Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra[G] - jaka różnica w filtrach powietrza?

Featured Replies

Napisano

Przyszła pora na wymianę filtra powietrza. Patrząc ostatnio w sklepie zauważyłem, że sa dwie wersje tego filtra. Jedna standard a druga z doklejonym od spodu jakimś filtrem o grubości ok. 0,5cm oraz siatką z okrągłymi otworami od góry(wzmocnienie?). Jaka jest różnica między tymi filtrami, nie licząc ceny?

Napisano

> Przyszła pora na wymianę filtra powietrza. Patrząc ostatnio w sklepie zauważyłem, że sa dwie wersje

> tego filtra. Jedna standard a druga z doklejonym od spodu jakimś filtrem o grubości ok. 0,5cm

> oraz siatką z okrągłymi otworami od góry(wzmocnienie?). Jaka jest różnica między tymi

> filtrami, nie licząc ceny?

zwykły jest do silników benzynowych, wzmocniony włókniną i siatką do aut z silnikiem diesla,

brat

Napisano
  • Autor

> zwykły jest do silników benzynowych, wzmocniony włókniną i siatką do aut z silnikiem diesla,

> brat

A nie wiedziałem. Mam diesla jak w podpisie i jak dotąd (2. raz od kupna) wkładałem ten bez włókniny. Zawsze przy kupnie czegokolwiek podaję sprzedawcy dokładne dane auta a nie proponowano mi dwóch typów. A co daje ten z włóknina i wzmocnieniem? Czy są jakieś negatywne skutki jazdy na zwykłym?

Napisano

a jaka jest różnica cenowa między filtrami ?

Napisano
  • Autor

> a jaka jest różnica cenowa między filtrami ?

Standard ok 30 a ten drugi prawie X2

Napisano

> Standard ok 30 a ten drugi prawie X2

więc niech się znawcy wypowiedzą, bo jeżeli nie ma żadnej różnicy (choć ...) to po co przepłacać.

Napisano

ja dostałem takie info:

W dieselq ponoć jest większy ciąg przez to te niezabezpieczone kratką może zniszczyć. niewiem.gif

a może to po prostu urban legend icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> W dieselq ponoć jest większy ciąg przez to te niezabezpieczone kratką może zniszczyć.

Zużyty filtr standardowy oprócz oczywistego zabrudzenia nawet w najmniejszym stopniu nie jest zniszczony.

Napisano

> A nie wiedziałem. Mam diesla jak w podpisie i jak dotąd (2. raz od kupna) wkładałem ten bez

> włókniny. Zawsze przy kupnie czegokolwiek podaję sprzedawcy dokładne dane auta a nie

> proponowano mi dwóch typów.

dlatego że do rzadkości należą sprzedawcy którzy znają się na tym co sprzedają, druga rzecz jest taka że katalogi zamienników zawierają pełno błędów, wystarczy spojrzeć jak wygląda np katalog Filtrona w zakresie f. pyłkowych do Astry G - bzdety które ciągną się w tym katalogu od lat,

> A co daje ten z włóknina i wzmocnieniem?

wzmocnienie jest jak sądzę po to by większe podciśnienie od turbiny nie "wsysało" filtra w dolot - być może kiedy nie ma wzmocnienia jest mniej sztywny - przy dużych wartościach podciśnienia wygina się i robią się luzy pomiędzy ściankami osadzenia filtra a obudowa filtra i jest mniej szczelny co może powodować zasysanie nieprzefitrowanego powietrza w dolot?

natomiast przyznam, że nie mam pomysłu po co jest dodatkowa włóknina - flizelina ?

> Czy są jakieś negatywne

> skutki jazdy na zwykłym?

nie mam pojęcia, po coś dają fabrycznie te wzmocnione siatką, a wiesz, producenci nie są specjalnie skorzy do dawania "bonusów" użytkownikom wink.gif więc jeżeli by nie było takiej potrzeby to dawali by takie jak w benzyniakach,

brat

Napisano

> taka że katalogi zamienników zawierają pełno błędów, ...

no na przykład mojej bryki teoretycznie nikt nie produkował po 2004 roku, a ja ją mam, i to mnie też kurna irytuje. grinser006.gif

mogę się założyć o zgrzewkę warki że za 5 lat w ASO zaczną mi udowadniać że nie możliwe żebym kupił "dwójkę" w 2008 roku

hehe.gif

Napisano

> no na przykład mojej bryki teoretycznie nikt nie produkował po 2004 roku, a ja ją mam, i to mnie

> też kurna irytuje.

> mogę się założyć o zgrzewkę warki że za 5 lat w ASO zaczną mi udowadniać że nie możliwe żebym kupił

> "dwójkę" w 2008 roku

możliwe, w Koszalinie stoi AII nówka do kupienia z 2010 roku biglaugh.gif w ASO Opla

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.