Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak skrecac ?

Featured Replies

Napisano

Patrz na fot.

W zwiazku z remontem drogi jest taka sytuacja ze drogowcy wyznaczyli objazd i teraz ulica normalnie dwukierunkowa , jest jednokierunkowa.

Pytanie dotyczy drogi zaznaczonej na brązowo.

Z ktorego pasa nalezy skrecac w lewo , czy ze skrajnego lewego , czy nadal z prawego ??

Chodzi mi o to jak to określają przepisy KD.

post-81422-14352512734517_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> I mandat za przekroczenie podwójnej ciągłej.

> Niedbalstwo drogowców. Powinni poprawić oznakowanie poziome.

Ja osobiscie skrecam z lewego .

A najlepsze sa miny ludiz ktorzy jezdza na pamiec i skrecaja wprost na mnie.Do tego migaja , trabia i ostro sie burzą ..:)

Napisano

> Ja osobiscie skrecam z lewego .

> A najlepsze sa miny ludiz ktorzy jezdza na pamiec i skrecaja wprost na mnie.Do tego migaja , trabia

> i ostro sie burzą ..:)

Wg. mnie jedziesz źle, bo na skrzyżowaniu, z tego co narysowałeś jest dopuszczony ruch z przeciwka w prawo i w LEWO, więc Ci z przeciwka chcąc skręcić w LEWO mają prawo jechać na czołówkę z Tobą

Napisano
  • Autor

> Wg. mnie jedziesz źle, bo na skrzyżowaniu,

W sumie czesciowo masz racje.

Aczkolwiek tam malo kto akurat jezdzi , a poza tym da rade na tym skrzyzowaniu przejechac w miare bezkolizycjnie.

Moim zdaniem w takim przypadku drogowcy powinni ponaklejac żółte linie , któreby to wyjaśniły.

Napisano

> Ja osobiscie skrecam z lewego .

> A najlepsze sa miny ludiz ktorzy jezdza na pamiec i skrecaja wprost na mnie.Do tego migaja , trabia

> i ostro sie burzą ..:)

Z lewego, ale na środku skrzyżowania musisz dojechać do prawej strony (przepuszczając ewentualnych osobników z prawej, którzy jadą np. prosto), a potem w lewo w dowolny pas.

Napisano
  • Autor

> Z lewego, ale na środku skrzyżowania......

No wiadomoze , ze musze ich przepuscic , ale teoretycznie nie zawsze jest jak dojechac do prawej strony , bo niektorzy jada na wprost i wtedy nie da rady...

Napisano

> Wg. mnie jedziesz źle, bo na skrzyżowaniu, z tego co narysowałeś jest dopuszczony ruch z przeciwka

> w prawo i w LEWO, więc Ci z przeciwka chcąc skręcić w LEWO mają prawo jechać na czołówkę z

> Tobą

Tez tak myślę.

.

Napisano

> Moim zdaniem w takim przypadku drogowcy powinni ponaklejac żółte linie , któreby to wyjaśniły.

żółte linie to zbyt mało: część je olewa, część nie wie, że są "ważniejsze" od tych białych (bez podtekstów rasowych biglaugh.gif) - tam powinna stanąć bariera, która uniemożliwi wjazd pod zakaz tym jeżdżącym na pamięć i jednocześnie uporządkuje ruch na samym skrzyżowaniu, by nie było możliwości "czołówek"

Napisano

Gośćmi jeżdżącymi na pamięć nie należy się przejmować.

Wyjeżdża Ci taki na czołówkę... to pokazujesz grzecznie zakaz wjazdu i koniec dyskusji.

Do skrętu w lewo ustawiałbym się z lewego skrajnego pasa tak, jak na każdej "normalnej" jednokierunkowej drodze bym zrobił.

Pamiętajmy, że oznakowanie pionowe ma pierwszeństwo nad poziomym, więc w tym wypadku po prostu można je zignorować.

Napisano
  • Autor

> Gośćmi jeżdżącymi na pamięć nie należy się przejmować.

> Wyjeżdża Ci taki na czołówkę... to pokazujesz grzecznie zakaz wjazdu i koniec dyskusji.

Dokłądnie tak też robie , ale nie wszyscy chętnie od razu cofają.

Napisano

> Wg. mnie jedziesz źle, bo na skrzyżowaniu, z tego co narysowałeś jest dopuszczony ruch z przeciwka

> w prawo i w LEWO, więc Ci z przeciwka chcąc skręcić w LEWO mają prawo jechać na czołówkę z

> Tobą

Da się ich objechać bezkolizyjnie, przecież kiedy mrugają lewym kierunkiem, to możesz się domyślać, że "zablokują Ci" możliwość wjazdu na skrzyżowanie, a swoją drogą przy odrobinie dobrej woli da się ustawić z nimi równolegle i minąć ich "po lewej" czyli bezkolizyjnie i... nazwijmy to "po angielsku".

Napisano

> Pamiętajmy, że oznakowanie pionowe ma pierwszeństwo nad poziomym, więc w tym wypadku po prostu

> można je zignorować.

Taaa.... crazy.gif

EDIT:

w ustawie PoRD nie występuje rozróżnienie ważności znaków pionowych i poziomych.

Obydwa oznakowania są tak samo ważne - oczywiście problemem jest, kiedy są sprzeczne wink.gif ale jest to problem zarządcy drogi.

Napisano

> Taaa....

Wiesz. Nie chcę zaogniać, ale wolę już dyskusję typu "no co Ty pieprzysz, głupoty gadasz" a potem MERYTORYCZNE wyjaśnienie dlaczego nie zgadzasz się z moją opinią niż "taaa" które niewiele mi mówi i nic do dyskusji tak naprawdę nie wnosi.

Napisano

> Wiesz. Nie chcę zaogniać, ale wolę już dyskusję typu "no co Ty pieprzysz, głupoty gadasz" a potem

> MERYTORYCZNE wyjaśnienie dlaczego nie zgadzasz się z moją opinią niż "taaa" które niewiele mi

> mówi i nic do dyskusji tak naprawdę nie wnosi.

Przepraszam smile.gif

Wyedytowałem poprzedni post ok.gif

Napisano

> I mandat za przekroczenie podwójnej ciągłej.

Nie muszę jechać po ciągłych liniach. 10-15 m przed skrzyżowaniem zapewne jest przerywana i wystarczy tam zjechać do lewej krawędzi jezdni.

Napisano

> Przepraszam

> Wyedytowałem poprzedni post

> Przepraszam

> Wyedytowałem poprzedni post

Dziękuję... i teraz Ci powiem, że mnie zmiażdżyłeś... może ja mam za długo prawo jazdy, bo coś muszę sobie odświeżyć...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Ostatnio spotkalem na swojej drodze panow policial.gif i potruptałem do nich , zeby mi wytłumaczyli jak powinienem skrecac na danym skrzyzowaniu.

Posluchali, popatrzyli i powiedzieli , zebym skrecal tak - jak mi intuicja kierowcy podpowiada.

Wiec ja jeszcze raz poprosilem zeby powiedzieli , bo nie chcialbym ewentualnie od kolegow dostac zolta.gif , na to oni , ze i tak juz zajełem za duzo ich cennego czasu i musza jechac zlosnik.gif

A więc Pany - SAMOWOLKA drive.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.