Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brava nie odpala

Featured Replies

Napisano

Witam!

Brava to moje pierwsze auto, posiadam je od miesiąca a wcześniej nie miałem do czynienia z samochodami więc nie wymagajcie odemnie zbyt wiele:)

Problem jest taki, zatankowałem 7 litrów benzyny i 32 l gazu(przed tankowaniem zbiorniki były prawie puste) No i teraz na liczniku mam 145km i samochód nie odpala z benzyny, a z gazu ledwo ledwo...

Zaczęlo się dzisiaj rano, odwiozłem matkę na przystanek, silnik zapalił od razu. Na przystanku na chwilę zgasiłem silnik i jak chciałem ponownie odpalić to trwało to długo ale się udało.

Wróciłem do domu przed bramą zgasiłem i znowu trudno było ponownie odpalić. Otworzyłem bramę wjechałem do ogrodu i ponownie zgasiłem przed garażem(auto stało na wzniesieniu) I wtedy już nie odpalił frown.gif Stoczyłem się do garażu i nadal nic..Więc spróbowałem odpalić bezpośrednio z gazu i po 5-6sekundach odpalił ale musialem mu dodac gazu bo inaczej by zgasl odrazu. Teraz odpala z LPG nadal dosyc trudno ale już bez dodawania gazu, a z benzyny nie chce ruszyć. Pali się rezerwa no ale w końcu po 145km jeżdżenia na gazie nie zużyłem 7litrów paliwa confused.gif

Proszę o pomoc bo jestem załamany, to moje pierwsze autko i takie problemy. Aha, Brava 98r. 1.4. Czy bezpośrednio z gazu zawsze tak trudno się odpala? Może auto potrzebuje zawsze jakiś zapas paliwa żeby odpalił?

Wogóle zaobserwowałem wcześniej coś takiego że jak odpalałem(z benzyny) silnik pierwszy raz to wszystko było ok ale jak zgasiłem i ponownie po chwili chciałem to już kluczyk trzeba bylo dłuuugo trzymać.

Aaaa i jeszcze pali się lampka "uszkodzenie układu wtryskowego" gdy kluczyk jest w pozycji MAR, znika po odpaleniu z LPG

Poradźcie coś proszę

Napisano

> Aaaa i jeszcze pali się lampka "uszkodzenie układu wtryskowego" gdy

> kluczyk jest w pozycji MAR, znika po odpaleniu z LPG

hehe.gifok.gif

nie mogłeś napisac tego na początku? zlosnik.gif

jedź na jakiś serwis niech zdiagnozują usterkę...

Napisano
  • Autor

> nie mogłeś napisac tego na początku?

> jedź na jakiś serwis niech zdiagnozują usterkę...

No tak taki mały szczegół;]

Ale jakieś 2tyg temu też się paliła były problemy z odpaleniem ale nagle wszystko wróciło do normy...i teraz znowu:(

Pozatym lampka gaśnie po odpaleniu

Jazda do serwisu mi się nie uśmiecha, wiadomo dlaczego. Mogłem kupić tańsze auto to bym mial na naprawy...

Napisano

> Ale jakieś 2tyg temu też się paliła były problemy z odpaleniem ale

> nagle wszystko wróciło do normy...i teraz znowu:(

pech...

> Pozatym lampka gaśnie po odpaleniu

gaśnie bo instalacja LPG odcina ta lampke...

> Jazda do serwisu mi się nie uśmiecha, wiadomo dlaczego. Mogłem kupić

> tańsze auto to bym mial na naprawy...

padaka, sprzedaj...

Napisano

śmigaj do serwisu, podepnij auto pod komputer i będziesz wiedział o co chodzi...

Napisano

> Aaaa i jeszcze pali się lampka "uszkodzenie układu wtryskowego" gdy

> kluczyk jest w pozycji MAR, znika po odpaleniu z LPG

Wg mnie to jest tak, ze kontrolka wtrysku pali Ci sie caly czas, tylko jakis madry pan gazownik zrobil jej odciecie zeby sie caly czas nie palila w czasie jazdy na LPG, oni tak potrafia isc na latwizne, zalozyc jakis przekazniczek i miec z glowy.

Powinienes podpiac autko pod kompa, wtedy wyjda wszystkie kwiatki...

Napisano

A tak w ogole to kto Ty jestes? Masz zamiar tu pobyc troche dluzej czy tylko tak chwilke?

Proponuje uzupelnic profil i poczytac FAQ. Lepiej zrob to szybko, zanim reszta kuncikowiczow nie zacznie Cie opindalac tuk.gif

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Hej! Lampka się już nie pali!!, wsiadłem, kluczyk w pozycję MAR i zgasła......odpalam więc i bez najmniejszych problemów poszło z benzyny. Sam nie wiem co się wyczynia, ale chyba faktycznie będzie trzeba kiedyś podjechać do serwisu, a 2 mc temu miał robiony przegląd

A czy przyczyną może być to że mało nim jeżdżę?? W ciągu 2tyg 145km, jezdzę tylko na przystanek i spowrotem(razem 8km), czyli na zimnym silniku. Może takie kilkukilometrowe wypady są niedobre?

Napisano

Eeee tam Panie, ja tak codziennie robię krótkie oddcinki i pali od dotknięcia cool.gif

Ale gazu nie mam 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Eeee tam Panie, ja tak codziennie robię krótkie oddcinki i pali od

> dotknięcia

> Ale gazu nie mam

bo jak to ktos tutaj kiedys zauwazyl: GAZ TO ZLO!

hahaha.gif

Napisano

> A czy przyczyną może być to że mało nim jeżdżę?? W ciągu 2tyg 145km,

> jezdzę tylko na przystanek i spowrotem(razem 8km), czyli na

> zimnym silniku. Może takie kilkukilometrowe wypady są niedobre?

Eee, to raczej nie powinno miec wplywu, jedynie tylko bedzie Ci duzo palil bo jest nie zagrzany.

A tak w ogole to jak Ty go odpalasz? Masz przelaczone na automat i najpierw palisz z benzyny a potem samo Ci sie przelacza na gaz? Jak za wczesnie sie przelacza na gaz, to bardzo po dupie dostaje membrana w parowniku.

Musisz jeszcze wiedziec, ze pomimo tego ze masz gaz, to musisz od czasu do czasu przegonic autko tak conajmniej kilkanascie kilometrow na benzynce zeby sie wtryski nie zamulily, no chyba ze juz jest za pozno...

Napisano
  • Autor

Giemba powiedz mi jeszcze jakieś rady:)

Więc jeżeli wszystko dziła dobrze to mam ustawione na odpalanie z benzyny a potem automatycznie przechodzi na gaz. Z tym że ja ostatnio wpadłem na "genialny" pomysł:) Robię tak, włączam silnik i na luzie na maxa gazu żeby przeszedł od razu na LPG, co wy na to? Bo tak to na LPG przechodzi dopiero przy pierwszym wyprzedzaniu lub jak zapomne bieg zmienic na wyższy.

A pali faktycznie dużo, byłem tym przerażony ale podobno chodzi o zimny silnik, zobacze jak bedzie przy dluzszych trasach.

Napisano

> Giemba powiedz mi jeszcze jakieś rady:)

Widzisz, to jest tak. Ja bylbym sklonny Ci pomoc, ale nic nie ma za darmo hehe.gif Pisalem Ci juz zebys uzupelnil profil, a Ty dalej nic. Nawet nie wiem skad jestes...

Wiem ze jestes "zielony" w temacie motoryzacji i LPG, ale to wcale nie zwalnia Cie od podstawowych obowiazkow na tym kaciku. Wiem, wiem, truje... 270751858-jezyk.gif

A gdybys tak sobie poprzegladal forum, poczytal watki i tutaj i na gazowym, wtedy na pewno wiele spraw by Ci sie wyjasnilo. Dowiedzial bys sie np. dlaczego trzeba unikac jazdy na rezerwie, kiedy przelaczac z benz na gaz, i wielu, wielu innych ciekawych i przydatnych rzeczy o prawidlowej eksploatacji auta z gazem.

Wszyscy na tym kaciku zawsze chca sluzyc pomoca, ale czasami to po prostu rece opadaja nono.gif

Napisano
  • Autor

> Widzisz, to jest tak. Ja bylbym sklonny Ci pomoc, ale nic nie ma za

> darmo Pisalem Ci juz zebys uzupelnil profil, a Ty dalej nic.

> Nawet nie wiem skad jestes..

Uzupełniny:)

> A gdybys tak sobie poprzegladal forum, poczytal watki i tutaj i na

> gazowym, wtedy na pewno wiele spraw by Ci sie wyjasnilo.

> Dowiedzial bys sie np. dlaczego trzeba unikac jazdy na rezerwie,

> kiedy przelaczac z benz na gaz, i wielu, wielu innych ciekawych

> i przydatnych rzeczy o prawidlowej eksploatacji auta z gazem.

> Wszyscy na tym kaciku zawsze chca sluzyc pomoca, ale czasami to po

> prostu rece opadaja

Usprawiedliwienie mam grinser006.gif

Łączę sie przez GPRS i przeglądanie przy takim łączu forum może doprowadzić mnie do furii a efektów i tak nie przyniesie...

Jak bede mial czas to poprzegladam, ale niedlugo znowu musze pojechac i nie wiem czy mozna wlaczyc silnik i odrazu wysokie obroty zeby na LPG pzeszedł...

Napisano

> Uzupełniny:)

> Usprawiedliwienie mam

> Łączę sie przez GPRS i przeglądanie przy takim łączu forum może

> doprowadzić mnie do furii a efektów i tak nie przyniesie...

> Jak bede mial czas to poprzegladam, ale niedlugo znowu musze pojechac

> i nie wiem czy mozna wlaczyc silnik i odrazu wysokie obroty zeby

> na LPG pzeszedł...

Bardzo dobry sposób ok.gif

NA WYKOŃCZENIE SILNIKA

Gaz podawany jest ze zbiornika w stanie płynnym do parownika gdzie zmienia stan skupienia z płynnego na gazowy do tego celu potrzebuje trochę temperatury dlatego też parownik jest podłączony pod układ chłodzenia auta. Jazda na beni jest potrzebna nie tylko po to aby przesmarować wtryskiwacze i zawory ale też po to aby podgrzać płyn chłodzący aby parownik mugł spełnić swoje zadanie. W przeciwnym wypadku gaz jest podawany w stanie płynnym i

- rozpręża się w cylnndrze ( mieszanka jest za bogata)

- spłukuje olej z gładzi cylindrów co znacznie przyspiesza zużycie silnika

- możesz uszkodzić w szybkim czasie parownik (zwłaszcza membranę)

Napisano

> Uzupełniny:) > i nie wiem czy mozna wlaczyc silnik i odrazu wysokie obroty zeby

> na LPG pzeszedł...

czesc ok.gif

nie nie mozna musisz chwilke zaczekac zeby silnik sie choc troche rozgrzal a ta katnrolka wtrysku to nie musisz jechac do aso zeby ci podpieli pod kompa ,inne zaklady tez maja kompy i ci to zrobia taniej . Bo tak to szkoda auta katowac odpalac na gazie ok.gif

Napisano

wiesz gdzie gaz był zakładany??

często gazownik ma kompa smile.gif

ja czekam aż podniesie się wskazówka do pierwszej !

a stara ta instalacja?

Napisano
  • Autor

> wiesz gdzie gaz był zakładany??

> często gazownik ma kompa

> ja czekam aż podniesie się wskazówka do pierwszej !

> a stara ta instalacja?

Z 99r chyba(ELPIGAZ)

Jaka wskazówka?? Ja mam takie małe urządzonko do przełączania i to wszystko zadnych wskazówek.

Zauważyłem też że czasami jadę sobie długo na 2 biegu i jak jest możliwość przyspieszenia wciskam gaz a tu nic...nie przyspiesza:) Wtedy na 3 i już ok ale zawsze mniejsza sila

Napisano

wskazówka temperatury smile.gif

> Ja mam takie małe urządzonko do przełączania

to się automatycznie nie przełącza??

brak "ciagu" to już chyba inna historia frown.gif a wiele możliwości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.