Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszkodzona opona i amortyzacja w/g ubezpieczyciela.

Featured Replies

Napisano

W piątek przemierzałem nasze równe polskie drogi. I oczywiście po drodze trafiła mi się jedna nierówność,w której uszkodziłem oponę i alufelgę.Przeszedłem procedurę zgłoszenia oraz oględziny rzeczoznawcy z firmy ubezpieczeniowej.Wszystko jest dla mnie jasne.Niejasny jest natomiast sposób naliczania amortyzacji opon.Moja opona miała w momencie zakupu (kupiłem nowe opony pod koniec zeszłego roku) nominalną głębokość bieżnika wynoszącą 8 mm.Pan rzeczoznawca zmierzył w dniu dzisiejszym głębokość bieżnika i stwierdził,że wynosi 7,5 mm i musi od ceny nowej opony odliczyć 15%.Rozumiem,że istnieje coś takiego jak amortyzacja części i klient nie może się wzbogacić,ale 15% za 0,5 mm?Czy to nie jakiś szulerski wybieg ubezpieczyciela?Ktoś ma doświadczenie w tym temacie,którym mógłby się podzielić?

Napisano

> W piątek przemierzałem nasze równe polskie drogi. I oczywiście po drodze trafiła mi się jedna

> nierówność,w której uszkodziłem oponę i alufelgę.Przeszedłem procedurę zgłoszenia oraz

> oględziny rzeczoznawcy z firmy ubezpieczeniowej.Wszystko jest dla mnie jasne.Niejasny jest

> natomiast sposób naliczania amortyzacji opon.Moja opona miała w momencie zakupu (kupiłem nowe

> opony pod koniec zeszłego roku) nominalną głębokość bieżnika wynoszącą 8 mm.Pan rzeczoznawca

> zmierzył w dniu dzisiejszym głębokość bieżnika i stwierdził,że wynosi 7,5 mm i musi od ceny

> nowej opony odliczyć 15%.Rozumiem,że istnieje coś takiego jak amortyzacja części i klient nie

> może się wzbogacić,ale 15% za 0,5 mm?Czy to nie jakiś szulerski wybieg ubezpieczyciela?Ktoś ma

> doświadczenie w tym temacie,którym mógłby się podzielić?

I co będziesz sie o głupie 10zł kłócił? Szkoda czasu nerwów itd.

Napisano
  • Autor

> I co będziesz sie o głupie 10zł kłócił? Szkoda czasu nerwów itd.

No nie za bardzo o 10 zł.Mam Nokiany klasy premium.Trochę kosztują.Na drogach się nic nie zmienia,więc czemu mam im odpuszczać.Do prostowania mam jeszcze felgę i sprawdzenie zawieszenia.Mam zamiar z tym jechać do ASO,bo tam są odpowiednio wysokie ceny. zlosnik.gif

Napisano

> No nie za bardzo o 10 zł.Mam Nokiany klasy premium.Trochę kosztują.Na drogach się nic nie

> zmienia,więc czemu mam im odpuszczać.Do prostowania mam jeszcze felgę i sprawdzenie

> zawieszenia.Mam zamiar z tym jechać do ASO,bo tam są odpowiednio wysokie ceny.

to podobno taki standard, że przyjmuje się 10-15% zużycia. Natomiast przygotuj się na to, że obetną Ci ze 20-30% za przyczynienie się do zdarzenia, poprzez nie zachowanie należytej uwagi wink.gif droga np. była oznakowania, albo jechałeś za szybko.

Napisano
  • Autor

> to podobno taki standard, że przyjmuje się 10-15% zużycia. Natomiast przygotuj się na to, że obetną

> Ci ze 20-30% za przyczynienie się do zdarzenia, poprzez nie zachowanie należytej uwagi droga

> np. była oznakowania, albo jechałeś za szybko.

Droga nie jest oznakowana,a krater jest prawie za przejściem dla pieszych,więc i prędkość nie może być zbyt duża.

Napisano

I ile ten Nokian kosztuje? 300zł sztuka? Obetną Ci 30zł a nawysyłasz sie listów poleconych na 20zł.

Napisano

> Droga nie jest oznakowana,a krater jest prawie za przejściem dla pieszych,więc i prędkość nie może

> być zbyt duża.

no to może będziesz miał szczęście wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.