Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pilna sprawa awaria!!!

Featured Replies

Napisano

Pytanie jest następujące. Po wrzuceniu czwórki przy podjeździe nagle silnik wszedł na obroty, a samochód nie jedzie. Wyciekł olej ze skrzyni biegów, a na drodze znalazłem rozwaloną małą zębatkę średnicy tak na oko 4 cm. Silnik pracuje, skrzynia nie zgrzyta, a autko nie jedzie jak by nie było połączenia między skrzynią a kołami. Znajomy który mnie zholował mówi, że to satelita czy coś takiego. Co to może być i ile kosztować??

Napisano

> Pytanie jest następujące. Po wrzuceniu czwórki przy podjeździe nagle silnik wszedł na obroty, a

> samochód nie jedzie. Wyciekł olej ze skrzyni biegów, a na drodze znalazłem rozwaloną małą

> zębatkę średnicy tak na oko 4 cm. Silnik pracuje, skrzynia nie zgrzyta, a autko nie jedzie jak

> by nie było połączenia między skrzynią a kołami. Znajomy który mnie zholował mówi, że to

> satelita czy coś takiego. Co to może być i ile kosztować??

trzeba kupić skrzynie i założyć 400 + 200 włożenie

Napisano

Zalało Ci sprzęgło olejem ze skrzyni biegów i się ślizga.

Masz do kupienia:

- sprzęgło kompletne nowe,

- skrzynia biegów kompletna używana.

Obstawiam, że wyskoczył trzpień z kosza mechanizmu różnicowego, kosz się rozsypał a trzpień posiekał wszystko co było w zasięgu, w tym obudowę skrzyni biegów.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> dzięki kolego za wiadomość. A bez wymiany sprzęgła nie da rady??

da, bez dramatu..o ile jest w stanie jako takim...

Napisano

> dzięki kolego za wiadomość. A bez wymiany sprzęgła nie da rady??

Sprzęgło w tej całej zabawie jest akurat najtańsze.

Jeśli niedawno je wymieniałeś to możesz wymienić samą tarczę.

Sprzęgło się ślizga ponieważ olej zalał tarczę. Można próbować to umyć, ale ja zapodałbym nowe sprzęgło kompletne i miał spokój, chyba, że auto idzie na handel.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Sprzęgło w tej całej zabawie jest akurat najtańsze.

> Jeśli niedawno je wymieniałeś to możesz wymienić samą tarczę.

> Sprzęgło się ślizga ponieważ olej zalał tarczę. Można próbować to umyć, ale ja zapodałbym nowe

> sprzęgło kompletne i miał spokój, chyba, że auto idzie na handel.

> Pozdrawiam BAS

nie slizga sie sprzeglo, tylko rozsypala sie roznicowka, w tej awarii sprzeglo nie dostalo olejem (*wiem, bo 3 tyg temu zmienialem koledze skrzynie w hgt),

tu po prostu nie ma co przekazac napedu ze skrzyni na polosie

zmiana skrzyni to pewne, ale sprzeglo, jesli jest w stanie dobrym-szkoda kasy...

chyba , ze liche to zmieniaj-jedna robota!

Napisano
  • Autor

dzięki panowie tak myślałem, że to może być to

A samej różnicy nie zmieni??

Napisano

> dzięki panowie tak myślałem, że to może być to

> A samej różnicy nie zmieni??

Za drogo, chyba że miałbyś inną uszkodzoną skrzynię, ale tam jest sporo posiekane, więc...

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

bo nie mogłem znależć nigdzie tego mechanizmu różnicowego ile to może kosztować tak wogóle ten bajer

Napisano

> bo nie mogłem znależć nigdzie tego mechanizmu różnicowego ile to może kosztować tak wogóle ten

> bajer

Tam masz taką sieczkę, że naprawdę nie ma sensu brać się za naprawę tej skrzyni.

Części będzie trudno kupić a w sumie wyjdzie drożej niż kompletna używana skrzynia.

Ściągniesz skrzynię, ściągniesz przednią obudowę i zobaczysz o czym mówię.

Najłatwiej byłoby kupić nowe części, ale wtedy istnieje szansa, że podwoisz wartość samochodu.

Masz 2 opcje:

1.(tańsza) kupić używaną skrzynię z gwarancją i najlepiej montażem.

2. oddać tą skrzynię do firmy naprawiającej skrzynie biegów, wyjedzie kosztowo podobnie do używanej skrzyni albo ciut drożej, o naprawie we własnym zakresie jak nie masz części to zapomnij.

Chcesz to atakuj tego człowieka, może weźmie w rozliczeniu Twoją skrzynię, ale wątpię bo masz za duże uszkodzenia.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

no dobra to będę kombinował. Odezwę się jak tylko coś z tym zrobie. Całe szczęście, że miałem odłożoną kasę na czarną godzinę smile.gif I dzięki za pomoc.

Napisano

> no dobra to będę kombinował. Odezwę się jak tylko coś z tym zrobie. Całe szczęście, że miałem

> odłożoną kasę na czarną godzinę I dzięki za pomoc.

BOGACZ cool.gif

Napisano

Naprawa skrzyni biegów to horror finansowy, mój znajomy naprawiał skrzynię w renault megane 1999 zapłacił 2500 a wcale nie była bardzo rozwalona (mówiłem żeby kupił używaną ale mechanik go zamotał że używana to nie wiadomo jaki stan itp itd).

Do bbm części używane są tanie to nie ma co się nawet zastanawiać tylko kupić używaną.

Napisano
  • Autor

To ja w takim wypadku nie będę starej naprawiał tylko jak coś to na części zostawię, a szkoda bo ładnie pracowała, zero luzów... Ale trudno. A wie ktoś może czy np z 1.2, albo 1.6 pasuje? Bo mi pewna osoba coś takiego powiedziała, ale nie daję wiary za bardzo. 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.