Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny objaw z prądem!

Featured Replies

Napisano

Witam!!

Taką mam małą zagwózdkę. Otóż w seju jest nowy alternator, ponoć ładuje (tak powiedział mi mechanior, ale sam potem tego nie sprawdzałem). Po odebraniu auta od mechaniora nie dojechałem do domu, bo padł prąd w samochodzie.

Aku podłączyłem pod prostownik na 24h i sej śmigał ok. Ale dziś znowu skończył się prąd i samochód stanął i nie chce odpalić. Dziś jadę go scholować to odpalę z kabli na chwilę i sprawdzę czy altek ładuje. Jakie wartości powinien pokazywać wtedy miernik??

ALE zlosnik.gif zastanawia mnie jedno, że kontrolka aku się nie włącza jak pada prąd czyli tak jakby ładowanie było tylko coś z aku nie tak. Np. padnięta cela czy coś... Czy może dojść do ww. sytuacji z winy wadliwego aku?? Czy kontrolka aku wlącza się zawsze i bezwzględnie, gdy nie ma ładowania??

Jakieś sugestie?? Nastawiać się raczej na altek czy aku do wymiany??

Z góry dzięki,

pozdro 20.GIF

Napisano

> Witam!!

> Taką mam małą zagwózdkę. Otóż w seju jest nowy alternator, ponoć ładuje (tak powiedział mi

> mechanior, ale sam potem tego nie sprawdzałem). Po odebraniu auta od mechaniora nie dojechałem

> do domu, bo padł prąd w samochodzie.

> Aku podłączyłem pod prostownik na 24h i sej śmigał ok. Ale dziś znowu skończył się prąd i samochód

> stanął i nie chce odpalić. Dziś jadę go scholować to odpalę z kabli na chwilę i sprawdzę czy

> altek ładuje. Jakie wartości powinien pokazywać wtedy miernik??

> ALE zastanawia mnie jedno, że kontrolka aku się nie włącza jak pada prąd czyli tak jakby ładowanie

> było tylko coś z aku nie tak. Np. padnięta cela czy coś... Czy może dojść do ww. sytuacji z

> winy wadliwego aku?? Czy kontrolka aku wlącza się zawsze i bezwzględnie, gdy nie ma

> ładowania??

> Jakieś sugestie?? Nastawiać się raczej na altek czy aku do wymiany??

> Z góry dzięki,

> pozdro

ok13,6V 14,5V i ma ładowanie wink.gif niżej niż 13V padaka

Napisano

> Witam!!

> Taką mam małą zagwózdkę. Otóż w seju jest nowy alternator, ponoć ładuje (tak powiedział mi

> mechanior, ale sam potem tego nie sprawdzałem). Po odebraniu auta od mechaniora nie dojechałem

> do domu, bo padł prąd w samochodzie.

> Aku podłączyłem pod prostownik na 24h i sej śmigał ok. Ale dziś znowu skończył się prąd i samochód

> stanął i nie chce odpalić. Dziś jadę go scholować to odpalę z kabli na chwilę i sprawdzę czy

> altek ładuje. Jakie wartości powinien pokazywać wtedy miernik??

> ALE zastanawia mnie jedno, że kontrolka aku się nie włącza jak pada prąd czyli tak jakby ładowanie

> było tylko coś z aku nie tak. Np. padnięta cela czy coś... Czy może dojść do ww. sytuacji z

> winy wadliwego aku?? Czy kontrolka aku wlącza się zawsze i bezwzględnie, gdy nie ma

> ładowania??

> Jakieś sugestie?? Nastawiać się raczej na altek czy aku do wymiany??

> Z góry dzięki,

> pozdro

przyłóż miernik do aku i odpal auto jak napicie wzrosnie do okolo 14V to jest ok. Następnie powłanczaj wszystkie odbiorniki i swiatła, nadmuchy i jak napiecie nie spadnie poniżej tego co jest na aku przed odpaleniem (czyli okolo 12-12,5V) to altek jest raczej ok. Lampka nie zawsze wykaże brak ładowania. Najlepiej by było wyciagnąć altka i zaiweść do machera wtedy on sprawdzi jakie napiecie ładowania i jaki prąd daje ale ten sposób co podałem też powinien dać jakieś pojęcie o stanie alternatora.

Napisano

Kontrolka nie zasygnalizuje każdej awarii alternatora. Np. nie zaświeci się jeśli jest uszkodzone uzwojenie wzbudzenia na wirniku lub padają szczotki, ale wtedy tez nie powinna się świecić przy włączeniu zapłonu przed odpaleniem. Jeśli się zaświeca to stawiam na uszkodzone diody, ewentualnie szczotki padają.

Napisano
  • Autor

No właśnie wczoraj jeszcze mi się wydawało, że się zaświeca... ale jak przyjrzałem się jeszcze raz to zauważyłem, że jednak nie.

Napisano

> No właśnie wczoraj jeszcze mi się wydawało, że się zaświeca... ale jak przyjrzałem się jeszcze raz

> to zauważyłem, że jednak nie.

miszczu najpierw sprawdz ty ten kabel wzbudzenia masz do altka podpiety grinser006.gif

ten cienki kabelek

Napisano

> No właśnie wczoraj jeszcze mi się wydawało, że się zaświeca... ale jak przyjrzałem się jeszcze raz

> to zauważyłem, że jednak nie.

no to jeśli się nie zaświeca to albo uzwojenie wzbudzenia, albo szczotki, albo kabelek tak jak kolega wyżej napisał

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.