Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] szapie - prosze o porade

Featured Replies

Napisano

Witam, poczytałem trochę wątków o "szarpaniu" ale nie ma tego czego szukam, wiec powstaje kolejny temat o szarpaniu.

Opis:

- Odpala zawsze bez problemu.

- Obr silnika nie faluja

- Zaczęło się "pyrkanie" z tłumika, koniec tłumika jest czarny (nie wiem czy wcześniej tez był po prostu nie zwracałem uwagi)

- Jak jest zimny jest ok.

Jak się dogrzeje do 90st to zaczyna szarpać przy dodawaniu gazu, nawet jak probuje go utrzymać na stałej prędkości np 2500tys./obr. to tez co jakiś czas szarpnie. Najgorzej jest jak np skręcam na skrzyżowaniu, redukcja do dwójki, gaz i wtedy to ostra żabka.

Przyspieszanie ma ale dopiero jak nakręci się na obroty ok 2600tys./obr. Jak mu dam na mniejszych obrotach kopa to słabiutko idzie do tych 2600obr (wcześniej jako tako szedł)

Wiec zacząłem sprawdzać:

- przepustnica dokładnie wyczyszczona, krokowiec tez (chociaż był czyściutki)

- kupiłem nowe świece (chociaż wcześniejsze miały dopiero 15tys km i były roczne).

Przy wymianie swiec ostatnia (pierwsza od prawej) byla najmocniej czarna

zdjęcie

po wkręceniu nowych świec (nie było poprawy) na chodzącym silniku wyjmowałem kolejno przewody WN ze świec. Przy każdej świecy silnik reagował na brak iskry ale przy ostatniej (pierwszej od prawej) nie było żadnej reakcji wiec stwierdziłem ze nie pali ostatni cylinder. Aby spr czy to nie przewód WN to zamieniłem z innym przewodem ale nadal nie było reakcji.

Podjechałem do mechesa aby spr kompresje w cylindrach która prezentuje się następująco:

Od lewej:

1- 11,5

2- 12

3- 12

4- 9,5

Co możecie mi jeszcze poradzić, czy musze się liczyć z remontem silnika?

Może jeden z zaworków na cylindrze się zapchał lub powiesił? A może cos z wtryskiwaczem? Dziwi mnie dlaczego silnik nie reaguje na wyjęcie przewodu WN z ostatniej świecy chociaż ma kompresję.

Czytałem że ostatni cylinder ma coś wspólnego z serwem, jak to można sprawdzić

Napisano

Dobry trop z serwo hamulców, ale pomiar kompresji wskazuje, że mogło już nastąpić... wypalenie zaworu. Zakładam, że przy pomiarze sprężania nie było próby olejowej.

Jeśli szarpanie występuje codziennie, to wystarczy odkręcić od kolektora dolotowego rurkę idącą do serwo i zaślepić szczelnie otwór w kolektorze. Powinno się poprawić. Możesz zrobić rundkę kontrolną i sprawdzić jak silnik reaguje. Musisz mieć jednak świadomość, że nie będzie wspomagania hamulców, więc trzeba będzie mocniej depnąć, żeby zadziałały.

Możesz też nie odkręcać rurki od serwo, ale za to będziesz musiał sprawdzić cały układ podciśnienia na obecność nieszczelności.

Zimny silnik chodzi ok, czyli wtryskiwacz pracuje.

Napisano
  • Autor

> Zimny silnik chodzi ok, czyli wtryskiwacz pracuje.

to dlaczego silknik nie reagował na odpięcie przewodu WN od 4 świecy (sprawdzane bylo to na zimnym silniku)?

>wystarczy odkręcić od kolektora dolotowego rurkę idącą do serwo i zaślepić szczelnie otwór w kolektorze

to ten wężyk rozumiem (odwrócona litera U)?

>Zakładam, że przy pomiarze sprężania nie było próby olejowej

nie mam pojęcia jak wyglądały te próby niewiem.gif

Napisano

> to dlaczego silknik nie reagował na odpięcie przewodu WN od 4 świecy (sprawdzane bylo to na zimnym

> silniku)?

Aaa, na zimnym też. W takim razie, jeśli próba z wężykiem nie przyniesie poprawy, trzeba będzie wyjąć listwę z wtryskami i zbadać jak pracuje nr4.

Wężyk ten co wskazałeś waytogo.gif.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Aaa, na zimnym też. W takim razie, jeśli próba z wężykiem nie przyniesie poprawy, trzeba będzie

> wyjąć listwę z wtryskami i zbadać jak pracuje nr4.

> Wężyk ten co wskazałeś .

szarpanie ustało jak przestałem nim jeździć i postał z 2-3 dni

Wyjąłem wtryski obejrzałem trochę przeczyściłem i złożyłem. Między czasie zidentyfikowałem małą dziurkę w tłumiku więc wymieniłem bo pomyślałem ze pyrkanie to przez tą dziurkę, lecz po wymianie nadal "pyrka" (ale zbierać się dobrze zbiera) trochę gorzej jest jak odpalę go na zimnym silniku to tak się trochę przydławia jak wrzucę np półsprzęgło to tak do zgaśnięcia się kwapi, ale nie gaśnie.

Podjechałem znowu do mechesa aby sprawdzić ciśnienie na tym ostatnim cylindrze, tym razem wyszło 12 (silnik mocno dogrzany)...co to może być? …Nie sprawdzałem jeszcze serwa, musze jakoś uszczelnić tą dziurkę (wystarczy szmata? Jest tam jakieś ciśnienie duże?)

Wspomnę jeszcze że świece i przewody W/N wymienione. A może coś z disem? Może być tak że nie daje iskry na jeden cylinder? Nie psują sie parami?

Napisano

> (wystarczy szmata? Jest tam jakieś ciśnienie duże?)

Nieduże, ale szmata się nie nadaje. Musi być szczelnie.

> A może coś z disem? Może być tak że nie daje

> iskry na jeden cylinder?

Nie. DIS daje iskrę na dwie świeczki na raz. Jeśli przewody i świeczki ok, to skup się na sprawdzeniu rury podciśnienia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.