Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

(L) Założenie klimatyzacji do lacetti

Featured Replies

Napisano

Witam

Przyszły cieplejsze dni no i zaczynam znowu zastanawiać się nad założeniem klimatyzacji.

Moje lacetti jest z listopada 2004 r. (ma jeszcze klamki zewnętrzne al’ Lanos) ale szkoda mi go zmieniać, jestem jego drugim właścicielem i jak na razie mnie nie zawiódł.

I tu mam parę pytań:

1. Czy już ktoś kiedyś zakładał Klimę (mam na myśli manualną, taka mi wystarczy)

Ja mam zamiar zrobić to samemu. I tu poboczne pytanie, zniknął TIS po polsku:

http://home.booroondook.ru/files/

a ja nie wiem jak tam się zalogować. Najwyżej będę bazował na angielskiej wersji.

2. Następne pytanie, myślę, że wszystkie potrzebne mocowania i otwory są już wykonane oprócz uchwytu na sprężarkę.

3. Jak z częściami? Będę musiał dokupić: sprężarkę, skraplacz, osuszacz, parownik, zawór rozprężający-dławiący, dodatkowy wentylator, wyłącznik ciśnieniowy. Wszystkie potrzebne części oprócz tego ostatniego znalazłem na allegro. No i jeszcze przewody do podłączenia.

4. I teraz, czy potrzebne będzie mi urządzenie do zwiększenia prędkości obrotowej biegu jałowego i co z elementem sterującym czy wystarczy tylko włącznik klimatyzacji czy jest jakiś osobny układ.

Na razie to wszystko następne pytania wyjdą na pewno w trakcie zagłębiania się w ten temat.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i sugestię. Decyzja o instalacji nie jest jeszcze podjęta w 100%.

Napisano

> 2. Następne pytanie, myślę, że wszystkie potrzebne mocowania i otwory są już wykonane oprócz

> uchwytu na sprężarkę.

Blok silnika jest ten sam, po prostu przykręcasz.

> 3. Jak z częściami? Będę musiał dokupić: sprężarkę, skraplacz, osuszacz, parownik, zawór

> rozprężający-dławiący, dodatkowy wentylator, wyłącznik ciśnieniowy. Wszystkie potrzebne części

> oprócz tego ostatniego znalazłem na allegro. No i jeszcze przewody do podłączenia.

Czujnik ciśnienia klimatyzacji dla sterownika silnika. Na dobrą sprawę, to i wiązki elektryczne nie są te same.

Najlepiej byłoby mieć gdzieś niedaleko auto z klimą przeznaczone do rozbiórki.

> 4. I teraz, czy potrzebne będzie mi urządzenie do zwiększenia prędkości obrotowej biegu jałowego i

> co z elementem sterującym czy wystarczy tylko włącznik klimatyzacji czy jest jakiś osobny

> układ.

Włączeniem przekaźnika włączającego sprzęgło sprężarki steruje sterownik silnika i on też odpowiednio "podbija" bieg jałowy. Czy będzie działał ten, który teraz masz w aucie, to nie wiem. Na pewno będzie on potrzebował przynajmniej trzy dodatkowe przewody: sygnał czujnika ciśnienia w klimatyzacji (+5V i GND ma chyba wspólne z MAP sensorem), sygnał włączenia przycisku klimatyzacji i sygnał sterowania przekaźnikiem sprzęgła sprężarki. To tak na szybko.

Liczyłeś koszty i czas tego przedsięwzięcia?

Na początek trzeba zdjąć całą deskę rozdzielczą, później to poskładać, napełnić układ i na koniec trochę dłubaniny z elektryką.

Napisano
  • Autor

> Liczyłeś koszty i czas tego przedsięwzięcia?

Koszty to jak na razie ceny z internetu oprócz wspomnianego czujnika w granicach 1500 zł za nowe części. Na czasie aż tak mi nie zależy

> Na początek trzeba zdjąć całą deskę rozdzielczą, później to poskładać, napełnić układ i na koniec

Z tą deską to mnie zasmuciłeś myślałem że do nagrzewnicy dojdę od spodu.

> trochę dłubaniny z elektryką.

Dorobi się odpowiednie wiązki

Napisano

> Koszty to jak na razie ceny z internetu oprócz wspomnianego czujnika w granicach 1500 zł za nowe

> części.

Nie wiem, czy się zmieścisz.

> Z tą deską to mnie zasmuciłeś myślałem że do nagrzewnicy dojdę od spodu.

Nie za bardzo to widzę. Najlepiej byłoby mieć cały moduł nagrzewnicy z klimatyzacją na podmianę. Nie wiem, czy parownik wejdzie to tego zwykłego.

> Dorobi się odpowiednie wiązki

Jak masz o tym odpowiednie pojęcie, to waytogo.gif

Ja, dla przykładu, nie bardzo miałbym w obecnych realiach czas na taką dłubaninę. To jest trochę pracy.

Napisano

wydaje się to trochę "porwaniem z motyką na słońce", ale oczywiście jest to możliwe, koszt 1500 zł - trochę mało, chyba że zakładasz kupno używanych elementów.

Jakbyś jednak nie rezygnował to koniecznie, pokaż swoje boje na tym forum.

Napisano

> wydaje się to trochę "porwaniem z motyką na słońce",

Może nie aż tak, bo nie wiemy, co Kolega potrafi, ponadto przecież nie Święci garnki lepią, ale nie jest to zagadnienie tego sortu, co wymiana świec zapłonowych. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, czy się zmieścisz.

W tej cenie na pewno to się nie zmieszczę

> Nie za bardzo to widzę. Najlepiej byłoby mieć cały moduł nagrzewnicy z klimatyzacją na podmianę.

Może ten

http://moto.allegro.pl/kompletna-nagrzewnica-chevrolet-lacetti-europa-i1567071637.html

> Nie wiem, czy parownik wejdzie to tego zwykłego.

Według TIS-u

post-138977-14352512753891_thumb.png

Napisano
  • Autor

> Włączeniem przekaźnika włączającego sprzęgło sprężarki steruje sterownik silnika i on też

> odpowiednio "podbija" bieg jałowy. Czy będzie działał ten, który teraz masz w aucie, to nie

> wiem.

jeszcze jedno pytanie, a czy jest możliwość sprawdzenia tego sterownika, czy ma on tą funkcję.

Napisano

> jeszcze jedno pytanie, a czy jest możliwość sprawdzenia tego sterownika, czy ma on tą funkcję.

W katalogu EPC nie widzę nic na temat klimatyzacji przy sterowniku, więc może wystarczy podpiąć odpowiednie przewody i zagada? W Lanosach tak właśnie było.

Napisano

Będę bardzo wdzięczny jeśli podzielisz się swoimi sukcesami. Sam przymierzam się do założenia klimy w aveo z 2007 roku. Mam nadzięję, że części nie bedą mnie drogo kosztować ale niestety sam nie zmontuję klimy(brak czasu). oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> W katalogu EPC nie widzę nic na temat klimatyzacji przy sterowniku, więc może wystarczy podpiąć

> odpowiednie przewody i zagada? W Lanosach tak właśnie było.

Kolego a czy ja dobrze kombinuję - pod komputer ECM pod zacisk 52 podłączę +12V, a na wyjściu zacisku 41 ma się pojawić prąd który steruje przekaźnikiem kompresora.

Rysunki w załączniku.

post-138977-14352512843157_thumb.png

Napisano

> Kolego a czy ja dobrze kombinuję - pod komputer ECM pod zacisk 52 podłączę +12V,

Tak, po naciśnięciu przycisku włączenia klimatyzacji ma tam pojawić się 12V.

>a na wyjściu

> zacisku 41 ma się pojawić prąd który steruje przekaźnikiem kompresora.

> Rysunki w załączniku.

Na tym pinie sterownik podaje masę do sterowania cewką przekaźnika zasilania sprzęgła sprężarki.

Do szczęścia potrzebujesz jeszcze czujnik ciśnienia klimatyzacji.

Napisano
  • Autor

> Do szczęścia potrzebujesz jeszcze czujnik ciśnienia klimatyzacji.

To bez niego nie pojawi się masa na tym styku 41.

A gdzie się go podłącza???

Napisano
  • Autor

No i mam kolejne pytanie.

Znalazłem Chevroleta rozbitego z klimatyzacją manualną, sprzedający twierdzi że do końca była sprawna i że nie jest uszkodzona. Rok samochodu to 2008 (hatback). Mam możliwość sam ją zdemontować.

Silnik jaki w tym samochodzie jeździł to diesel.

Czy była jakaś różnica w schematach elektrycznych i mechanicznych montaży??? (tak mi się zdaję że montaż sprężarki będzie inny, a czy jej model też???)

Napisano

> No i mam kolejne pytanie.

> Znalazłem Chevroleta rozbitego z klimatyzacją manualną, sprzedający twierdzi że do końca była

> sprawna i że nie jest uszkodzona. Rok samochodu to 2008 (hatback). Mam możliwość sam ją

> zdemontować.

I to jest waytogo.gif

> Silnik jaki w tym samochodzie jeździł to diesel.

> Czy była jakaś różnica w schematach elektrycznych i mechanicznych montaży??? (tak mi się zdaję że

> montaż sprężarki będzie inny, a czy jej model też???)

A to jest lekki problem, bo do diesla schematu nie widziałem niestety. Na moje oko różniec wielkich nie będzie, ale szanse, że sprężarka będzie tak samo montowana nie są za duże. To z kolei pociąga za sobą róznice w układzie przewodów ciśnieniowych. Chłodnica ze skraplaczem też może nie być jednakowa, jak w benzynie. Natomiast elektrycznie nie powinno być jakichś większych różnic, no może poza podgrzewaczem PTC, który był chyba we wszystkich dieslach. W wolnej chwili rzucę okiem na TIS.

Napisano
  • Autor

> I to jest

Niestety ale muszę szukać instalacji tylko od benzyny.

> Na moje oko różniec wielkich

> nie będzie, ale szanse, że sprężarka będzie tak samo montowana nie są za duże. To z kolei

> pociąga za sobą róznice w układzie przewodów ciśnieniowych.

I tu masz rację. Po porównaniu zdjęć sprężarka jest inaczej montowana i przewody ciśnieniowe wchodzą do niej w innym miejscu.

> Chłodnica ze skraplaczem też może nie być jednakowa, jak w benzynie.

Tu jest chyba to samo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.