Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PZU autopomoc - komfort, a holowanie auta?

Featured Replies

Napisano

Tak czytałem OWU, ale i tak chce się upewnić hehe.gif

Muszę zaholować auto z garażu do warsztatu (~40 km).

Mam ubezpieczenie PZU autopomoc - pakiet komfort.

Według PZU - OK - mam powiedzieć kiedy, a w ciągu 40 minut przyślą holownik.

Korzystał już ktoś?

I jeszcze taki "myk" - korzystanie z takiej opcji też jest traktowane jakie "zdarzenie", które wiąże się z późniejszym podniesieniem składki?

Napisano

Jeżeli masdz limit 40 km to znaczy, że jeżeli od miejsca zdarzenia do Twojego domu jest mniej niż 40 km to radź sobie sam. Ten limit można znieść w pakiecie komfort. Wykorzystanie assistance nie ma wpływu na składkę, to jest osobne ubezpieczenie, niezwiązane z ubezpieczeniem komunikacyjnym. Składki są zapięte na sztywno w cenniku.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli masdz limit 40 km to znaczy, że jeżeli od miejsca zdarzenia do Twojego domu jest mniej niż

> 40 km to radź sobie sam. Ten limit można znieść w pakiecie komfort.

Nie, nie - limit mam 150 km.

Wczoraj auto padło na drodze, ale miałem "pod ręką" drugie więc zaholowałem grata do domu.

Teraz muszę dostarczyć auto do warsztatu, a mam do niego jakieś 40 km od domu.

Dlatego jeśli mam taką możliwość - to dlaczego nie skorzystać z holownika PZU...

> Wykorzystanie assistance

> nie ma wpływu na składkę, to jest osobne ubezpieczenie, niezwiązane z ubezpieczeniem

> komunikacyjnym. Składki są zapięte na sztywno w cenniku.

ok.gif Czyli dzwonię po holownik i odstawiają moje gracisko do warsztatu - mnie to nic nie kosztuje...

Napisano

> Korzystał już ktoś?

Tak. Tydzien temu wracalem z Wisly z "dlugiego weekendu" i przed Skoczowem pekl przewod hamulcowy. Laweta byla w pol godziny. Auto przewiezione do Knurowa do warsztatu (jakies 60km). Zero oplat, milo, szybko i przyjemnie... zlosnik.gif

> I jeszcze taki "myk" - korzystanie z takiej opcji też jest traktowane jakie "zdarzenie", które wiąże się z późniejszym podniesieniem składki?

Nie ok.gif

Napisano

> Nie, nie - limit mam 150 km.

Piszemy o innych limitach smile.gif I nie 40 km a 50 km od domu

> Wczoraj auto padło na drodze, ale miałem "pod ręką" drugie więc zaholowałem grata do domu.

> Teraz muszę dostarczyć auto do warsztatu, a mam do niego jakieś 40 km od domu.

> Dlatego jeśli mam taką możliwość - to dlaczego nie skorzystać z holownika PZU...

> Czyli dzwonię po holownik i odstawiają moje gracisko do warsztatu - mnie to nic nie kosztuje...

Tutaj nie wiem, czy PZU się nie wypnie. Auto masz w domu, więc masz franszyzę na 50km. Dzwoń do nich i zapytaj czy będzie holowanie z domu do warsztatu.

Napisano

> Tak. Tydzien temu wracalem z Wisly z "dlugiego weekendu" i przed Skoczowem pekl przewod hamulcowy.

> Laweta byla w pol godziny. Auto przewiezione do Knurowa do warsztatu (jakies 60km). Zero

> oplat, milo, szybko i przyjemnie...

Ale miałeś inny przypadek bo byłeś daleko od domu a on ma auto pod domem. Tu jest zasadnicza różnica.

Napisano

> Ale miałeś inny przypadek bo byłeś daleko od domu a on ma auto pod domem. Tu jest zasadnicza różnica.

W PZU jest to strasznie zamieszane. Ja mam wykupiona za 49 zeta wersje "Super" wiec mam troche inna sytuacje niz kolega. W wariancie "Komfort" (bezplatnym) jest tak, ze jezeli masz w PZU samo OC, to holownik daja tylko w razie unieruchomienia auta z powodu wypadku lub kolizji. Natomiast jezeli masz OC i AC, to holownik daja takze w razie unieruchomienia pojazdu w wyniku awarii. W wersji "Komfort" jest dolny limit 50 km od miejsca zamieszkania (ja w "Super" mam 20 km), ale z tego co czytalem w OWU nie dotyczy on samego holowania tylko innych dodatkowch uslug, np. noclegu, podstawienia auta zastepczego, itp.

Tu link do OWU, mozna sie zaglebic... ok.gif

Napisano

mówisz o Karcie PZU Pomoc ( Link )? czy jakimś dodatku do ubezpieczenia?

Ja posiadam kartę PZU Pomoc, ubezpieczenie OC/NW mam w AXA. Z pomocy korzystałem już 2 razy. Za pierwszym razem byłem ok 15km od domu, za drugim na parkingu pod blokiem. Laweta przyjechała w obu przypadkach. W obu przypadkach zawieźli mi samochód tam gdzie chciałem, i w obu przypadkach dostałem samochód zastępczy (za 1 razem opel astra kombi 4latek, za 2 - ford focus kombi nowy dwu-miesięczny). Dzięki karcie można korzystać z wielu innych przywilejów, aczkolwiek nie miałem jeszcze takiej potrzeby. Co do kosztów karty, to kupiłem ją na orlenie w 2009 roku za chyba 249 zł, w 2010 przedłużyłem na kolejny rok za 160, a teraz widzę że chcą 200 zł za rok następny. Dobre jest też to, że nie wymagają ubezpieczenia w PZU.

Napisano

> Tu link do OWU, mozna sie zaglebic...

W OWU PZU to ja się zagłębiam prawie codziennie (taka praca) smile.gif

Napisano
  • Autor

> mówisz o Karcie PZU Pomoc ( Link )? czy jakimś dodatku do ubezpieczenia?

W moim przypadku chodzi o dodatek do pakietu ubezpieczenia (OC+AC+NNW+PZU Auto Pomoc + PZU AutoSzyba).

Napisano
  • Autor

> Tutaj nie wiem, czy PZU się nie wypnie. Auto masz w domu, więc masz franszyzę na 50km. Dzwoń do

> nich i zapytaj czy będzie holowanie z domu do warsztatu.

Dzwoniłem - stwierdzili, że jak najbardziej.

Tylko, że "zamówienie" mogę złożyć dopiero będąc już w domu - bo wysyłają holownik od razu po zgłoszeniu...

Koło 14 będę dzwonił jeszcze raz - zobaczymy czy nie zmienią wersji zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No i muszę przyznać, że jestem pod dużym wrażeniem blush.gif

Zadzwoniłem na numer PZU, przyjęli zgłoszenie.

Dojechałem do domu (gdzie stało auto) - trwało to może z 10-15minut.

Dzwoni tel. - holownik będzie za 10 minut.

Rzeczywiście po kilku minutach podjechał gość lawetą - wszystko miło i z uśmiechem (widać, że też bardzo zwracał uwagę na szczegóły - jak chociażby nieporysowanie auta o choinki, które mam koło garażu zlosnik.gif ).

Umówiliśmy się, że jedziemy osobno, bo i tak potrzebowałem zabrać drugie auto i musiałem załatwić coś po drodze...

Zajechałem do warsztatu - już ściągali auto...

Naprawdę jestem pod sporym wrażeniem obsługi ok.gifok.gifok.gif

No cóż - teraz już myślę, że trzeba wykupić jakiś maksymalny pakiet zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.