Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polecane firmy produkujące szyby?

Featured Replies

Napisano

Jaką firmę możecie polecić jako producenta szyb czołowych?

Niestety mam już kilka odprysków a poza tym jest dość brzydko porysowana (w sumie to jestem zdziwiony jak miękka jest oryginalna szyba). Więc noszę się z zamiarem wymiany.

Ale wolałbym żeby nowa nie wyglądała znów fatalnie po roku użytkowania.

Napisano

pilkington

A zeby mniej rysowac szybe , zima jak najmniej uzywaj skrobaczki - zastap ja chemia. nie czysc tez suchej zapiaszczonej szyby wycieraczki i dbaj rowniez nie.

Napisano
  • Autor

> pilkington

> A zeby mniej rysowac szybe , zima jak najmniej uzywaj skrobaczki - zastap ja chemia. nie czysc tez

> suchej zapiaszczonej szyby wycieraczki i dbaj rowniez nie.

O szyby dbam.. Porysowana nie jest od skrobaczki (praktycznie nie używam).

Tak na prawdę problem dotyczy jednego miejsca - tam gdzie zawraca prawa wycieraczka. Ale wypada to na przeciwko kierowcy.

Wycieraczki też zadbane (często zmieniane gumki, często myte).

Napisano

Od 2 lat mam w Stilo NordGlass'a założonego na koszt PZU-AutoSzyba* i nie narzekam, ale zaraz zlecą się maruderzy i powiedzą, że NordGlass jest beeeeeeee.

Pilkington produkowany jest w Sandomierzu,

NordGlass w Koszalinie,

Linie produkcyjne podobne, technologia pewnie identyczna.

* Wcześniej się nasłuchałem na AK, że NordGlass jest beeeee i się trochę krzywiłem, ale ponieważ dawali za darmo(2,5% w skali roku, szyby mam ubezpieczone w Stilo na 2000zł czyli za 50zł rocznie) to wziąłem i jestem zadowolony.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Kiedys z niektorymi szybami tej firmy byly problemy , nie trzymaly wymiarow , a jak wiadomo tu precyzja jest dosc porzadana.

Z tego co sie orientuje , teraz chyba nie ma z nimi problemow

Napisano

> O szyby dbam.. Porysowana nie jest od skrobaczki (praktycznie nie używam).

> Tak na prawdę problem dotyczy jednego miejsca - tam gdzie zawraca prawa wycieraczka. Ale wypada to

> na przeciwko kierowcy.

> Wycieraczki też zadbane (często zmieniane gumki, często myte).

w moim Civicu jest mnóstwo drobnych rysek, zarówno na przedniej szybie jak i na tylnej. podejrzewam, że poprzedni właściciel czymś ostrym musiał je skrobać.

zastanawiam się ostatnio nad polerką szyb...

czy takie coś zdaje egzamin?

Napisano

> zastanawiam się ostatnio nad polerką szyb...

> czy takie coś zdaje egzamin?

Nie, tzn. tylną możesz wypolerować, ale przedniej nie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> w moim Civicu jest mnóstwo drobnych rysek, zarówno na przedniej szybie jak i na tylnej.

> podejrzewam, że poprzedni właściciel czymś ostrym musiał je skrobać.

> zastanawiam się ostatnio nad polerką szyb...

> czy takie coś zdaje egzamin?

Wszyscy "znawcy" twierdzą że polerka jest bardzo beeeeeee. bo potem ma się soczewkę itp.

Ja skorzystałem w zeszłym roku z polerowania. Te rysy/zmatowienie w rejonie zawracania wycieraczki praktycznie udało się zlikwidować. przez rok było OK - ale teraz znów się pojawiło. Teraz, ponieważ na szybie jest sporo drobnych odprysków i dwa większe to już nie chcę się w polerkę bawić.

Ale ja żadnych efektów ubocznych nie miałem. Kwestia żeby robić to z głową - można usunąć drobne ryski (takich których paznokciem się nie wyczuje).

Napisano

> Niestety mam już kilka odprysków a poza tym jest dość brzydko porysowana (w sumie to jestem

> zdziwiony jak miękka jest oryginalna szyba).

Każda szyba produkowana obecnie będzie miękka. To efekt "ekologii" na każdym kroku. Podobnie jest ze współcześnie stosowanymi lakierami - rysują się od patrzenia na nie.

Napisano

> Wszyscy "znawcy" twierdzą że polerka jest bardzo beeeeeee. bo potem ma się soczewkę itp.

> Ja skorzystałem w zeszłym roku z polerowania. Te rysy/zmatowienie w rejonie zawracania wycieraczki

> praktycznie udało się zlikwidować. przez rok było OK - ale teraz znów się pojawiło. Teraz,

> ponieważ na szybie jest sporo drobnych odprysków i dwa większe to już nie chcę się w polerkę

> bawić.

> Ale ja żadnych efektów ubocznych nie miałem. Kwestia żeby robić to z głową - można usunąć drobne

> ryski (takich których paznokciem się nie wyczuje).

czy jest to droga zabawa?

Napisano

Witam serdecznie.

> Od 2 lat mam w Stilo NordGlass'a założonego na koszt PZU-AutoSzyba* i nie narzekam, ale zaraz zlecą

> się maruderzy i powiedzą, że NordGlass jest beeeeeeee.

To ja do nich się przyłączam.

Co prawda oryginalna w X-Trail-u nie była lepsza, ale ten NordGlas, którego mi założyli, po niecałych 2 latach i prawie 100kkm ma już wytarte ślady od wycieraczek a dopuszczenie do umycia szyby przed światłami kończy się nowymi, głębokimi zarysowaniami po gąbce! :-O

Nie wiem jaka była oryginalna szyba w CR-V ale po 6 latach i 300kkm. wciąż wyglądała prawie jak nowa.

Pozdrawiam.

Napisano

> Od 2 lat mam w Stilo NordGlass'a założonego na koszt PZU-AutoSzyba* i nie narzekam, ale zaraz zlecą

> się maruderzy i powiedzą, że NordGlass jest beeeeeeee.

> Pozdrawiam BAS

To ja należę do tych "maruderów";. Po 1,5 roku szybka wygląda gorzej niż oryginalna po 16 latach sick.gif. Ślady po wycieraczkach, pełno jakiś małych kropeczek jakby po małych kamyczkach. Jednym słowem dla mnie osobiście masakra. no.gif Dostałem strzała z kamienia i dlatego musiałem wymienić, a tam gdzie to robiłem miałem do wyboru używana bądź nowa NordGlass'a. Różnica w cenie była 20zl za nową wiec się szarpnąłem teraz żałuje sciana.gif...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.