Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dławi się, gaśnie po rozgrzaniu - nietypowe objawy!

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich kolegów, mam nietypowy problem ze swoim ‘kropkiem’ (Fiat Punto_2 1,2 8V 60KM, 2000r., 117tyś km. bez Gazu, PB). Mianowicie – po rozgrzaniu silnik zaczyna się dławić, brakuje mocy, wariują obroty i konsekwencji gaśnie – co ciekawe na zimnym działa bez problemu. Z każdym dniem objawy są coraz gorsze.

Auto ma wymienione świece, przewody, cewki. Przepustnica jest przeczyszczona i sprawna (przepustnica na linkę), silnik sprawdzony prawie pod każdym kątem (luzy zaworowe, sprężanie, ciśnienie w układzie paliwowym itp. - wszystko takie jakie powinny być)– można by rzec że wszystkie przyczyny mechaniczne takiej sytuacji zostały wykluczone. Co do czujników to także zostały wykluczone – zostały sprawdzone na pełnej diagnostyce. Wszystko jak najbardziej w porządku – komputer nie generuje żadnych błędów, żadnych problemów – tak jakby silnik był w 100% sprawny. Mimo wszystko zadzwoniłem do firmy Ko-Car specjalizującej się w naprawie komputerów z gamy Fiata by zapytać się czy jest możliwa taka usterka komputera że ten nie widzi że coś może być nie tak? Dowiedziałem się że z takim przypadkiem się nie spotkali i że jakby był problem z komputerem w aucie to był by jakiś błąd ECU albo przynajmniej ciągle pojawiające się inne symptomy.

W ten sposób jestem posiadaczem teoretycznie w pełni sprawnego auta a w praktyce niesprawnego nie nadającego się do jazdy auta… POMOCY!!!

Napisano

A jak z podawaniem paliwa, w sensie, czy pompa nie jest gdzieś "przytkana"?

Napisano
  • Autor

> czujnik temp. sprawny?

Wygląda że sprawny... Teraz podejrzenie padło na czujnik położenia wału?

Gdyby był jakiś zator na linii pompa paliwowa i silnik to było mniejsze ciśnienie paliwa...a te było sprawdzone jako jedne pierwszych podejrzeń!

Napisano

> Wygląda że sprawny... Teraz podejrzenie padło na czujnik położenia wału?

klucz 10 i najpierw wyczyścić, styki i dół, przy kole, ewentualnie wymienić waytogo.gif

> Gdyby był jakiś zator na linii pompa paliwowa i silnik to było mniejsze ciśnienie paliwa...a te

> było sprawdzone jako jedne pierwszych podejrzeń!

To dobrze, bo trzeba szukać w różnych miejscach waytogo.gif

Napisano

spróbuj ten czujnik wału wczoraj wymieniałem właśnie w golfie 4 na zimnym super jak się rozgrzał tracił swoje właściwości .

Napisano
  • Autor

> spróbuj ten czujnik wału wczoraj wymieniałem właśnie w golfie 4 na zimnym super jak się rozgrzał

> tracił swoje właściwości .

Mam pytanie - a czy taki problem może być niewidoczny w przez komputer czy ewidentnie jak byk widać błąd czujnika położenia wału??

-->pytam się dlatego bo nie mam za bardzo od kogo pożyczyć tego czujnika a nie chce kupować w ciemno by potem dowiedzieć się że był cały czas sprawny sprawny.

Napisano

w zasadzie powinien być błąd ale z tym pokazywaniem błędów jest różnie spróbuj zmieżyć rezystencję na pinach na zimnym i jak ci zgaśnie .Jeżeli po zgaśnięciu silnika nie będziesz miał pomiaru to czujnik do wymiany na 100 %

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.