Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

doglebilem ile sie dalo..

Featured Replies

Napisano

20110511013.jpg

dokrecilem gwinta do konca smile.gif ale zauwazylem ze mam kola na minusie (x4) i wycieraja sie od srodka... czy da rade to ustawic??

Napisano

> czy da rade to ustawic??

Da rade zlosnik.gif podjedz na geometrie

Napisano

> dokrecilem gwinta do konca ale zauwazylem ze mam kola na minusie (x4) i wycieraja sie od srodka...

napisalem ci na syndykacie.

tyl idzie uratowac ale przodu nie. ( chyba ze kupisz camber platy)

Napisano
  • Autor

> napisalem ci na syndykacie.

> tyl idzie uratowac ale przodu nie. ( chyba ze kupisz camber platy)

to pomysle wink.gif bo moze moze cos bedzie trzeba dokupic do zestawu wink.gif hehe

Napisano

> napisalem ci na syndykacie.

> tyl idzie uratowac ale przodu nie. ( chyba ze kupisz camber platy)

A nie jest przypadkiem tak ze kąt PK kol przednich w e46 da sie wyregulowac po "wywaleniu" zabezpieczen na kielichach ?

Napisano
  • Autor

> A nie jest przypadkiem tak ze kąt PK kol przednich w e46 da sie wyregulowac po "wywaleniu"

> zabezpieczen na kielichach

nic tam nie widac zeby szlo cos regulowac ani nic w tym stylu...

Napisano

> nic tam nie widac zeby szlo cos regulowac ani nic w tym stylu...

Hmmm to czemu pamietam ze regulowali mi w e46 z przodu PK, po usunieciu jednorazowych zabezpieczen (w ksztalcie ziarenek fasoli).. w e39 juz tak zrobic nie moge...

w skrócie - przod jest regulacja ustawieniem calej kolumny (łozyska amora) ale w mniejszym zakresie.

Zreszta: przedrukuje Ci z BKP:

Zgadza sie, na drazkach ustawia sie tylko zbieznosc. Na mocowaniu amortyzatora do zwrotnicy tez nic sie nie da ustawic bo nie ma tam zadnej regulacji - wszystko jest pasowane 'ciasno'. Jedyna mozliwosc regulacji pochylenia kola jest na mocowaniu amortyzatora - sa tam trzy nakretki co trzymaja lozysko amortyzatora i kolek ustalajacy. Ten kolek mozna wykrecic (po wczesniejszym demontazu mcpersona albo przynajmniej opuszczeniu go troche do dolu) i wtedy bedzie mozna w niewielkim stopniu przesunac lozysko amora w prawo/lewo zmieniajac pochylenie kola - otwory w nadkolu sa owalne.

Lepszym rozwiazaniem jest instalacja tak zwanej camber adjustment plate (nie wiem jak to sie fachowo zwie po naszemu), np co takiego:

http://www.bmwtuningmag.com/wp-content/uploads/street-track-camber-plates.jpg

mozna wtedy zmieniac zarowno pochylenie jak i kat wyprzedzenia sworznia zwrotnicy.

wpis by maroek

Napisano
  • Autor

a masz racje jest tam taki dzyndzel oink.gif :D

ale to chyba nie wiele przesunie hmm.gif

moze tylko zamienie opony z lewej na prawa wink.gif

Napisano

> dokrecilem gwinta do konca ale zauwazylem ze mam kola na minusie (x4) i wycieraja sie od srodka...

A ja z innej beczki, jak Ci się prowadzi samochód z minusem w zakrętach, lepiej, gorzej, nie odczuwasz różnicy hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A ja z innej beczki, jak Ci się prowadzi samochód z minusem w zakrętach, lepiej, gorzej, nie

> odczuwasz różnicy

hmm wrazenie mam ze przod bardziej reaguje na koleiny i nierownosci nawierzchni.. tyl szybciej zrywa przyczepnosc. a zakrety hmm ciezko mi powiedziec ale prawdemowiac mam wrazenie ze jak nie bede przeginac z obrotami to wlepiony jest calkiem przyjemnie ale niestety nie pamietam jak bylo na seri bo bylo to dosc dawno wink.gif

Napisano

> A ja z innej beczki, jak Ci się prowadzi samochód z minusem w zakrętach, lepiej, gorzej, nie

> odczuwasz różnicy

swoja droga prawie wszystkie bmki sa fabrycznie na minusie.

pytanie o jakim minusie mowa zlosnik.gif

Napisano

> swoja droga prawie wszystkie bmki sa fabrycznie na minusie.

> pytanie o jakim minusie mowa

Jak wszystkie auta z tylnym napedem - w e39 standardowo jest -2,05 stopnia

Napisano

> Jak wszystkie auta z tylnym napedem - w e39 standardowo jest -2,05 stopnia

raczej nie ma to wiele wspolnego z napedem a masa i ksztaltem samochodu.

Napisano

> swoja droga prawie wszystkie bmki sa fabrycznie na minusie.

> pytanie o jakim minusie mowa

Otóż to, jak się ogląda samochody przygotowane do np. DTM, to widać koła ustawione w sporym minusie. Domyślam się, że ma to wpływ na prowadzenie w zakrętach, jestem ciekaw na ile to pomaga hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Otóż to, jak się ogląda samochody przygotowane do np. DTM, to widać koła ustawione w sporym

> minusie. Domyślam się, że ma to wpływ na prowadzenie w zakrętach, jestem ciekaw na ile to

> pomaga

wplyw ma duzy bo podczac mocnego zakretu kolo zewnetrzne przylega cala powierzchnia do podloza..

zewnetrzna strona opony jest dociskane i styka sie w zakrecie cala powierzchnia... a jak masz normalnie to kolo bardziej styka sie zewnetrzna strona opony przez co masz mniejsza przyczepnosc...

chodzi o to ze jak jest minus to rownomierniej w zakrecie przylega do podloza.

chyba malo zrozumiale to napisalem.. sick.gif

Napisano

Rozumiem, rozumiem... zlosnik.gif Takie ustawienie kół daje zysk przyczepności w zakrętach, ale w takim razie stratę przyczepności na prostych, ponieważ opona nie opiera się całą swoją szerokością jednakowo o podłoże hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, rozumiem... Takie ustawienie kół daje zysk przyczepności w zakrętach, ale w takim razie

> stratę przyczepności na prostych, ponieważ opona nie opiera się całą swoją szerokością

> jednakowo o podłoże

no tak smile.gif

Napisano

> Otóż to, jak się ogląda samochody przygotowane do np. DTM, to widać koła ustawione w sporym

> minusie. Domyślam się, że ma to wpływ na prowadzenie w zakrętach, jestem ciekaw na ile to

> pomaga

duzy minus pomaga w jazdach na zakrecie ale pogarsza prowadzenie auta na prosto.

do normalnej jazdy trzeba znalesc kompromis poprostu. ( Moim zdaniem ciut wiecej niz fabryka to jest dobry kompromis ) bo innaczej albo ci sie beda opony scinac albo bedzie auto niestabilne. w moim aucie testowalem praktycznie wszystkie mozliwe ustawienia geometri i moge powiedziec ze nie ma co duzo wymyslac tylko ustawiac podobnie jak fabrycznych ustawieniach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.