specjalne

> ograniczenie prędkości by wpatrując się w monument nie spowodować wypadku Video z przejazdu

> już niedługo.

Kiedyś tamtędy biegła droga do Niemiec, ludzie żyli sobie z przejeżdżających ludzi.

Teraz stawiają/postawili im autostradę i nie da się już na przejeżdżających zarobić, trzeba było coś zrobić, żeby nie umrzeć z głodu, więc wymyślili, że zrobią jakąś atrakcję turystyczną. Podobnie masz w USA gdzie ludzie jeżdżą po jakiś wsiach oglądać "wielkie jabłka" i tak to się kręci.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Odnośnie bezpieczeństwa. Nie podejmuję się oceny czy większym ryzykiem jest nadmierna prędkość czy

> też totalne rozprężenie, zamyślenie, czy niemal usypianie za kierownicą przy jeździe z

> przepisową prędkością na prawie pustej drodze ekspresowej.

Ale czemu tylko dwie skrajne sytuacje bierzesz pod uwagę? Można jechać w skupieniu, nie myśląc o niebieskich migdałach, a przy tym nie przekraczać prędkości...

Napisano
  • Autor

> Kiedyś tamtędy biegła droga do Niemiec, ludzie żyli sobie z przejeżdżających ludzi.

> Teraz stawiają/postawili im autostradę i nie da się już na przejeżdżających zarobić, trzeba było

> coś zrobić, żeby nie umrzeć z głodu, więc wymyślili, że zrobią jakąś atrakcję turystyczną.

> Podobnie masz w USA gdzie ludzie jeżdżą po jakiś wsiach oglądać "wielkie jabłka" i tak to się

> kręci.

> Pozdrawiam BAS

Hm... atrakcji przy drodze wokół owego Swiebodzina było całkiem sporo. Pewnie zagrzybione i do tego niezbyt atrakcyjne, ale dla przejeżdżających pewnie i tak bardziej atrakcyjne. Na prawdę uważasz, że to ma być atrakcja turystyczna?

Rzeczona atrakcja wygląda z drogi tak:

Napisano
  • Autor

> Ale czemu tylko dwie skrajne sytuacje bierzesz pod uwagę? Można jechać w skupieniu, nie myśląc o

> niebieskich migdałach, a przy tym nie przekraczać prędkości...

Może i można, ale ja nie potrafię. Albo zaczynam myśleć o różnych sprawach, albo usypiam. Jedyna metoda to walka o kropelkę. Ale niestety nie tym autem - pali jak smok. frown.gif

Napisano

> Hm... atrakcji przy drodze wokół owego Swiebodzina było całkiem sporo. Pewnie zagrzybione i do tego

> niezbyt atrakcyjne, ale dla przejeżdżających pewnie i tak bardziej atrakcyjne. Na prawdę

> uważasz, że to ma być atrakcja turystyczna?

> Rzeczona atrakcja wygląda z drogi tak:

Dla mnie jest to żadna atrakcja, zresztą podobnie jak Licheń, ale pewnie ktoś to zaraz wyświęci, na szybie w domu obok coś się objawi i będą tam jeździć takie same pielgrzymki jak do Lichenia.

Pozdrawiam BAS

ps. Powyższy post nie ma na celu urażenia czyichkolwiek uczuć religijnych.

Napisano

> Natomiast zszokowała mnie

> średnia z jazdy - 85 km/h Zważywszy, że to był niemal ekodriving uważam, że wynik jest

> rewelacyjny (odjąłem od tego co pokazał komp już 4km/h bo tyle wg GPSu zawyża licznik)

OT: Nie wiem jak u Ciebie, ale na ogół to prędkość średnią komp liczy jako iloraz kilometrów i czasu.

Napisano
  • Autor

> OT: Nie wiem jak u Ciebie, ale na ogół to prędkość średnią komp liczy jako iloraz kilometrów i

> czasu.

I generalnie rzeczywiście jest to dokładniejsze wskazanie niż prędkościomierza, ale u mnie z tego co pamiętam chyba jednak błąd jest powielony.

Napisano

> Zrobiłem dziś trasę blisko 800 km. Tym razem w kierunku południowym.

Jak stan nawierzchni? dziury były?

Napisano

> Jak stan nawierzchni? dziury były?

Policz łaskawie ile linii tekstu zacytowałeś. Następnie porównaj iloma liniami tekstu odpowiedziałeś. Wszystko gra wg Ciebie? Bo wg mnie nie. zolta.gif

mar00ha

Napisano

> Policz łaskawie ile linii tekstu zacytowałeś. Następnie porównaj iloma liniami tekstu

> odpowiedziałeś. Wszystko gra wg Ciebie? Bo wg mnie nie.

> mar00ha

Pardon, poprawione.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.