Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turbina i dzwigienka

Featured Replies

Napisano

Witam, w turbinie od 1.3 multijet 70KM jest wezyk podcisnienia ktory idzie do takiego brztynksa ktory ruszac powinien taka mala dzwigienka. pytanie moje jest takie - z jaka sila powinno to dzialac, zeby poruszyc dzwigienke? chodzi mi o to czy palcem powinno sie dac to ruszyc.

geneza: walcze dalej z kropasem i zamontopwalem spowrotem turbine i ... nie dziala.

olej jest podlaczony, wezyk siedzi, przewody dolotowy i wylotowy sa, a turbina stoi. ja w palnik a ona ani drgnie (w kazdym razie nie daje ani krzty cisnienia).

nie wiem co moglem spierdzielic bo tam nie ma co spierdzielic. wirnik od strony dolotu daje sie w palcach obrocic ale jakby z lekkim oporem. Wczesniej latala dobrze. zastanawiam sie co moglo pojsc nie tak.

zaintrygowala mnie ta owa nieszczesna dzwigienka do sterowania turbina bo po demontazu nie moglem jej ruszyc i zastanawiam sie czy to tak ma byc czy moze tam tkwi problem.

Napisano

zaintrygowala mnie ta owa nieszczesna dzwigienka do sterowania turbina...

ta dzwigienka steruje tylko klapką upustową cisnienia to nie jest sterowanie turbiny ( brak zmiennej geometrii )

albo coś ruszyłeś i klapka jest otwarta - uchylona ??? tego się nie dotyka jest fabrycznie wyregulowane albo ......... nie wiem co się stało ,może Cinek się wypowie jak wstanie smile.gif

Napisano
  • Autor

> zaintrygowala mnie ta owa nieszczesna dzwigienka do sterowania turbina...

> ta dzwigienka steruje tylko klapką upustową cisnienia to nie jest sterowanie turbiny ( brak

> zmiennej geometrii )

> albo coś ruszyłeś i klapka jest otwarta - uchylona ??? tego się nie dotyka jest fabrycznie

> wyregulowane albo ......... nie wiem co się stało ,może Cinek się wypowie jak wstanie

no wlasnie nie ruszalem jej (nie demontowalem) i jest pozostawiona tak jak fabrycznie byla. moze jest zwyczajnie otwarta jak powiedziales i nie moze sie zamknac - jak wspomnialem nie moglem ruszyc palcami dzwigienka przy zdjetej turbinie.

bardzo powazam rozebranie teraz turbiny na czesci i spraedzenie czy tam jakies obce cialo nie utkwilo...

rozbieral juz ktos turbine? to jakas wielka filozofia?

Napisano
  • Autor

problem sie rozwiazal turbo dziala.

przyczyna byla tak prostacka ze az durna.

w ramach diagnostyki sprawdzalem czy turbo ruszy jak wymusze podcisnienie na dolocie (innymi slowy na jalowych obrotach zatykalem reka dolot tuz przed przeplywomierzem).

jakiez bylo moje zdziwienie gdy zatkawszy za szczelnie dolot wypadly ze 2-3 zaplony i poszedl czarny dym spod kolektora (pomiedzy kolektorem a turbo). okazalo sie ze.......... nie dociągnąłem srub i turbina zwyczajnie byla nieszczelna..............

nie moge nadal w to uwierzyc ale tak jest.............

po zrobieniu eksperymentu wlazlem do samochodu, na desce oczywiscie check engine (bo zatkalem reka dostep powietrza) ale podczas przegazowek turbina zaczela sie uruchamiac. moze uruchamia sie nieco pozno ale moze to byc czysto subiektywne odczucie. zaraz biroe lapa i zdejme odczyty cisnienia z silnika. no i zrobie jazde testowa.

szukam jeszcze momentu jakim powinienem dokrecic turbo - znalazlem od innego silnika 26Nm - czy to oby nie za malo?

Napisano

nie dociągnąłem srub i turbina zwyczajnie byla nieszczelna..............

dziwne ,że nie słyszałeś i nie czułeś wcześniej , wylatujących spalin frown.gif

wszystkie śruby główne 23-28 olej 10-13 i 0.8-1 ok.gif

Napisano
  • Autor

> nie dociągnąłem srub i turbina zwyczajnie byla nieszczelna..............

> dziwne ,że nie słyszałeś i nie czułeś wcześniej , wylatujących spalin

> wszystkie śruby główne 23-28 olej 10-13 i 0.8-1

glosno pracowal przez ostatnie pol roku i nie widzialem roznicy w dzwieku. mam tez plecionke zalozona ale nie przyspawana wiec zwalilem spaliny z komory silnika na to ze plecionka leca i wracaja do komory.

zrobilem jazde testowa.

turbina dziwnie wyje(wczesniej tez wyla tyle ze byl jeszcze taki swist jak w niektorych tirach) ale zwalam to na polamane lopatki (jedna byla nadlamana a druga ulamana calkowicie w rogu).

czyli turbo sie konczy bo ponoc wymiana wirnikow to najdrozsza z napraw turbo i kosztuje ponoc 70% warttosc nowej - tak przynajmniej wyczytalem.

cisnienie doladowania na poczatku jakos nie bardzo trzymalo sie normy (wczesniej ok 1,3 bara). przy ttestach na podworku bez jazdy dochodzilo na poczatku do 1,7bara (przepustnica 100%) potem sie unormowalo i leciala do 1,4 bara a teraz mniej wiecej to co bylo czyli 1,3 do 1,4.

musze sprawdzic w samochodzie w czasie jazdy poniewaz padla mi bateria w lapie tuz przed wyjazdem.

moze ta dzwigienka co sie nie chciala ruszyc moze ona oberwala w czasie wypadku albo moze warsztat wykrecajacy urwana srube moze ja uszkodzil? klnie.gif

z drugiej strony na postoju by nie wrocila do 1,3 bara gdyby byla zakleszczona albo nie dzialajaca.

ogolnie jest ok bo po bardzo dlugiej i ciezkiej (i nierownej) walce udalo sie uruchomic samochod. lacznie poswiecilem ok 30rh na zrobienie tego. coz...przecieralem szlaki:) teraz zrzucenie wszystkiego i zalozenie zajeloby mi podejrzewam ze ze 4h.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.