Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z18XE i ukrecona śruba kolektora wydechowego

Featured Replies

Napisano

witajcie

trochę się zdołowałem, zdemontowałem właśnie kolektor wydechowy ponieważ jest pęknięty w jednym miejscu, okazało się, jednak, że jedna ze śrub kolektora ta na samym dole od strony termostatu jest urwana i to dosyć głęboko w głowicy nic się do tego nie dospawa. Nawiercić też się nie da bo za głęboko. Macie jakieś pomysły? Na uszczelce widać, gdzie dmuchało. Pomyślałem, żeby splanować powierzchnie przylegania kolektora bo na oko nie jest równo i założyć grubszą bardziej uszczelniającą uszczelkę. Czy to realne? Bardzo chciałbym uniknąć demontażu głowicy.

Napisano

> witajcie

> trochę się zdołowałem, zdemontowałem właśnie kolektor wydechowy ponieważ jest pęknięty w jednym

> miejscu, okazało się, jednak, że jedna ze śrub kolektora ta na samym dole od strony termostatu

> jest urwana i to dosyć głęboko w głowicy nic się do tego nie dospawa. Nawiercić też się nie da

> bo za głęboko. Macie jakieś pomysły? Na uszczelce widać, gdzie dmuchało. Pomyślałem, żeby

> splanować powierzchnie przylegania kolektora bo na oko nie jest równo i założyć grubszą

> bardziej uszczelniającą uszczelkę. Czy to realne? Bardzo chciałbym uniknąć demontażu głowicy.

wklej zdjęcie bo z twojego opisu niewiadomo która to szpilka smirk.gif

Napisano

Na samym dole od termostatu i jeszcze nie wiesz? Ta co zwykle się urywa. Ja natomiast nie wiem co chcesz powiedzieć przez to, że dasz "bardziej uszczelniającą" uszczelkę... i, że co niby nie będziesz musiał tej wykręcić i dać nowej i myślisz, że będzie trzymało? nawet nie masz co marzyć, jak masz jedną nawet nie urwaną ale naruszony gwint i ci się nie dokręci dobrze to już ci będzie pierdzieć... nie masz co się bawić nawet tam jest na tyle duża temperatura i duża siła, że to musi być przytwierdzone na stałe, zaprowadź do mechanika konkretnego, rozwierci ci tą co masz bez problemu i bez zdejmowania głowicy, przerobi z 8 na 10, splanujesz kolektor poskładasz i będzie miód malyna...

Miałem urwane trzy wszystkie się udało rozwiercić, teraz mam zamiast nich trzy szpilki o rozmiarze 10 i powiem, że już nie ma siły żeby puściło przytwierdzone na amen... a też wcześniej chciałem zaoszczędzić, raz mi padlo urwały się te szpile przy wykręcaniu wykręcili wkręcili szpilki 8 kolektora nie planowalem i za miesiac znowu pierdziało szpilki nie wytrzymały bo kolektor nie splanowany był i 1mm miał odchyłu w płaszczyźnie... drugim razem splanowałem wymieniłem na wieksze szpilki i jest dopiero ok... nie ma co robić na pół gwizdka bo jeszcze więcej kasy pójdzie...

Napisano
  • Autor

> wklej zdjęcie bo z twojego opisu niewiadomo która to szpilka

z18xe.jpg

z18xe2.jpg

z18xe3.jpg

a tutaj widać, że przez to, że nie dolegało dokładnie na 1 i 2 cylindrze przedmuchiwało.

z18xe4.jpg

Napisano
  • Autor

nawet nie masz co

> marzyć, jak masz jedną nawet nie urwaną ale naruszony gwint i ci się nie dokręci dobrze to już

> ci będzie pierdzieć...

jutro kupię wiertarkę pneumatyczną kątową lub coś czym mógłbym tam podejść i mozolnie zacznę rozwiercać, potem gwintownik na koniec mniejsza szpilka na to dwie nakrętki skontruje i będę próbował zdemontować. Z chęcią bym to oddał komuś do zrobienia. Ale auto stoi 35km od cywilizacji więc nie ma co marzyć o jakiejkolwiek pomocy.

Napisano

Jak jesteś trochę kumaty i nie masz dwóch lewych rąk to bez problemu zrobisz to... choć od razu ci mówię, że kolektor w tym silniku to ciężki kawał chleba grinser006.gif

i koniecznie zrób planowanie tego kolektora bo to samo będzie, a to groszowa sprawa...

Napisano

Miałem taki problem i to nie raz. Zawsze rozwiercałem, nastepnie wykrecalem wykretakiem. Najwazniejsze jest tutaj dobre wiertlo do rozwiercania.

Napisano
  • Autor

> Miałem taki problem i to nie raz. Zawsze rozwiercałem, nastepnie wykrecalem wykretakiem.

no właśnie obawiam się tego wykrętaka frown.gif zrobiłem dzisiaj próbę na starym silniku uciąłem fleksem szpilkę nawierciłem co poszło łatwo bo silnik leżał nierychomo w garażu wkręciłem wykrętam ale nie udało mi się wyjąć szpilki. NIe udało mi się ponieważ wkręcając wkrętak zapewne szpilka się rozszerza.

Napisano

> no właśnie obawiam się tego wykrętaka zrobiłem dzisiaj próbę na starym silniku uciąłem fleksem

> szpilkę nawierciłem co poszło łatwo bo silnik leżał nierychomo w garażu wkręciłem wykrętam ale

> nie udało mi się wyjąć szpilki. NIe udało mi się ponieważ wkręcając wkrętak zapewne szpilka

> się rozszerza.

to zostaje ci nawiercać coraz wiekszym wiertłem i na końcu przegwintować gwintownikiem

Napisano
  • Autor

> to zostaje ci nawiercać coraz wiekszym wiertłem i na końcu przegwintować gwintownikiem

Po godzinie wiercenia udało mi się zrobić otwór na jakieś 2-3mm smile.gif

Napisano
  • Autor

> Po godzinie wiercenia udało mi się zrobić otwór na jakieś 2-3mm

dodam, że wiertła dobre a nie jakieś z gównolitu, z czego te szpilki robią frown.gif?

Napisano

> dodam, że wiertła dobre a nie jakieś z gównolitu, z czego te szpilki robią ?

Kiedyś próbowałem rozwiercić śruby od immobilajzera na pompie wtryskowej w dieslu. Efekt był podobny jak w Twoim przypadku. sciana.gif

Napisano
  • Autor

> Kiedyś próbowałem rozwiercić śruby od immobilajzera na pompie wtryskowej w dieslu. Efekt był

> podobny jak w Twoim przypadku.

ukręcić się ukręci ale rozwiercić koszmar, ale spokojnie jak się uda będzie satysfakcja jak cholera smile.gif

Udało się, teraz tylko planowanie i spawanie kolektora i można składać złoma grinser006.gif

Napisano

> ukręcić się ukręci ale rozwiercić koszmar, ale spokojnie jak się uda będzie satysfakcja jak cholera

> Udało się, teraz tylko planowanie i spawanie kolektora i można składać złoma

nie przejmuj sie ostatnio wałczyłem 2 godziny z urwaną śruba wachacz w jakimś suzuki sciana.gif

Napisano
  • Autor

> nie przejmuj sie ostatnio wałczyłem 2 godziny z urwaną śruba wachacz w jakimś suzuki

u mnie problem już rozwiązany auto śmiga smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.